Pixabay
StoryEditor

Majte oči ako ostriež: Mrkva áno, počítač nie

05.10.2017, 17:01
Bez okuliarov za pár sekúnd? Oční chirurgovia to s pomocou lasera dokážu.

Ako sa starať o zrak? Jedzte zdravo, obmedzte pozeranie na monitory a cvičte očnú gymnastiku, odporúča magazín Víkend MFDnes vo svojom seriáli o 50 tajoch ľudského tela.

Pavel Stodůlka, svetovo uznávaný očný chirurg a šéf očnej kliniky Gemini operoval oči Lucie Bílej, prednáša na medzinárodných kongresoch. "Nepozerajte príliš do počítača, najviac to škodí deťom," radí český expert.

Mrkvu si spájame so zdravými očami. Nie je to mýtus?

Ani nie. Mrkva je určite najznámejšou potravinou, ktorá prospieva zraku, bohužiaľ málo známa je napríklad kurkuma. Tá je veľmi populárna na príklad v Indii a je dokázané, že okrem veľmi pozitívneho vplyvu na zrak má tiež protinádorový a protizápalový efekt. Sám si kurkumu sypem do jedla takmer denne.

Svetovo uznávaný očný chirurg si denne varí indiu?

Nie nutne. Sypem si ju napríklad na chlieb s olivovým olejom alebo na chlieb s maslom. Prisypem trochu korenia a zajedám nakrájané paradajky. Je to veľmi zdravé a zároveň chutné. Je dobré jesť čerstvé ovocie a zeleninu, v ktorých je mnoho látok, ktoré majú ochranný vplyv na sietnicu oka.

Chápem, že strava má vplyv na imunitu.

Vidíte, aj dobrý zrak závisí od toho, čo človek jedáva. Vhodné je napríklad uprednostniť olivový olej pred živočíšnymi tukmi. Ani časté jedenie tučného mäsa oku neprospieva. Ďalším možným spôsobom, ako si dopomôcť k lepšiemu videniu a ako oči trénovať, je takzvaná očná gymnastika.

Ako sa cvičí očami?

Je to súbor jednoduchých cvikov, cvičia sa bez okuliarov, ideálne trikrát denne. Popis cvikov máme na webe kliniky. Dôležité sú predovšetkým pre tých, ktorí pracujú každodenne na počítači. Napríklad je dobré oči každú hodinu trochu premasírovať a precvičovať po dobu dvoch minút. Oku prospievajú krúživé pohyby, pohľady rôznymi smermi, hore, dole a do rôznych strán.

Čo sa v oku deje, keď takto cvičím?

Oko sa vlastnými očnými svalmi premasíruje a tým sa zlepší látková výmena v oku a jeho okolí, čo má pozitívne účinky na zrak.

Platí, že dlhé pozeranie do počítača zraku škodí?

Áno, nielen dospelým, ale hlavne deťom. Detský zrak potrebuje podnety, ale tiež dostatok odpočinku. Prospieva viac pobytu na čerstvom vzduchu a vyvážený jedálniček.

Sú očné vady vrodené?

Ďalekozrakosť, teda plusová očná vada, je najčastejšie vrodená. Naopak krátkozrakosť, teda mínusové dioptrie do diaľky, vzniká najčastejšie až v školskom veku alebo v puberte a súvisí práve s nezdravým životným štýlom. A po štyridsiatke prichádza takzvaná vechtozrakosť.

Čo to znamená?

Vechtozraký človek potrebuje okuliare na čítanie aj napriek tomu, že netrpel v priebehu života žiadnymi ďalšími očnými vadami. Ľudí, ktorí nosia okuliare, v Česku aj vo svete neustále pribúda. Aj to je asi dané súčasným spôsobom života.

Ako rýchlo sa váš odbor vyvíja?

Pred štvrťstoročím bolo nepredstaviteľné, že by bolo možné laserom bezbolestne odstrániť dioptrie. Prvou bezbolestnou operáciou očí metódou zvanou LASIK som urobil v roku 1995 ako prvý v Česku. Táto metóda sa robí dodnes, počet pacientov trvalo stúpa. Moderná očná chirurgia ale umožňuje aj operácie sietnice alebo transplantáciu rohovky. Stále viac sa hovorí o kmeňových bunkách alebo genetickej liečbe, ale v klinickej praxi sa tieto nádejné metódy ešte neuplatňujú.

Operujete bez narkózy?

Áno, ale oko znecitlivíme anestetickými kvapkami, takže zákrok nie je bolestivý. U nás na klinike operujeme najrýchlejším laserom na svete. Odstránenie jednej dioptrie trvá iba 1,5 sekundy.

Ako dlho trvá rekonvalescencia po takej operácii? Nemôžem sa zbaviť dojmu, že pacient potom chodí niekoľko týždňov s obviazanou hlavou.

To nie. Rekonvalescencia trvá rádovo dni. Ale niekedy hneď po operácii vidí pacient okamžité zlepšenie, keď napríklad už na sále prečíta na nástenných hodinách, koľko je hodín. A to sú krásne chvíle pre pacientov i pre nás zdravotníkov. Najväčšiu radosť však mám, keď sa nám podarí vrátiť zrak niekomu, kto bol napríklad aj mnoho rokov slepý a už strácal nádej, že ešte v živote uvidí.

Nedokážem si predstaviť, že je to možné. Vyberiete jeden príbeh?

Asi najväčšiu radosť som mal po implantácii prvej umelej rohovky bostonského typu v Česku. Naša pacientka bola slepá celých 16 rokov. Po dvojhodinovej operácii nám už na operačnom sále bez okuliarov prečítala názov na fľaši dezinfekčného roztoku a potom v čakárni po 16 rokoch uvidela svojho manžela.

Aké to bolo?

Nezabudnuteľné.

Ako je na tom pacientka dnes?

Pani je osem rokov po operácií a stále vidí, dokonca číta bez okuliarov. Tieto prípady dávajú práci očného chirurga nespochybniteľný zmysel a sú pre nás motiváciou, prečo hľadať, ako ďalej posúvať hranice možností očnej chirurgie.

Zrak je najvýznamnejším zmyslom človeka, očami prijímame až dve tretiny informácií. Pozrite sa, ako to celé v skutočnosti funguje:

  • Zornica je brána, ktorá určuje, koľko svetla prejde do oka. V ostrom svetle sa sťahuje, za šera sa naopak rozťahuje.
  • Dúhovka funguje ako pigmentová škvrna, ktorá zabraňuje, aby paprsky svetla vnikali do oka inde než zornicou. Podľa množstva melanínu má farbu – od svetlo modrej po tmavo hnedú.
  • Beľmo tvorí stenu oka a drží okohybné svaly, vzadu ju prestupuje zrakový nerv a vpredu prechádza v rohovku.
  • Rohovka je vyklenutá guľovito ako hodinové sklíčko. Pokiaľ je v jej vyklenutí chyba, spôsobuje ochorenie zvané astigmatizmus, teda problémy so zaostrovaním.
  • Sietnica je blana, na ktorej „sídlia“ tyčinky a čapíky. Asi 130 miliónov buniek tyčiniek je zodpovedných za odlišovanie odtieňov šedi a sú citlivejšie na svetlo, umožňujú vidieť za šera. Čapíky (asi 7 miliónov buniek) umožňujú farebné videnie. Na sietnici sa videné odráža hore nohami. Informácia o vneme je predaná očnému nervu a skrz neho putuje do mozgu. Ten obraz spracuje a obráti. Všetko sa to deje v priebehu zlomku sekundy.
  • Žltá škvrna nie je v skutočnosti žltá, ale červená. Neobsahuje žiadne tyčinky, ale nadbytok čapíkov. Práve do tohto miesta sa premieta obraz, na ktorý človek pozerá priamo – preto je najostrejší.
  • Slepá škvrna je miesto bez tyčiniek a čapíkov, kde vstupuje do očnej gule zrakový nerv.
  • Sklovec vyplňuje väčšinu očnej buľby, ide o rosolovitú priehľadnú hmotu.
  • Spojivka je dobre prekrvená sliznica, ktorá pokrýva vnútornú stranu viečok a povrch oka. Medzi očnicovou a vičkovou časťou spojivky sa vytvorí vak, ktorý obsahuje slzy.
  • Slzy majú dôležitú rolu v omývaní prednej očnej pologule a vyživujú rohovku. Slzné kanáliky sú prepojené s nosom, preto pri plači tečú nielen slzy z očí, ale aj sekrét z nosa.   
01 - Modified: 2024-04-18 17:00:00 - Feat.: - Title: Ich pohľad je vyráža dych: Tieto znamenia zverokruhu sa môžu pochváliť najkrajšími očami 02 - Modified: 2024-04-16 11:17:30 - Feat.: - Title: Má o vás skutočný záujem alebo vás chce len do postele? Toto všetko prezradí očný kontakt 03 - Modified: 2024-03-13 15:29:34 - Feat.: - Title: Stačí jedno dieťa a infikovaná je celá škôlka. Okrem covidu a chrípky je strašiakom aj iná infekcia 04 - Modified: 2024-03-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Pozor na nástrahy počasia pre váš zrak: Máme 3 tipy, ako ich zvládnuť! 05 - Modified: 2024-02-12 11:43:51 - Feat.: - Title: Mladí a starí ľudia vidia farby odlišne. A nemôžu za to oči, ale priamo mozog
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 03:57