Pixabay
StoryEditor

Riziko zákernej choroby. Stačí len jeden drink denne

15.10.2017, 00:00
Muži sa pod jeho vplyvom správajú agresívnejšie a viac riskujú, ženám zase hrozí väčšie poškodenie pečene alebo rakovina prsníka.

Viete, ako sa líšia účinky alkoholu u žien a u mužov? Preč sú doby, keď ženy boli za nežné bytosti, ktoré sa v spotrebe alkoholu s mužmi nemôžu merať. Ženy teraz pijú podobne ako ich drsnejšie polovičky. Potvrdilo to aj zhrnutie takmer sedemdesiatich štúdií na túto tému zverejnené v minulom roku, píše český iDNES.

Podľa neho muži narodení do roku 1910 pili alkohol dvakrát toľko ako ženy. Ale od päťdesiatych rokov konzumácie alkoholu žien neustále narastá. A ako tiež postupne klesala cena alkoholu, ženy pili oveľa viac. Najprv popíjali predovšetkým doma, postupne sa ale vnímanie žien s pohárom v ruke v spoločnosti zmenilo a mohli bez odsúdenia piť aj na verejnosti. V súčasnej dobe už pijú rovnaké množstvo alkoholu ako muži. Stále však platí, že pôsobenie alkoholu v mužskom a ženskom tele sa výrazne líši.

Poškodenie pečene i mozgu
Pravidelnému popíjaniu alkoholu najviac holdujú ženy medzi 26 a 30 rokom života. Najmä potom tie, ktoré sú rozvedené alebo single. Nárazové opíjanie sa potom týka najčastejšie žien vo veku medzi 18 až 25 rokov.

Ženské telo ale potrebuje na spracovanie alkoholu dlhšiu dobu ako mužské a je preto zraniteľnejšie voči negatívnym zdravotným následkom popíjania. Keď budete v pití držať tempo so svojím partnerom a vypijete rovnaké množstvo panákov ako on, vo vašej krvi bude koncentrácia alkoholu vyššia, a preto vám bude hroziť väčšie riziko poškodenia orgánov.

Viete, ako sa líšia účinky alkoholu u žien a u mužov? Vyššia koncentrácia alkoholu v krvi žien je spôsobená okrem iného aj tým, že ženské telo obsahuje menej vody ako mužské. Takže aj v prípade, že vážite rovnako ako váš partner, bude koncentrácia alkoholu v krvi vyššia. Navyše je ženská pečeň menšia ako pečeň mužov - a práve tento orgán zohráva pri odbúravaní alkoholu zásadnú úlohu.

Ženská pečeň žien je tiež náchylnejšia na poškodenie alkoholom. Ochorenie pečene sa u žien objavuje po kratšej dobe a po konzumácii menšieho množstva alkoholu. Navyše sa u žien pravidelne konzumujúcich alkohol častejšie ako u mužov objavuje alkoholická hepatitída a úmrtie v dôsledku cirhózy pečene. Rovnako tak je to aj v prípade poškodenia mozgu ako následku nadmernej konzumácie alkoholu. Aj v tomto prípade sú na tom ženy horšie ako muži a k ​​poškodeniu u nich dochádza rýchlejšie a vo väčšej miere ako u mužov.

Stačí len jeden drink denne
S nepríjemnou správou pre všetky milovníčky alkoholických nápojov prišli vedci tento rok v máji. Podľa záverov American Institute for Cancer Research stačí samotný jeden pohár vína alebo iného alkoholického drinku denne a už sa zvyšuje riziko rakoviny prsníka. U žien pred menopauzou, ktoré sa rady napijú, vzrastá riziko, že sa u nich rozvinie rakovina prsníka o päť percent a u žien po menopauze dokonca o deväť percent. Pritom sa skutočne nemusí vôbec jednať o intenzívnu konzumáciu alkoholu; stačia dve deci vína alebo malé pivo denne.

Na druhú stranu v mužoch prebúdza alkohol väčšiu agresivitu ako v ženách. Muži tiež pod jeho vplyvom majú tendenciu konať viac riskantne, či už napríklad za volantom alebo v oblasti sexu. Respektíve vedci prišli na to, že alkohol znásobuje agresivitu a tendenciu k riskantnému správaniu u oboch pohlaví, ale u mužov je tento efekt oveľa silnejší. Tí, ktorí holdujú alkoholu majú tiež väčší počet sexuálnych partnerov a častejšie majú pohlavný styk bez použitia kondómu.

U žien sa rýchlejšie rozvíja závislosť
Zlou správou pre ženy je tiež skutočnosť, že u nich oveľa skôr hrozí stav, kedy sa stanú na alkohole závislé. Muži dokážu odolávať dlhšie. Podľa vedcov to súvisí s tým, ako ženské a mužské telo odbúrava alkohol. Muži majú nielen väčší objem krvi a menej telesného tuku ako ženy, ale aj väčšie množstvo dehydrogenázy - enzýmu zodpovedného za odbúravanie alkoholu.

A naopak ženy kvôli svojim telesným dispozíciám reagujú na alkohol rýchlejšie a intenzívnejšie. Okrem toho pristupujú k reakciám ženského tela na alkohol aj hormonálne zmeny, ktoré súvisia s menštruačným cyklom.

Štúdia z tohto roku tiež potvrdila, že alkoholizmus má dramatickejší vplyv na ženský mozog. Intenzívne je postihnutá najmä pamäť, ale napríklad aj schopnosť rozhodovania.

01 - Modified: 2024-04-22 08:47:57 - Feat.: - Title: Slovenskí vedci pokračujú v rozvoji špeciálnej metódy včasného odhalenia rakoviny 02 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Onkologička: Muži majú horšiu prognózu rakoviny prsníka ako ženy 03 - Modified: 2024-04-02 12:00:00 - Feat.: - Title: FOTO Galéria nádeje. Fotografka pomocou umelej inteligencie ukázala chorým ľuďom ich budúcnosť, ktorej sa možno nedožijú 04 - Modified: 2024-03-04 08:03:23 - Feat.: - Title: Rakovine krčka maternice vieme predísť. Aj tak každá desiata Slovenka nechodí ku gynekológovi 05 - Modified: 2024-02-29 09:27:45 - Feat.: - Title: Onkoliek Trodelvy by sa mohol hradiť zo zdravotného poistenia
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
27. apríl 2024 06:17