Pri spaľovaní tabaku sa uvoľňuje široká škála toxických látok. Časom tieto látky spôsobujú zúženie krvných ciev, čo zvyšuje riziko vzniku mozgovej príhody. Po piatich až pätnástich rokoch nefajčenia je vaše riziko mŕtvice rovnaké ako u nefajčiarov.Pixabay
StoryEditor

Mozog miluje tanec. Neurochirurgička prezrádza, čo mu škodí

03.11.2017, 23:00
Strava je dôležitá, ale aby mozog správne fungoval, potrebuje hlavne mentálne výzvy spojené s pohybom. Prospievať môže aj snaha učiť sa tanečné figúry.

V Českej republike je iba päť žien, ktoré operujú mozog. Eva Brichtová z Neurochirurgickej kliniky Fakultnej nemocnice u svätej Anny v Brne je jednou z nich. Dlho operovala deti, dnes otvára lebky dospelých pacientov. A Magazínu MF Dnes poskytla rozhovor.

Čo je na mozgu také fascinujúce?

Mozog je najzložitejšou známou živou hmotou vo vesmíre. Mozgová hmota vyzerá u všetkých ľudí rovnako, ale ako táto hmota pracuje a určuje osobnostnú identitu každého z nás, to je stále opradené mnohými tajomstvami.

Dá sa mozog nejako trénovať, aby bol zdravý?

Mozgu prospieva aktivita spojená s učením sa novým zručnostiam, najlepšie v kombinácii s pohybom. Tým myslím napríklad aj nácvik nových tanečných kreácií alebo pohybových zostáv. A nielen v mladosti! Až do vysokého veku môžeme mozog prinútiť pracovať a učiť sa. Mozog "omladzujú" všetky kreatívne činnosti. A tiež adekvátny odpočinok, relaxácia.

Čo mu škodí?

Hlavne dlhodobý stres. Vedecké práce preukazujú, že chronický stres vedie k zníženej výkonnosti mozgu. Naše mozgy by uvítali zdravší životný štýl a menej stresu.

Kedy ste prvýkrát videli mozog takpovediac naživo?

Počas prázdninovej praxe po štvrtom ročníku medicíny som videla operáciu mozgu "v priamom prenose". V tej chvíli som sa rozhodla, že sa chcem neurochirurgii venovať.

Na ktorú operáciu nikdy nezabudnete?

Do pamäti sa mi najviac zapísali deti, ktorým moja operácia zachránila život. Nech to bolo pre úraz, nádor, akútne zápalový proces alebo hydrocefalus, teda nadmerné hromadenie mozgovomiechového moku. Technicky náročnú operáciu mám v pamäti z brnenskej detskej nemocnice, keď som malému polročnému pacientovi s mnohopočetnou kraniosynostózou, teda predčasným uzáverom lebečných švov, kompletne premodelovala všetky deformované kosti na hlave.

Ako to dopadlo?

Operácia bola úspešná. Ale spomínam nielen na deti. Nedávno som operovala deväťdesiatročnú pani, ktorá spadla a udrela sa do hlavy. Do nemocnice bola prijatá v kóme s rozsiahlym vnútrolebečným krvácaním. Za tri dni po operácii som na vizite videla túto pacientku, ako sedí na posteli a spokojne raňajkuje. To je dobrý pocit. Naopak stresujúce sú niekedy operácie v blízkosti mozgového kmeňa, keď sú ohrozené základné životné funkcie pacienta.

Váš odbor sa rýchlo vyvíja vďaka pokroku v zobrazovacích metódach.

Áno, náš odbor sa za posledných dvadsať rokov významne zmenil. Máme počítačovú tomografiu a magnetickú rezonanciu, od 70. rokov 20. storočia používame operačný mikroskop. Skôr bolo hlavným cieľom vyoperovať patologické ložisko z mozgu. Dnes sa kladie najväčší dôraz na bezpečnosť operácie a kvalitu života pacienta. Ak je to potrebné, dokážeme pacienta počas operácie "prebudiť" a mať ho pod priamou kontrolou, aby sme mu nepoškodili reč, pamäť alebo pohybové funkcie.

V Českej republike je len päť atestovaných neurochirurgičiek. Čím to je?

Neurochirurgia predstavuje veľkú profesijnú výzvu a prijímať tieto výzvy možno láka viac mužov ako ženy. Je to odbor nesmierne náročný na čas a energiu, vyžaduje nadšenie a vytrvalosť, vysokú mieru koncentrácie. Vítam, že dnešná spoločnosť už toľko nepotrpí na mužských a ženských úlohách. Niektorí muži sú na otcovskej dovolenke, niektoré ženy pilotujú lietadla. Prečo nie? Je to ich voľba a ja to neposudzujem ani neodsudzujem. Aj v neurochirurgickom odbore žien pribúda. V Českej republike je síce len päť atestovaných odborníčok na operácie mozgu, ale ďalších najmenej päť je v neurochirurgickej príprave.

Čo operujete najčastejšie?

Nádory a úrazy. A potom operačné zákroky na mozgových cievach alebo pre nadmerné hromadenie mozgovomiechového moku a tiež kvôli epilepsii. Pri epileptochirurgických operáciách hrá zásadnú úlohu presné zameranie miesta v mozgu, kde vzniká epileptický záchvat.

Čo s tým miestom urobíte, keď ho nájdete?

Mikrochirurgické toto tkanivo odstránime, teda ak je to pre pacienta bezpečné a nie sú tým ohrozené neurologické funkcie. Epileptochirurgia je vysoko špecializovaná a predstavuje vrcholnú fázu spolupráce početného tímu odborníkov. V Českej republike existujú len tri takto špecializované centrá a naše Centrum pre epilepsiu Brno patrí k tým s najväčším počtom výkonov. Okrem operácií mozgu sa v rámci epileptochirurgického programu vykonáva tiež voperovanie elektrického stimulátora na blúdivý nerv - výsledkom stimulácie je zníženie frekvencie a tiaže epileptických záchvatov.

Ako dlho takáto operácia mozgu trvá?

To záleží od náročnosti, ale zhruba od dvoch do šiestich alebo aj viac hodín. Priebeh je trochu iný pri akútnej operácii ako pri tej plánovanej. V prípade ohrozenia života zohráva čas kľúčovú úlohu.

To je ako zo seriálu Pohotovosť.

Podobné. Poranený ide prakticky rovno na operačnú sálu. Aby sme sa dostali k mozgu, vytvoríme nástrojom zvaným kraniotom kostenú platničku, ktorú prechodne odstránime a na konci operácie opäť prifixujeme k okolitej lebke.

Ako vyzerá kraniotom?

Je to vzduchom poháňaná vysokoobrátková fréza a píla.

Otvoríte touto pílou lebku - a ďalej?

Potom prestrihnem obaly mozgové a samotnú operáciu mozgu vykonávame pod operačným mikroskopem.

Asi si nevystačíte so skalpelom.

Do základného neurochirurgického vybaveniu patrí navigačný systém, operačný mikroskop a ultrazvukový aspirátor. Pri náročnejších operáciách využívame elektrofyziologické prístroje, ktoré monitorujú mozgovú aktivitu a funkcie v priebehu operácie. Niektoré pracoviská majú pri operačnej sále k dispozícii zobrazovacie vyšetrenie magnetickou rezonanciou, a môžu tak bezprostredne skontrolovať rozsah operácie.

Kapacita mozgu

  • Hovorí sa, že mozog využíva iba desatinu kapacity. To je mýtus - niektoré časti mozgu pracujú v určitú chvíľu viac a iné menej, úplne nečinná však nezostáva žiadna. To ale neznamená, že nie je možné mozog trénovať. Prospieva mu strava bohatá na kyselinu listovú a esenciálne mastné kyseliny, pohyb spojený s jeho okysličovaním a mentálny tréning - krížovky, sudoku, šifry aj "obyčajné" čítanie.

Geniálny mozog

Váži zhruba 1,5 kg a srší v ňom 100 miliárd neurónov, medzi ktorými sa každú sekundu aktivuje biliarda (čo je číslo s 15 nulami) synaptických spojení. Ľudský mozog - systém, ktorému ani najväčší géniovia dodnes neprišli tak úplne na kĺb.

  1. Miecha je dlhá tenká trubica plná nervových vlákien, ktorá nadväzuje na predĺženú miechu a spolu s mozgom tvoria centrálnu nervovú sústavu. Zjednodušene: čo sa v mozgu rozhodne, to sa miechou prenesie ďalej do tela.
  2. Predĺžená miecha spája chrbticu a mozog. Spoločne s mozočkom a stredným mozgom pomáha udržiavať rovnováhu, spoločne s mostom sa podieľa na mimických funkciách tváre, reguluje dýchanie, trávenie a krvný obeh. Pri jej porušení úrazom človek zvyčajne umiera.
  3. Varolov most ovláda reflexy - slinenie, zužovanie zreničiek, vďaka nemu sa nám zdajú sny. A riadi dýchanie.
  4. Mozoček má nízku hmotnosť, ale veľký povrch. Práve on je zodpovedný za rovnováhu a koordináciu pohybov. Opilecké motanie spôsobuje narušenie funkcie mozočku nadmierou alkoholu.
  5. Stredný mozog je centrom pre nepodmienečný pohyb očí, uší, hlavy a celého tela, je dôležitý pri udržiavaní vzpriamenej polohy tela. Vďaka nemu sa po páde zase vieme zdvihnúť.
  6. Medzimozog tvorí šedé hmoty, ktoré delíme do ďalších piatich celkov - najznámejšia je hypotalamus, zodpovedný za niektoré hormonálne procesy, hlad, smäd, sexuálnu túžbu, červenanie sa, zrýchlenie srdce v strese a rozmnožovanie - bez neho by u cicavcov nebolo možné.
  7. Koncový mozog, nazývaný tiež veľký, sa skladá z dvoch hemisfér. Pokrýva ho mozgová kôra, ktorej vrásnenie zväčšuje plochu mozgu - tá má až dvetisíc centimetrov štvorcových. Kôra je tvorená šiestimi vrstvami, v každej z nich sú neuróny s inou funkciou.
  8. Biela hmota sa nachádza pod sivou kôrou mozgovou, slúži ako komunikačná sieť spájajúca centrá pre spracovanie informácií zo šedej kôry. Prepojenie šedej a bielej dáva inteligenciu.
  9. Komorový systém je systémom dutín v mozgu, ktoré sú vyplnené mozgovomiechovým mokom. Ten musí odtekať - ak dôjde k jeho hromadeniu, vzniká hydrocefalus, teda obria vodnateľnosť hlavy.
  10. Mozgové pleny slúžia k ochrane mozgu tesne pod lebkou a sú tri: dura mater (teda tvrdá matka), arachnoidea (teda pavúčnica) a pia mater (omozečnica čiže nežná matka). Nazvali ich tak už starí Gréci.
01 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Záhada menom spomienky. Pozrime sa na pamäť a jej rozmanité zrady 02 - Modified: 2024-04-05 12:00:00 - Feat.: - Title: Vedci prinášajú dobrú správu: ľudské mozgy sa zväčšujú, kôra narástla ešte viac 03 - Modified: 2024-04-04 11:00:00 - Feat.: - Title: Je možná transplantácia mozgu ako z oscarového filmu Poor Things? Tieto problémy musíme prekonať, aby sme menili naše telá 04 - Modified: 2024-03-30 11:00:00 - Feat.: - Title: Vedci zistili, že ľudské mozgy sú čoraz väčšie. Je to však pre nás dobrá alebo zlá správa? 05 - Modified: 2024-03-28 09:30:00 - Feat.: - Title: Objavili ľudský mozog starý 12-tisíc rokov. Nález zachovaného orgánu môže zmeniť všetko, čo o ňom vieme
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 20:09