StoryEditor

Zvieracia kultúra. Čo majú spoločné ich mláďatá s ľudskými deťmi?

08.10.2021, 11:29
Zvieratá neskladajú symfónie ani nepíšu romány. Napriek tomu majú svoju kultúru, ktorú si odovzdávajú z pokolenia na pokolenie. A pre ľudí, ktorí sa pasovali na pánov tvorstva, to môžu byť prekvapivé poznatky.

Niekedy živočíchy striktne dbajú na tradície, inokedy sa púšťajú do prekvapivých inovácií. Zvieracia kultúra nie je výsadou Einsteinov živočíšnej ríše. Nájdeme ju napríklad u čmeliakov s mozgom veľkým ako špendlíková hlavička, píšu Lidovky.cz.

Šimpanzica Kutu trhá v zuboch stonku byliny na tuhé vlákna a tá si potom odnáša k neďalekému termitisku. Zvalí sa na bok, pohodlne sa oprie o lakeť a voľnou rukou zasúva jedno z vlákien do vnútra termitiska.

Za chvíľu ho vytiahne obalené rozzúreným hmyzom a labužnícky si túto "jednohubku" strčí do úst. Sotva pohne čeľusťami, a už zasúva vlákno do termitiska znova. Takto vydrží loviť, kým sa pochúťky bohatej na proteíny nenasýti.

Mladá samička Kata svoju matku pozorne sleduje. Berie do neobratných prstov steblo trávy a skúša s ním zavŕtať v zemi. Veľmi jej to nejde, ale malá šimpanzica sa nevzdáva. Ubehne ešte rad rokov, než lov termitov "na udicu" zvládne a začne to učiť svoje mláďatá.

Šimpanzí lov termitov pozorovala prvýkrát slávna britská zoologička Jane Goodall už pred šesťdesiatimi rokmi. Jej správa vyvolala medzi vedcami poprask.

Všetci vtedy brali za hotovú vec, že výrobu nástrojov zvláda zo všetkých pozemských tvorov iba človek. Šimpanzy nás ale cielenou úpravou stebiel alebo vetvičiek pre lov termitov o tento "monopol" pripravili.

Nedávno dali vedci dohromady dáta z pozorovaní šimpanzov v mnohých rôznych oblastiach Afriky a došli k ďalšiemu prekvapivému záveru, ktorý možno zhrnúť úslovím: iný kraj, iný mrav.

Šimpanzica Kutu loví termity tak, ako je zvykom v šimpanzoch tlupách obývajúcich údolie tanzánskej rieky Issa. V konžskej lokalite Goualougo ale tamojšie šimpanzy chytajú termity na vetvičku zbavenú lístia.

Pri love sedia vzpriamene a "udicu" držia striedavo v ľavej alebo pravej ruke. Z drievka si najprv rozzúrené termity zhrnú do dlane a až potom ich strčia do úst.

Šimpanzy zo senegalskej lokality Kayan lovia termity na drievko podobne ako ich príbuzní z Konga, ale úlovok si strkajú do úst aj s nástrojom, podobne ako tanzanskí šimpanzy od rieky Issa.

Všetky štýly lovu a konzumácie termitov sú rovnako úspešné. Napriek tomu sa šimpanzy...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-12 14:58:26 - Feat.: - Title: Najlepším priateľom človeka kedysi bola líška, tvrdí štúdia 02 - Modified: 2024-04-06 06:00:00 - Feat.: - Title: Niektoré psy vedia pomáhať omnoho viac, ako sme si doteraz mysleli. Z ľudského dychu dokážu rozoznať aj stres 03 - Modified: 2024-03-20 09:00:00 - Feat.: - Title: Farmársky Frankenstein. Dedko desať rokov ilegálne krížil obrie chránené ovce, aby ich neskôr predával lovcom ako trofeje 04 - Modified: 2024-03-13 19:25:20 - Feat.: - Title: Dôvodov stratiť hlavu, nohu či chvostík môže byť celý rad. Teda pokiaľ si viete vypestovať nové​ 05 - Modified: 2024-03-06 15:19:20 - Feat.: - Title: Videli ste už hnedú pandu? Vedci vyriešili ich záhadu
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 15:28