StoryEditor

Nechávame si málo času na prežitie traumy, hovorí mentorka

12.11.2021, 15:04
Má ekonomické vzdelanie a pracovala v banke. Potom sa v jej živote prihodilo niečo, čo ju prinútilo zmeniť smer. Šárku Weberovú priťahovalo skúmanie traumy a dnes ako mentorka sprevádza klientov, aby životnými krízami prešli pokiaľ možno bez väčšej ujmy.

Je pravda, že nejakú traumu v sebe nesieme každý z nás?

Bezpochyby. Traumatizovaní nie sú len ľudia, ktorí zažili holokaust, vojnoví veteráni alebo obete sexuálneho zneužívania. V živote každého človeka sa nájdu udalosti, ktoré ho nejako nepríjemne zasiahli. Mnohé traumy si nesieme už z detstva.

Z vašej iniciatívy je v Česku aj na Slovensku dostupný celovečerný film Múdrosť traumy, ktorého predstaviteľom je lekár Gabor Maté, Kanaďan pôvodom z Maďarska. Čo považujete za jeho hlavné posolstvo?

Prebúdza súcit a dáva nádej. Oceňujem na ňom, že nejde o suchý dokument, ktorý by sledoval iba odbornú linku. Je nádherne spracovaný. Od júna ho videli štyri milióny divákov z dvoch stoviek krajín. Vypovedajú v ňom ľudia z rôznych sociálnych vrstiev, obsahuje tiež Gaborov osobný príbeh.

Jeho židovská rodina šťastne unikla deportácii do koncentračného tábora. Sám prežil základnú traumu ako ročné bábätko, ktoré bolo na sklonku vojny odlúčené na šesť týždňov od matky. V dospelom veku kvôli tomu začal trpieť depresiami.

Skoro sa nechce veriť, že takýto prazážitok v prvom roku života môže mať na človeka taký vplyv, ak je tu naozaj súvislosť.

Naozaj má. Aby sa človek mohol zdravo vyvíjať a rásť, potrebuje pocit bezpečia. Do dvoch rokov je dieťa úplne závislé od opatrujúcej osoby a nevie samo seba upokojiť. Jeho nervová sústava je v prenatálnom aj perinatálnom období plne napojená na nervový systém matky.

Ak chýba citová väzba s matkou, teda ten zdroj bezpečia, prichádza pocit ohrozenia. Bábätko plače. Nie je náhodou, že počuť dieťa plakať je jedným z mučiacich nástrojov.

Naozaj?

Ukázali to psychologické pokusy. Keď ľuďom v noci nepretržite púšťali detský plač, ich nervovému systému to pôsobilo nesmierne utrpenie.

Hovoríte o matkách?

Nielen. Platí to všeobecne. Detský plač je najhorší zvuk, s ktorým nie sú naše inštinkty v súlade. Absencia odozvy, teda situácie, keď je dieťa zahltené intenzitou ohrozenia, spôsobí, že časom stíchne.

Jednoducho sa vypne, čo už znamená vnútorný kolaps. Prirovnala by som to k situácii, keď máte doma zapnutých mnoho spotrebičov, systém už to neutiahne a vypnú sa poistky.

To by však znamenalo, že deti z ústavov sú zákonite traumatizova...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-09-23 08:30:00 - Feat.: - Title: Patríš k fanúšikom skutočných kriminálnych prípadov? Z psychického hľadiska to môže byť vážny problém, hovorí odborníčka 02 - Modified: 2023-04-08 11:00:00 - Feat.: - Title: Skupinová terapia vo virtuálnom Kyjeve. Aj takto Ukrajinci bojujú s traumou z vojny 03 - Modified: 2023-04-05 14:32:34 - Feat.: - Title: Psychologička Hrapková v HNtelevízii: Z traumy sa nedá vyrozprávať. Kedy je už potrebné vyhľadať pomoc? 04 - Modified: 2023-01-23 07:50:01 - Feat.: - Title: Keď telo ochorie spomienkami. Traumy sú silný zážitok, naučte sa s nimi narábať 05 - Modified: 2022-12-13 14:00:00 - Feat.: - Title: Psychické problémy po pandémii covidu
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 07:39