StoryEditor

Epidemiológ Maďar: Najväčším omylom bolo spoliehať sa na premorenie

02.12.2021, 23:00
Situácia v nemocniciach v Česku a zrejme aj na Slovensku bude v decembri najhoršia, aká kedy bola, hovorí ostravský epidemiológ Rastislav Maďar.

Omikron už hlásia európske štáty, potvrdil sa aj v Česku. Existuje nejaká šanca, že by sa mu Slovensko mohlo vyhnúť?

Nepredpokladám, že by to bolo možné, to by mohol dokázať len nejaký ostrov, alebo krajina typu Izraela, ktorá sa vie voči svojmu okoliu uzavrieť. Ale krajiny ako Česko a Slovensko musia počítať s tým, že vírus sa na ich území bude rozširovať.

V podstate už teraz sú prvé informácie o tom, že tento nový variant sa vyskytuje v nemeckom Sasku bez cestovnej anamnézy, teda tam dochádza k istému šíreniu v komunite. Už len tá rýchlosť rozšírenia po svete od prvých záchytov po tento týždeň ukazuje, že ten variant bude veľmi infekčný a veľmi pravdepodobne nás čaká to, že vytlačí deltu ako dominantný kmeň.

Dá sa vôbec urobiť niečo preto, aby sa v krajine nerozšíril?

Dali by sa prijať veľmi drastické opatrenia typu kontrol na hraniciach, ale aj tak by to bola naozaj len otázka času. Hra o čas mala význam hlavne vtedy, keby sa medzitým zaočkovala väčšia časť populácie. Ale tento význam je podmienený tým, že ten variant bude na protilátky citlivý.

Vie sa už, či sa líši aj svojou závažnosťou v porovnaní s deltou?

Nie, tých dát je ešte veľmi málo, aby sme to vedeli s istotou povedať. Počet vážnych priebehov však zatiaľ nebol vysoký. V JAR sa ukazuje, že sa ním viac nakazili mladší ľudia, dokonca aj deti, a sú správy aj o hospitalizáciách. Ale na presné závery je ešte veľmi skoro, mohlo to vypuknúť aj v skupine, ktorá je HIV pozitívna.

Juhoafrická republika má oproti našim krajinám výhodu v tom, že má veľkú mladú populáciu, nemá toľko ľudí nad 65 rokov. U nás teda bude ohrozená oveľa väčšia časť populácie, a v tom prípade rozhodne o ďalšom vývoji to, do akej miery je nový variant schopný vyhnúť sa existujúcim protilátkam či už po očkovaní alebo po prekonaní ochorenia.

Kedy sa bude naisto vedieť, či je schopný unikať imunitnej odpovedi a teda ochrane vakcín?

Výrobcovia vakcín koncom minulého týždňa avizovali, že skúmajú, ako naň reagujú protilátky. Takže zhruba do dvoch týždňov by sme mali vidieť, do akej miery budú účinné.

Ak by sa to potvrdilo, bude potrebné sa nanovo preočkovať novými vakcínami, alebo bude stačiť tretia dávka?

Zatiaľ je predpoklad taký, že by posilňujúca dávka proti delte mala aj proti nemu poskytovať určitú ochranu. Kým nemáme dostatok informácií, zatiaľ je najlepšou stratégiou ju čo najrýchlejšie podať tým skupinám, ktoré ju najviac potrebujú.

Bohužiaľ, ak by sa ukázalo, že pre ním nie sú významne chránení ani očkovaní, vrátilo by nás to síce nie na úplný začiatok, ale o veľký krok späť. Preto všetky významné spoločnosti, ktoré vyrábajú očkovacie látky, ako sú Moderna, Pfizer a Janssen, už začali pracovať na posilňujúcej dávke, ktorá zahrňuje aj variant omikron, aby sme nestrácali čas.

Už teraz máme preplnené nemocnice, mohol by spôsobiť príchod omikronu ich úplný kolaps?

Vieme, že v Česku a zrejme aj na Slovensku bude v decembri v nemocniciach najhoršia situácia, aká kedy bola. Pretože vysoká incidencia, ktorá je v týchto týždňoch sa presunie o pár týždňov do nemocních. Blížime sa ku katastrofickej situácii, keď budú plné jednotky intenzívnej starostlivosti, ventilátory, ložka s kyslíkom a bude veľký problém, aby ľudia dostali adekvátnu liečbu a už nebudú pomáhať ani prevozy.

Pri delte sa hovorí o tom, že musí byť zaočkovaných aspoň 80 percent populácie, aby mohla spoločnosť začať normálne fungovať. Ale ak sa objavil omikron, ktorý ju môže nahradiť, je kolektívna imunita vôbec dosiahnuteľná?

Nepochybne každý nový variant, ktorý je infekčnejší a má vyššie reprodukčné číslo, posúva vyššie hranicu pre kolektívnu imunitu. Ak by sa to potvrdilo pri omikrone, už by sa infekčnosť mohla pohybovať na úrovni kiahní.

Ešte stále by to však nemalo prekonať osýpky, ktoré majú z tých bežných chorôb u nás najvyššie reprodukčné číslo a kolektívnu imunitu až na úrovni 95 percent. Ale mutačný potenciál koronavírusu je obrovský, ukazuje sa, že dosiaľ mutoval masívnejšie ako niektoré vírusy za celé storočia.

Na Slovensku od minulého štvrtka zatiaľ na dva týždne zavládol lockdown, školy sa však nechali otvorené. Bolo to podľa vás v súčasnej situácii správne rozhodnutie?

...
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 02:39