Wikimedia Commons
StoryEditor

Trpela ním aj cisárovna Sissi. Ochorenie, ktoré dokáže vysať telo až na smrť

13.01.2018, 13:00
Nezdravá túžba k extrémne štíhlej postave sa môže zvrtnúť k vážnemu psychiatrickému ochoreniu - bulímii. Rovnako ako anorexia patrí do skupiny porúch príjmu potraviny, ktoré môžu mať aj smrteľné následky.

Štíhla, štíhlejšia, najštíhlejšia. Túžba po výrazne chudej postave privádza pacientky s bulímiou až k tomu, že sa zbavujú kalórií napríklad umelo spôsobeným vracaním alebo preháňadlami. Takéto ženy si veľakrát ani neuvedomujú, aké nebezpečné ich počínanie je. Že sa zahrávajú aj so smrťou, píše iDNES.

"Na začiatku môže byť anorektické diétne obdobie, ktoré sa prešmykne do záchvatov prejedania, nasledovaných pocitmi viny, stratou sebaúcty a očistnými sebepoškodzujúcimi manévrami: okrem zvracania i zneužívania preháňadiel, látok na odvodnenie organizmu a mnohých ďalších zdraviu ohrozujúcich látok," povedala iDNES.cz profesorka hana Papežová, ktorá na Psychiatrickej klinike 1. Lekárskej fakulty Univerzity Karlovej a Všeobecnej fakultnej nemocnice vedie Centrum pre liečbu porúch príjmu potravy.

Bulímia má podľa doktorky Papežovej viac príčin. "Tou biologickou sú napríklad časté diéty, psychologickým rizikom je nespokojnosť so sebou a s postavou, čo môže súvisieť s rôznymi vývojovými a vzťahovými problémami od detstva do dospelosti, ktoré nedokáže človek riešiť inak, zdravšie, zmysluplnejšie," konštatuje profesorka.

Nielen ženy

Odborníci z celého sveta sa zhodujú, že poruchou môže trpieť prakticky ktokoľvek, rôzneho veku alebo rasy. Choroba sa dokonca netýka len výhradne žien. "V minulých desaťročiach sme hovorili o pomere žien k mužom 9: 1, avšak teraz nám na klinike nápadne narastajú žiadosti mužov o liečbu," hovorí Hana Papežová z Centra pre liečbu porúch príjmu potravy.

Že sa porucha príjmu potravy nevyhýba naozaj nikomu, dokazuje tiež to, že sa bulímia objavuje aj u výkonnostných športovcov - najmä medzi atlétmi či gymnastkami. Hana Papežová upozorňuje, že športovci mnohokrát príčinu svojich ťažkostí taja, "preferujú" iné diagnózy ako poruchu príjmu potravy, vyhľadávajú iných zdravotníckych odborníkov a psychiatrickej starostlivosti sa - často zo strachu zo stigmatizácie - vyhýbajú.

Medzi známe ženy trpiace bulímiou patrila napríklad slávna cisárovná Sissi, ktorá držala drastické diéty a neustále cvičila. Kult podvyživených modeliek potom v 60. rokoch odštartovala vychudnutá Twiggy. Od tej doby sa na verejnosti objavujú stále ďalšie prípady žien, ktoré prepadli bulímii alebo anorexii - napríklad princezná Diana alebo americká herečka Jane Fonda.

Ako zvládať stres

Liečba bulímie je možná ambulantne v denných stacionároch, v závažnejších prípadoch je potom nutná hospitalizácia v špecializovaných centrách. "Bohužiaľ nie vždy je vhodná liečba dostupná," konštatuje doktorka Hana Papežová. Stáva sa tiež to, že pacientky alebo ich rodičia radšej vyhľadávajú iné diagnostické a liečebné postupy.

Úspešnosť liečby je zhruba medzi 40 a 60 percentami. Časť pacientov sa nevylieči úplne a asi 20 percent zostane v chronickej forme choroby po celý život. Práve tieto prípady potom môžu skončiť aj predčasným úmrtím.

Samozrejme ideálna je prevencia, teda nenechať u seba bulímiu vôbec prepuknúť. "Profesionálna prevencia sa teraz posúva aj v rámci Medzinárodnej zdravotníckej organizácie, takže v našich preventívnych programoch učíme deti a ich učiteľov vedieť zaobchádzať s emóciami a stresom, ktorý život prináša, bez toho aby sa to muselo riešiť napríklad práve jedlom," hovorí profesorka Papežová.

Na prevenciu podľa nej patria tiež možnosti nájsť si svoje ťažkosti a ich liečbu na internete, možnosť o nich chatovať a nehľadať na internete zavádzajúce proanorektické alebo diétne návody.

01 - Modified: 2024-02-16 13:00:00 - Feat.: - Title: Poruchou príjmu potravy trpí čoraz viac ľudí. Priznali ju aj celebrity, o ktorých ste to zrejme netušili 02 - Modified: 2024-02-08 13:38:21 - Feat.: - Title: Česká speváčka priznala bulímiu. Trpela ňou princezná Diana, aj tieto hviezdy 03 - Modified: 2023-10-09 13:04:28 - Feat.: - Title: Tereza z Ruže pre nevestu odhalila tajomstvo: Trpela poruchami príjmu potravy, prestala až keď prišla o zuby 04 - Modified: 2022-09-08 10:42:04 - Feat.: - Title: Herečka Jane Fonda trpela roky bulímiou, teraz jej opäť diagnostikovali rakovinu 05 - Modified: 2022-05-25 13:40:34 - Feat.: - Title: Pravdy o poruchách príjmu potravy, ktoré môžu pomôcť s liečbou
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 15:37