Pixabay
StoryEditor

Vlak, ktorý len tak nezastavíte. Aj jedna cigareta škodí

30.04.2018, 00:00
Mnoho fajčiarov tvrdí, že veľa nefajčí, takže vplyv na ich zdravie je zanedbateľný. Nemajú pravdu. Už jediná cigareta poškodzuje.

Cigaretový dym rovnako ako dym táborového ohňa alebo silné chemické výpary dráždia sliznice spojiviek a dýchacích ciest. To sa potom môže prejaviť prechodným chrapotom a kašľom.

"Každodenné dráždenie ale automaticky vedie k chronickým zmenám zápalového charakteru, ktoré trvalo poškodzujú priedušky a pľúcne mechúriky. Aktívne fajčenie a dokonca aj pasívne vdychovanie cigaretového dymu môže u citlivého alergika spustiť silný astmatický záchvat. U starších ľudí môže privodiť srdcový infarkt či cievnu mozgovú príhodu," upozorňuje pre Lidovky Stanislav Losse, zástupca prednostu kliniky pľúcnych chorôb a tuberkulózy Fakultnej nemocnice Olomouc. Následky fajčenia sú podľa doktora Losseho zvyčajne priamo úmerné dobe a počtu vyfajčených cigariet.

Rádioaktivita, chémia, tabak

"Fajčiar si často dáva do súvislosti len nastupujúce prieduškové problémy a rýchlejšie sa zadýcha pri záťaži. Škodlivosť fajčenia je ale oveľa komplexnejšia a záludnejšia. Je zistené, že fajčiari v Českej republike umierajú z najrôznejších príčin o pätnásť rokov skôr, než keby nefajčili," pokračuje olomoucký lekár.

S fajčením je asi najviac spájaná rakovina pľúc. Tá ale nevznikne hneď. Navyše predsa existujú ľudia, ktorí sa s cigaretou dožívajú vysokého veku, môže argumentovať zástanca tabaku.

"Áno, počatím potomka odovzdávajú rodičia deťom svoje gény, vrátane dispozície k niektorým chorobám. Genetická výbava našich buniek ale s vekom starne. Tým narastá riziko kritickej chyby pri opravách a prepise zakódovaných informácií. Tá môže viesť k vzniku nádorových buniek. S tým zvyčajne nič neurobíme. Môžeme ale ovplyvniť faktory, ktoré preukázateľne mnohonásobne zvyšujú riziko vzniku nádoru. Z tých najznámejších je to rádioaktívne žiarenie, chemické karcinogény a predovšetkým tabakový dym. Čím viac sa vystavujeme rizikám, tým väčšie je riziko, že sa niečo pokazí," varuje Stanislav Losse.

Zhubná emancipácia

"Fajčenie môže za 90 percent úmrtí na rakovinu pľúc. Potešujúce je, že s obmedzovaním fajčenia v mužskej populácii klesá v posledných rokoch mierne výskyt nádorov pľúc u mužov. To ale neplatí u žien, kde sme naopak svedkami rýchleho nárastu. Ženy tak jednoznačne doplácajú na pokračujúcu emancipáciu a zvýšené fajčenie. Je to ako rozbehnutý vlak. Aj keby všetci naraz prestali fajčiť, tak rakovina pľúc sa bude vo zvýšenej miere vyskytovať ešte dvadsať rokov," hovorí Stanislav Losse.

Mimo nebezpečenstva samozrejme nie sú ani deti. Tie rady napodobňujú, experimentujú a sú ľahko ovplyvniteľné okolím a reklamou.

Nádory, plodnosť aj samovraždy

"Veľa chorôb si fajčiar ani nespojí s cigaretami. Okrem rakoviny pľúc výrazne hrozia aj ďalšie nádory, z cievnych chorôb je to mozgová mŕtvica, srdcový infarkt, vysoký krvný tlak, zlé prekrvenie alebo dokonca strata dolnej končatiny. Pri postihnutí jemných cievnych vlásočníc prichádzajú častejšie choroby obličiek, problémy s cukrovkou, zhoršenie zraku, sluchu, impotencia u mužov a zhoršená schopnosť žien počať a porodiť zdravé dieťa. Rýchlejšie rednú kosti, žltnú zuby a starne koža. Fajčenie tiež zhoršuje reumatické choroby, hojenie zápalov aj rán po operáciách. Navyše priťažuje pri psychických chorobách a zvyšuje pravdepodobnosť samovraždy. Okrem iného má tiež hormonálne a metabolické vplyvy, mení hladiny a účinnosť liekov. "

Aj preto by podľa doktora Losseho mala byť liečba závislosti na tabaku dostupná všetkým a zadarmo. "Mala by prebiehať masívna osveta, ktorá vysvetlí ľuďom, prečo je oveľa lepšie nefajčiť a prečo sú potrebné nefajčiarske verejné priestory. Že pasívne fajčenie a dokonca aj pobyt vo vyvetraných fajčiarskych miestnostiach naozaj a merateľne škodí. Že je potrebné chrániť predovšetkým naše deti, pretože detský organizmus je vo vývoji, a teda oveľa zraniteľnejší. Deti ešte nevedia plne zhodnotiť riziká a sú ľahkou obeťou veľkého tabakového biznisu. A veľké peniaze sú dôvodom, prečo sa stále ide ďalej. Aj napriek jasným faktom," zdôrazňuje doktor Losse.

Ako nepribrať
Aktuálne sa zdá, že produkcia škodlivín zo zahrievaného tabaku (napríklad v prístroji IQOS) a ešte zreteľnejšie z elektronických cigariet je nižšia ako u klasických cigariet. Prechod na tieto formy by tak mohol byť pre užívateľov zdravotne prospešný, ak nedokážu zanechať fajčenie úplne.

Jedným z argumentov proti prechodu fajčiarov na nikotínovú abstinenciu sú obavy, že by sa im mohla zvýšiť chuť do jedla a byť príčinou priberania.

"Váhový prírastok je spôsobený predovšetkým častou tendenciou prebiť abstinenčný stres a chute na cigaretu jedlom, žuvaním alebo cukríkmi, teda snahou zamestnať ústa," pripomína Stanislav Losse.

"Súčasne sa spolupodieľa aj úprava metabolizmu a fungovanie celého tela, predovšetkým zažívacieho traktu. Je preto potrebné s tým počítať a od začiatku strážiť stravu. Voliť radšej menej kalorické jedlá, najlepšie zeleninu a ovocie, a miesto sladených limonád piť dostatok čistej vody. Primeraná pohybová aktivita a šport pomáhajú ľahšie prekonať abstinenčné ťažkosti, zlepšujú náladu aj energetický výdaj," radí doktor Losse.

01 - Modified: 2018-04-13 11:26:05 - Feat.: 0 - Title: Menej škodlivé fajčenie. Je lepšia klasika alebo e-cigareta?
01 - Modified: 2024-04-24 06:15:26 - Feat.: - Title: Vláda ide zdaňovať aj cigaretové alternatívy. Skúsenosť z Čiech je pre nás mementom 02 - Modified: 2024-04-19 12:23:26 - Feat.: - Title: Herečka Jiřina Bohdalová sekla s celoživotným zlozvykom. Na staré kolená mení pravidlá 03 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 04 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia 05 - Modified: 2024-03-21 10:30:00 - Feat.: - Title: Táto európska krajina už čoskoro definitívne zakáže fajčenie. Stopku dostanú bežné cigarety aj vapovanie
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 22:49