StoryEditor

Sekunda, ktorá rozdeľuje svet. Polovica ľudí počuje niečo iné ako vy

22.05.2018, 16:05
Laurel alebo Yanny? Touto zvukovú kontroverziou žili americké sociálne siete celý týždeň. Polovica ľudí totiž na nahrávke počujú iné slovo ako zvyšok.

Pozrite sa s nami, ako ilúzia funguje a prečo počujú rôzni ľudia rôzne slová. Na konci tiež prezradíme, ktorá odpoveď je správna, píše Technet.cz.

Keď v roku 2015 rozdeľovala svet ilúzia modro-čiernych/bielo-zlatých šiat, dlho sme odolávali, než sme napísali vysvetľujúci článok. Tiež tentoraz sme si dali na čas, ale zase to budete mať s kompletným vysvetlením. S vašou pomocou tiež skúsime lepšie zmapovať, prečo kto počúva ktoré slovo.

Laurel? Yanny? Že vôbec netušíte, o čo ide? U nás táto zvuková ilúzia zatiaľ rekordy neláme, ale v USA sa niekoľko dní držala na popredných priečkach (dokonca na ňu reagoval i Biely dom). Pre začiatok nepotrebujete vedieť nič iné, než otázku: Počujete na následujúcej nahrávke slovo Laurel (čítaj lórl), alebo slovo Yanny (čítaj jény)?

V závislosti od toho, na akom zariadení zvuk počúvate, ste zrejme počuli buď jedno alebo druhé slovo. Pokojne sa vám môže stať, že pustíte úplne rovnaký zvuk človeku, ktorý stojí vedľa vás, a on tam počuje iný zvuk. Tým sa ilúzia podobá oným slávnym šatám, kde takisto rôzni ľudia pri pohľade na rovnakú fotku videli rôzne farby.

Ako je to možné? Mozog nám chce uľahčiť život
Nahrávku Laurel/Yanny možno označiť za zvukovú verziu slávnej optickej ilúzie tzv. Rubinovej vázy. Čo vidíte pri pohľade na obrázku nižšie? montáž

​Niekto vidí bielu vázu. Iní si okamžite všimnú dve na seba hľadiacie osoby zabrané z profilu. Či ste pôvodne videli vázu či tváre, zrejme vám teraz nerobí problém medzi oboma stavmi prepínať. Obraz obsahuje informácie, z ktorých si váš mozog môže vybrať jeden alebo druhý variant. A zrejme vám zatají, že si vybral.

Podobné je to so zvukovou ilúziou Laurel/Yanny. Obsahuje viac informácií a mozog si z nich na základe svojich skúseností vyberá len jednu. Dodajme, že pre mozog nie je filtrovanie informácií nič neobvyklé. Našimi zmyslami sa na nás valia kvantá informácií každú sekundu a mozog si z nich musí vybrať len tie dôležité, nezvyčajné, prekvapivé alebo kritické. Všetko ostatné musí zahodiť, aby sme sa z lavíny vnemov nezbláznili.

Dve slová v jednej nahrávke
Možno stále ťažko veríte tomu, že niekto môže vo zvuku počuť niečo iné ako vy.

K tomu, aby sme porozumeli, kde sa v tej nahrávke skrývajú obe slová, sa pozrieme na vizuálnu reprezentáciu frekvenčného spektra: Pavel Kasík, Technet.cz

​Na prvý pohľad z tohto obrázku pravdepodobne nič nezistíte. Ak začnete experimentovať s počúvaním rôznych frekvencií izolovane, čoskoro zistíte, že vo vyšších frekvenciách sa ukrýva slovo "Yanny" (foneticky "jeny", niekomu znie skôr ako "jemy"), zatiaľ čo v hlbších frekvenciách jasne počujeme slovo Laurel (čítaj "lórl" ). Pavel Kasík, Technet.cz

​Pomôžte zmapovať ilúziu
Už teda vieme, kde sa vo zvuku ukrývajú tie dve slová. Prečo však niekto počuje hlbšie slovo Laurel a niekomu mozog "prezradí" len slovo skrývajúce sa vo vyšších frekvenciách.

Časť odpovede spočíva iste v reproduktoroch, na ktorých si nahrávku púšťate. Napríklad kvalitné slúchadlá vám môžu zdôrazniť basy, čím dôjde k zvýrazneniu slová Laurel, zatiaľ čo malý reproduktor mobilného telefónu bude mať s duplikáciou nižších frekvencií problém a vy tak skôr budete počuť slovo Yanny, ktoré zaznie vo frekvenciách nad 1 kHz.

Svoju úlohu tiež hrá, ako ďaleko ste od reproduktora. Znovu to súvisí so zvukovými vlastnosťami zariadení a schopnosťou reprodukovať rôzne frekvencie. Hlboké frekvencie (basy) môžu byť z diaľky horšie počuteľné, a tak niektorí ľudia počujú zblízka slovo Laurel, z diaľky ale skôr slovo Yanny.

Dobre, poviete si, rozdiel na základe reproduktora je zrejmý. Ale ako to, že niekto stojí vedľa vás, počuje jasné Laurel a vy stále počujete Yanny? Na to, prečo rôzni ľudia na rovnakom zariadení počujú rôzne slovo, je odpoveď zložitejšia. Zjednodušene sa dá povedať, že rôzni ľudia sú zvyknutí podvedome preferovať rôzne frekvencie, napríklad na základe toho, kde je ich mozog zvyknutý detekovať reč. Hypoteticky: ak by sa niekto bavil výhradne s mužmi, jeho mozog by si zrejme pri rozpoznávaní slov všímal skôr hlbšie frekvencie a naopak.

Redaktori Technetu pripravili krátky dotazník, v ktorom sa pýtajú, ktoré slovo v nahrávke počujete, koľko máte rokov a pod. Cieľom je zistiť, či existujú nejaké súvislosti. O výsledkoch bude informovať Technet.cz.

Ilúzia vznikla náhodou, šíril ju aj Biely dom
Zatiaľ sme sa bavili o tom, že niekto počuje jedno slovo, iný druhé, a nerobili sme žiadne súdy. To však nie je jedna z tých relativistických postmodernistických ilúzií, kedy nie je pravda ani na jednej strane. Naopak. Otázka, "ktoré slovo znie", má jednoznačnú odpoveď.

Táto ilúzia totiž vôbec nevznikala s cieľom vytvoriť ilúziu. Ako zistil magazín Wired, zvuk vznikol ako nekvalitná nahrávka urobená telefónom z reproduktora počítača. Pôvodný zvuk pochádza zo slovníka Vocabulary.com a ilustruje výslovnosť anglického slova laurel (okrem toho, že slovo Laurel je krstné meno, existuje aj ako podstatné meno laurel, znamená vavrín).

Nahrávku zaobstarala študentka strednej školy v americkej Georgii. Keď si zo slovníka nahrala do telefónu "Laurel" a pustila si nahrávku, počula slovo "Yanny". "Spýtala som sa spolužiakov a ani oni sa nedokázali zhodnúť, ktoré slovo na nahrávke počujú," povedala pre Wired Katie Hetzelová. Nahrávku publikovala na svojom Instagrame, odkiaľ sa rozšírila na Reddit a ďalej na Twitter. Dostala sa nakoniec aj do Bieleho domu:

Ako vyzerá pôvodný zvuk zo slovníka v porovnaní so zvukom, ktorý obletel internet ako nejednoznačná zvuková ilúzia? Pavel Kasík, Technet.cz

​Je zrejmé, že nekvalitná nahrávka z nekvalitného reproduktora orezala vyššie tóny a úplne upozadila basy.

Takže "pravdu" majú v tomto prípade tí, ktorí počujú slovo Laurel. Naopak slovo Yanny sa v pôvodnej nahrávke nevyskytuje (v tom zmysle, že nikto do mikrofónu nevyslovil slovo Yanny ani nič podobné). Ide skrátka o šum vo vyšších frekvenciách, ktorý náhodou tvorí zhluky (formanty), ktoré niekomu znejú ako slovo.

Možno vás prekvapilo, že niečo, čo vám pripadá jednoznačné, niekto vníma úplne inak. Všeobecne povedané je to preto, že náš mozog spracováva vnemy na základe svojho "nastavenia".

To platí nielen pri zvukových a optických ilúzií, ale aj pri omnoho komplexnejších problémoch. Aj tam často dáme na prvý dojem. A akonáhle sme o niečom presvedčení, je veľmi ťažké svoj pohľad zmeniť, napriek faktom. Preto sa oplatí pripomínať, ako tieto ilúzie fungujú a že rôzni ľudia vnímajú svet rôzne.

01 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Záhada menom spomienky. Pozrime sa na pamäť a jej rozmanité zrady 02 - Modified: 2024-04-05 12:00:00 - Feat.: - Title: Vedci prinášajú dobrú správu: ľudské mozgy sa zväčšujú, kôra narástla ešte viac 03 - Modified: 2024-04-04 11:00:00 - Feat.: - Title: Je možná transplantácia mozgu ako z oscarového filmu Poor Things? Tieto problémy musíme prekonať, aby sme menili naše telá 04 - Modified: 2024-03-30 11:00:00 - Feat.: - Title: Vedci zistili, že ľudské mozgy sú čoraz väčšie. Je to však pre nás dobrá alebo zlá správa? 05 - Modified: 2024-03-28 09:30:00 - Feat.: - Title: Objavili ľudský mozog starý 12-tisíc rokov. Nález zachovaného orgánu môže zmeniť všetko, čo o ňom vieme
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 03:06