Pixabay
StoryEditor

Komáre, ktoré prenášajú nebezpečný vírus, sú aj na Slovensku. Horúčka môže byť smrteľná

Brnenskí vedci objavili na južnej Morave druh komárov s vírusom západonílskej horúčky. Zrejme ho do Česka zavliekli migrujúce vtáky zo saharskej Afriky. Podľa virológa sa vyskytujú aj na Slovensku.

Pre človeka s oslabenou imunitou môže byť choroba aj smrteľná. Vírus izolovali špecialisti u komára rodu Culex modestus, ktorý sa vyskytuje predovšetkým pri rybníkoch na južnej Morave. "Nie je ale vylúčené, že sa vyskytujú aj inde v republike," upozorňuje pre iDNES.cz epidemiológ Oldřich Šebesta z Krajskej hygienickej stanice v Brne.

Komáre prenášajúce tento vírus sa podľa Borisa Klempu z Virologického ústavu Slovenskej akadémie vied sa vyskytujú aj u nás. "Aj tie naše najbežnejšie komáre rodu Culex (napr. Culex pipiens, komár piskľavý) sú totiž schopné vírus prenášať. Vo všeobecnosti sa o víruse vie, že sa vyskytuje aj v južnej a strednej Európe, takže Slovensko v tomto nie je žiadna výnimka," informoval HNScience virológ Klempa.

O tom, že vírus je na Slovensku prítomný, podľa neho existujú priame aj nepriame dôkazy z iných hostiteľov, vtákov či koní. "Je pravdepodobné, že prichádza k prenosu aj na človeka. Vo väčšine prípadov však infekcia prebehne bez príznakov alebo len s veľmi miernym ochorením, preto vírus ľahko unikne pozornosti. Jednoznačne potvrdený prípad ochorenia na západonílsku horúčku u nás v posledným rokoch zaznamenaný nebol. To však nevylučuje, že takéto prípady mohli nastať, ale neboli diagnostikované."

Na pozore by sa preto mali mať všetci, ktorí sa chystajú vyraziť k vode na rekreáciu alebo na ryby. Komáre sa však môžu adaptovať aj do mestských podmienok.

"Zatiaľ v Česku nevieme o prípade, že by sa západonílska horúčka preniesla z komára na človeka. Riziko ale existuje a každý by si mal zaobstarať kvalitný repelent," odporúča epidemiológ Šebesta.

Inkubačná doba tohto nebezpečného vírusu je tri až štrnásť dní. Prejavuje sa podobnými príznakmi ako bežná viróza - teda bolesťami svalov, kĺbov, hlavy, zimnicou a horúčkami. U mnohých ľudí ale choroba prebehne úplne bez vážnejších symptómov.

"Niekedy môže byť celkom komplikovaný priebeh. Tento vírus môže v krajnom prípade spôsobiť aj smrť," uviedol prednosta Kliniky infekčných chorôb Fakultnej nemocnice Brno Petr Husa.

Do Českej republiky západonílsku horúčku pravdepodobne zavliekli migrujúce vtáky, ktoré sem prichádzajú zo saharskej Afriky. Od nich sa nakazili aj komáre.

Zdravý človek chorobu zvládne prekonať
Proti západonílskej horúčke zatiaľ neexistuje preventívne očkovanie ani následná liečba.

Nákazu u komárov zistili juhomoravskí epidemiológovia počas pravidelných kontrol. "Nedá sa presne povedať, koľko ich môže byť. Z celkového množstva komárov možno niekoľko percent," odhadol epidemiológ Šebesta.

Odborníci na hmyz kvôli tomuto nebezpečnému vírusu oslovili aj Fakultnú nemocnicu Brno, ktorá im dodáva vzorky krvi a mozgovomiechového moku. "Vytipovávame pacientov, ktorí by mohli mať západonílsku chorobu. Zatiaľ sa u nikoho nepotvrdila," uviedol prednosta tunajšej Kliniky infekčných chorôb Petr Husa.

Ak choroba u pacienta prepukne, neexistujú žiadne antibiotiká ani iné lieky, ktoré dokážu človeka vyliečiť. "Mierni sa horúčka, bolesti a strážia sa životne dôležité funkcie. Ak je človek inak zdravý, jeho organizmus zvládne vírus prekonať," tvrdí lekár Petr Husa.

V horšom prípade môže choroba spôsobiť poškodenie mozgu a ochabnutie svalov. Pred dvoma rokmi sa vírus západonílskej horúčky objavil tiež v Srbsku, kde ochoreli traja ľudia. Jeden z nich neprežil. Nakazené komáre tam našli aj v hlavnom meste Belehrad.

Kvôli suchu teraz nie je komárov veľa. Podľa Šebestu sa to ale môže veľmi rýchlo zmeniť. "Stačí, keď bude výdatne pršať a budú podmáčané lesy a lúky. Razom sa začnú komáre zase rojiť. Naozaj stačia nejaké silné búrky," upozorňuje epidemiológ, ktorý bežne skúma napríklad okolia sútoku Moravy a Dyje na Břeclavsku pri rakúskych hraniciach. Práve tam sa môžu nakazené komáre nachádzať. Vôbec najhoršie sú pre rojenie hmyzu záplavy.

Exotické komáre v kufri
V Európe sa v poslednej dobe objavuje stále viac prípadov, keď sa niekto západonílskou horúčkou nakazí. Podľa odborníkov za to môže globálne otepľovanie, kvôli ktorému sa do európskych krajín sťahujú nové druhy komárov.

Medzi podivne vyzerajúci hmyz patrí napríklad komár tigrovaný, ktorý pochádza z Ázie. Na človeka prenáša niektoré nebezpečné choroby, ako je horúčka dengue či žltá zimnica. V Taliansku mal na svedomí vypuknutie horúčky chikungunya, ktorej podľahol jeden človek. Táto choroba sa rovnako ako západonílska horúčka prejavuje zvýšenou telesnou teplotou, silnou a pretrvávajúcou bolesťou kĺbov, svalov, hlavy, ďalej únavou a vyrážkou.

Smrteľné prípady sa vyskytujú zriedkavo. Špecifická liečba neexistuje a nie je k dispozícii ani očkovacia látka. "Hmyz si môžete priviezť z dovolenky pokojne v kufri, ani o tom neviete," podotkol Šebesta.

"Z komármi prenášaných vírusov sa u nás môže vyskytovať napríklad vírus Ťahyňa, pôvodne objavený na Slovensku, ktorý však všeobecne nie je považovaný za smrteľne nebezpečný a môže tiež spôsobovať len miernejšie, chrípke podobné príznaky. Aj niektoré ďalšie, ako napríklad ďalší u nás popísaný Čalovo vírus, alebo Sindbis vírus sa u nás môžu vyskytovať, avšak nie sú považované za závažné ľudské patogény," odpovedal virológ Klempa na otázku, akých ďalších vírusov sa môžeme ešte obávať. 

01 - Modified: 2023-12-09 14:00:00 - Feat.: - Title: 130 miliónov rokov staré krvavé prekvapenie. Prehistorické komáre zamrznuté v jantáre zmenili pohľad vedcov na hmyz 02 - Modified: 2023-09-08 09:23:15 - Feat.: - Title: Hrozby z komárov rastú, vracajú sa nebezpečné choroby 03 - Modified: 2023-08-19 08:30:00 - Feat.: - Title: Svet čelí ďalšej ekologickej hrozbe – hmyz vymiera a ekosystémy skolabujú. Čo by sa stalo, keby sme vyhubili všetky komáre? 04 - Modified: 2023-08-07 07:00:00 - Feat.: - Title: Objav: Vedci našli baktérie, ktoré môžu zastaviť prenos nebezpečnej choroby prenášanej komármi 05 - Modified: 2023-06-27 08:00:00 - Feat.: - Title: Nevieš sa zbaviť komárov? Odborníčka prezradila, čo ich skutočne odpudzuje a s ktorými radami len zbytočne strácaš čas
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 18:10