Pixabay
StoryEditor

Otázka pre vedcov: Naozaj vznikol človek z opice?

24.06.2018, 13:07
Predpoklad, že človek "vznikol z opice" v zmysle "z niektorého dnešného druhu opice", je mylný.

Skôr je potrebné použiť výstižnejší "človek je jednou z opíc, ktoré vznikli zo spoločných predkov". Na otázku odpovedal Mgr. Roman Šolc, Ph.D., z katedry antropológie a genetiky človeka Prírodovedeckej fakulty UK.

Pre ilustráciu by bolo možné použiť predstavu času ako cesty, po ktorej kráča populácia spoločných predkov dnešných orangutanov, goríl, šimpanzov a ľudí. Títo predkovia nie sú dnešné orangutany, gorily, šimpanzy, ani ľudia, je to úplne iný druh, ktorý ale má všeobecne charakteristické znaky ľudoopov. A ako títo predkovia idú po ceste (teda blíži sa v čase k súčasnosti), oddelí sa na jednom rázcestí časť populácie od zvyšku.

Táto časť ide ďalej svojou vlastnou cestou, v čase sa evolučne premieňa, a keď dôjde do súčasnosti, sú to dnešné orangutany. Pôvodná populácia pokračuje v chôdzi a sama sa tiež mení, aj keď inak, než tá oddelená (pra-orangutani). A na nejakom ďalšom rázcestí sa opäť iná skupinka oddelí, pokračuje inakadiaľ, pretvára sa, až z nej vzniknú dnešné gorily.

Pôvodná skupina kráča ďalej a mení sa, až dôjde na ďalšie rázcestie (to sme zhruba v čase pred 6 - 8 miliónmi rokov), kde sa rozdelí na dve polovice, ktoré sa rozídu. Z jednej polovice sa vyvinú dnešné šimpanzy a z druhej dnešní ľudia. Celá cesta samozrejme nie je takto jednoduchá - mohli by sme tu nájsť mnoho ďalších rázcestí a tiež mnoho slepých uličiek (teda druhov, ktoré vznikli oddelením od svojej materskej populácie, a následne vymreli).

Každopádne je dôležité si uvedomovať, že človek sa nevyvinul zo súčasných druhov opíc, ale sa spolu s ostatnými dnešnými opicami postupne vyvíjal zo spoločného predka (resp. spoločných predkov). A títo spoloční predkovia, tj. tí, ktorí prichádzali k oným imaginárnym rozcestiam, neboli dnes žijúce druhy opíc. Vyzerali inak ako súčasný človek alebo šimpanz alebo gorila. Tí všetci - človek rovnako ako šimpanz a rovnako ako gorila - sa z týchto predkov postupne vyvinuli evolúciou.

01 - Modified: 2024-04-09 10:00:00 - Feat.: - Title: Hongkong hlási nákazu vzácnym smrteľným vírusom, ktorý zaznamenali len u 50 ľudí. Muža pohrýzla opica 02 - Modified: 2024-04-04 07:56:41 - Feat.: - Title: Obľúbená vegánska alternatíva má problém. Pri výrobe kokosového mlieka majú dodávatelia týrať zvieratá 03 - Modified: 2024-04-02 13:00:00 - Feat.: - Title: Vtáčia chrípka sa po prvýkrát preniesla z dobytka na človeka. Ide len o druhý prípad prenosu na ľudí v tejto krajine 04 - Modified: 2024-03-29 10:03:33 - Feat.: - Title: Ostrov ovládajú tisíce makakov z laboratória. Ako to vyzerá na ostrove, kde je ľuďom vstup zakázaný? 05 - Modified: 2024-02-29 12:01:56 - Feat.: - Title: Vedci možno našli vysvetlenie, prečo ľudia začali chodiť vzpriamene
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
09. apríl 2024 18:38