StoryEditorHrozby skryté v ovocí a zelenine. Ako nám škodia pesticídy a dusičnany
11.08.2018, 13:01
Hrozby skryté v ovocí a zelenine. Ako nám škodia pesticídy a dusičnany:
Reklama
Kliknutím na šípku pokračujte v prezeraní galérie
1/2Ak si chcete udržať zdravú hmotnosť a pracne zhodené nadbytočné kilogramy, možno budete paradoxne potrebovať dodať do vášho jedálnička viac tukov. Dôležité však je zvoliť si tie správne tuky.
Nedávna odborná štúdia skúmajúca takmer 9 000 žien vo veku nad 40 rokov zistila, že ženy, ktoré uprednostňovali stredomorské pokrmy s obsahom zdravých tukov, boli štíhlejšie ako rovnako staré ženy, ktorých strava neobsahovala dostatok zdravých tukov. Stredomorská strava je bohatá najmä na čerstvé ovocie a zeleninu, strukoviny, olivový olej a ryby.
Výživová špecialistka Monika Bartolomějová zdôraznila, že tuk je esenciálna, teda nevyhnutná základná živina. Jeho funkcia je veľmi široká a záleží na typoch mastných kyselín, ktoré obsahuje.
"Aby tuk prispieval k znižovaniu hmotnosti, potom musí byť v určitom pomere k ďalším základným živinám, a to k bielkovinám a sacharidom. Existujú však mastné kyseliny, takzvané MCT tuky, ktoré sa spotrebúvajú ako zdroj energie a do tuku sa neukladajú. V niektorých zdrojoch sa na podporu redukcie uvádza CLA (konjugovaná kyselina linolová), "objasnila Bartolomějová a dodala, že konzumovať by sme mali všetky tuky. Žiadne by sme nemali v strave vynechávať.
"Jedinú výnimku tvoria trans mastné kyseliny, ktoré sa vyskytujú v prepálenom tuku, alebo v niektorých stužených tukoch používajúcich sa v potravinárskom priemysle."Pixabay
2/2