Crohnova choroba alebo ulcerózna koltitída je totiž pomerne vzácna, napriek tomu veľmi vážna, a jej výskyt sa začína zvyšovať. Najčastejšie postihuje tenké črevo, napadá ale aj ostatné časti tráviaceho traktu. Vedci si lámu hlavu nad tým, ako vlastne táto choroba vzniká. Medzi rizikové faktory pravdepodobne patrí užívanie antibiotík, fajčenie, užívanie hormonálnej antikoncepcie a nezdravé stravovacie návyky. Práve tie hrajú dôležitú úlohu pri liečbe, je totiž nutné dodržiavať takzvanú bezlepkovú diétu. Teda takú, pri ktorej v črevách nezostávajú zbytky zanechávané napríklad potravinami bohatými na vlákninu.Youtube
StoryEditor

Zápaly. Sú ochrancovia alebo zabijaci?

30.03.2019, 12:30
Zápaly sú súčasťou nášho organizmu. Niekedy o nich vieme, lebo sa prihlásia napríklad vysokou teplotou. Často však ani netušíme, že putujú telom a škodia nášmu zdraviu.

Je zápal ochranca, alebo sa môže zmeniť aj na zabijaka? O zápaloch, ich funkcii a liečbe sme sa rozprávali s prednostkou Anatomického ústavu Lekárskej fakulty UK Eliškou Kubíkovou.

Je zápal bežnou súčasťou nášho organizmu?

Je to prirodzená reakcia organizmu na rôzne škodlivé látky. Buď sú to vírusy, alebo baktérie, prípadne zložky životného prostredia. Zápal môže vzniknúť napríklad v rane. Síce sa ošetrí, zašije, ale ak niekto pracuje v prašnom prostredí, prach sa do rany dostane a vznikne zápal. Pri ošetrení bolo všetko urobené správne, no rana sa napriek tomu zapálila a zápal sa môže šíriť ďalej.

Ako sa prejavuje zápal?

Po latinsky sa zápal volá inflammatio a má päť príznakov. Sčervenenie, teplota, bolesť, opuch a funkcioléza. Tá znamená, že zápal môže poškodiť alebo znížiť funkciu ktoréhokoľvek orgánu alebo tkaniva.

Hovorí sa, že zápal je súčasne naším nepriateľom aj ochrancom. Ako tomu rozumieť?

Zápalom sa náš organizmus niečomu bráni – začínajú sa tvoriť zápalové markery. Lenže sú pre telo zároveň nebezpečné. Jedným z ukazovateľov zápalového procesu je C-reaktívny proteín (CRP), ktorý sa zvýši, lebo telo sa chráni. Produkcia obranných látok nám však súčasne škodí. Neexistuje, že by do tela niečo vniklo a ono by nezareagovalo. Telo má imunitu, ktorá ho vie brániť a zápal prekonať, prípadne ho prinúti, aby prebehol v latentnej forme. Problém môžu mať iba ľudia so zníženou imunitou, ktorí trpia na autoimunitné ochorenie. Tí majú ťažšie klinické prejavy, pretože nemajú obranné látky.

Mám tomu rozumieť tak, že ak mám chrípku, tá vďaka vysokej teplote odznie? Zápal sa prejavil horúčkou a telo sa ubránilo?

Chrípka kedysi prebiehala úplne inak ako dnes. Viem...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2018-03-16 13:22:10 - Feat.: 0 - Title: Záhada menom zápaly. Čo signalizujú a prečo sú nebezpečné?
01 - Modified: 2023-11-17 18:45:40 - Feat.: - Title: Zápal ako skrytá hrozba pre telo. Kedy pomáha a kedy je nutné spozornieť? 02 - Modified: 2022-11-08 23:00:00 - Feat.: - Title: Antibiotikum budúcnosti: Veľmi nádejný liek je z cesnaku, hovorí profesor Štěpánek 03 - Modified: 2022-09-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Postihujú zuby, kosti, kĺby a sú spojené so starnutím. Aká je prevencia zápalov? 04 - Modified: 2022-09-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Zápal ako skrytý nepriateľ: Kedy zbystriť pozornosť a môžu alergie odznieť? 05 - Modified: 2022-04-01 14:36:01 - Feat.: - Title: Kontrolky nášho zdravia. Pozrite sa, na ktoré zápaly si dať pozor
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
28. apríl 2024 18:32