Pivo sa vyrába iba zo štyroch prírodných surovín – voda, slad, chmeľ a pivovarnícke kvasnice.Pixabay
StoryEditor

Pohár alkoholu denne zvyšuje riziko mŕtvice, zistila štúdia

06.04.2019, 00:01
Autor:
ČTKČTK
Aj pohár vína alebo piva denne zvyšuje krvný tlak a riziko mozgovej mŕtvice, zistila štúdia publikovaná odborným vedeckým časopisom The Lancet.

Nová štúdia vyvracia doteraz panujúcu domnienku, že jeden alebo dva poháre alkoholu za deň sú naopak zdraviu prospešné. V piatok o tom informujú zahraničné médiá.

Rozsiahlu genetickú štúdiu vykonávali americkí a čínski vedci z Oxfordskej a Pekinskej univerzity a Čínskej lekárskej akadémie na 500-tisíc Číňanoch po dobu desiatich rokov. U Aziatov sa často vyskytuje genetická mutácia, ktorá spôsobuje neznášanlivosť alkoholu. Zistenie vedcov, na základe ktorého ľuďom odporúčajú obmedziť konzumáciu alkoholu, sa ale vraj dajú previesť na celú ľudskú populáciu.

"Tvrdenie, že alkohol má akúsi magickú ochrannú moc... nemá žiadny vedecký základ," povedal agentúre Reuters Richard Peto z Oxfordskej univerzity. Peto bol jedným z vedúcich štúdie.

O ľuďoch, ktorí si doprajú jednu alebo dva poháre denne, sa dlho myslelo, že im hrozí nižšie riziko mozgovej mŕtvice a problémov so srdcom než abstinentom. Vedci si však neboli istí, či je to prospešnosťou alkoholu, alebo či ľudia, ktorí ho nekonzumovali, nemali iné zdravotné problémy.

Ekvivalentom pohára vína sa na účely štúdie rozumela plechovka piva. Štúdia preukázala, že konzumácia alkoholu zvyšuje riziko mozgovej mŕtvice zhruba o tretinu, keď si jedinec dáva štyri takéto nápoje denne, a o desať až 15 percent, ak sú to jeden až dva poháre. Ak by teda stočlenná skupina abstinentov začala piť jeden až dva alkoholické nápoje denne, narástol by v nej počet prípadov mozgovej mŕtvice o dva, píše spravodajský server BBC.

Podľa profesora Davida Spiegelhaltera z univerzity v Cambridge tak pol vypitej fľaši vína denne zvyšuje riziko mŕtvice o 38 percent. "To je hrubo povedané opačný efekt, než aký má užívanie statínu," povedal Spiegelhalter. Statíny sú liečivá predpisované na zníženie hladiny cholesterolu v krvi.

Štúdia nepreukázala, že by ľahké či umiernené pitie riziko mŕtvice znižovalo. Pokiaľ ide o srdcový infarkt, účinky neboli jednoznačné a v najbližších rokoch bude potrebné zhromaždiť viac údajov, dodáva BBC.

Slabinou štúdie je podľa doktora Stephena Burgessa z Cambridgeskej univerzity fakt, že sa obmedzila na čínsku populáciu a zamerala sa prevažne na pitie piva a tvrdého alkoholu, nie vína.

Najvyššiu spotrebu alkoholu na hlavu vo svete majú Európania, aj keď sa od roku 2010 asi o desať percent znížila, uvádza Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Súčasný trend podľa agentúry Reuters ukazuje, že v nasledujúcich desiatich rokoch globálna spotreba na hlavu stúpne.

01 - Modified: 2019-03-28 10:40:18 - Feat.: 0 - Title: Vedci vyliečili potkany závislé od alkoholu. V mozgoch im strieľali lasermi 02 - Modified: 2018-12-31 12:20:52 - Feat.: 0 - Title: Šesť symptómov mŕtvice, ktoré možno prehliadate 03 - Modified: 2018-12-23 13:19:17 - Feat.: 0 - Title: Gastroenterológ vyvracia mýtus spojený s alkoholom, ktorému veríme takmer všetci
01 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 02 - Modified: 2024-03-30 08:00:00 - Feat.: - Title: Vedci zaznamenali výrazný úhyn netopierov. Môže za to alkohol, z ktorého ti určite bolo už minimálne raz zle 03 - Modified: 2024-03-22 10:27:49 - Feat.: - Title: Vo vodnej nádrži našli muža bez známok života. Má ísť o autobusára, ktorý zamkol cestujúcich vo vozidle a s tržbou odišiel 04 - Modified: 2024-03-21 14:01:12 - Feat.: - Title: Rodičia roka: Jedni sa opili do bezvedomia na pláži a ďalšia matka nechala doma batoľa a odišla na dovolenku, zomrelo na hlad a smäd 05 - Modified: 2024-03-19 14:32:05 - Feat.: - Title: Na opitého autobusára na východe Slovenska zavolali cestujúci políciu. Ten ich zamkol v autobuse a pešo ušiel preč
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 10:14