Pixabay
StoryEditor

Mačky rozoznajú, keď ich voláte po mene. Ale ignorujú vás

08.04.2019, 13:52
Autor:
sansan
Mačky domáce to síce nedávajú najavo, ale zdá sa, že rozpoznávajú, keď ich voláte po mene, ukázal výskum.

Výskumníci uviedli, že predchádzajúce štúdie ukázali, že iné zvieratá, vrátane psov, delfínov a papagájov, môžu preukázať určité pochopenie ľudského hlasu, ale nebolo jasné, či sú toho schopné aj mačkovité šelmy.

Teraz sa prvýkrát objavil výskum, ktorý naznačuje, že mačky domáce by mohli registrovať svoje meno v sérii slov, píše The Guardian. "Existuje veľa štúdií o schopnosti psa komunikovať s ľuďmi. Myslíme si, že je dôležité ukázať takú schopnosť u mačiek," povedala Atsuko Saito, autorka výskumu zo Sophia University v Japonsku.

Tím sa rozhodol nepokúšať sa otestovať schopnosti mačiek tým, že ich požiada, aby vyhľadali pomenované objekty, ktoré im predtým ukázali - ako sa často používa pri pokusoch so psami. "Výcvik mačiek na vykonanie príkazu by si vyžadoval veľa úsilia a času," uviedli autori.

Namiesto toho zaujali odlišný prístup a nahrali hlas hovoriaci štyri slová, za ktorými nasledovalo meno mačky, to všetko v tej istej intonácii, a zaznamenali reakcie a pohyby zvierat prostredníctvom videozáznamov v ich bežnom prostredí.

Výsledky ukázali, že mačky zriedkakedy robili viac ako len nastražili uši, alebo pohybovali hlavou v reakcii na hlasy, pričom len veľmi málo pohybovalo chvostom, nieto ešte mňaukali. Tím však povedal, že výsledky, založené na štvorbodovej škále, o tom ako každá mačka odpovedala, ukázali, že mačky by mohli rozoznať svoje meno od iných slov.

V prvom teste každej mačke pustili nahrávku hlasu ich majiteľa so štyrmi slovami podobnými dĺžke a zvuku mena mačky. Tím zistil, že u 11 zo 16 mačiek došlo k zmene pohybu mačiek, keď boli vyslovené štyri slová, čo svedčí o tom, že mačky boli zvyknuté na mumlanie svojich majiteľov. Ale deviatim mačkám sa vztýčili uši.

Experiment potom zopakovali s inou skupinou mačiek s cudzím hlasom a v treťom scenári sa hlasy majiteľov púšťali len mačkám, ktoré bývali s mnohými inými mačkami v domácom prostredí alebo v „kaviarňach“. Tím povedal, že vo všetkých týchto scenároch mačky rozoznali, keď sa spomínali ich mená.

Saito povedala, že nie je jasné, že mačky si uvedomujú, že ich meno je meno. „Neexistujú žiadne dôkazy, že mačky majú schopnosť rozpoznať samé seba. Takže si myslím, že si len slová - v tomto prípade mená - spájajú s odmenou alebo trestom," povedala.

Výskum zároveň dopĺňa predchádzajúci dôkaz, že mačkovité šelmy nie sú ochotné vynaložiť veľké úsilie, čo sa týka reakcie. Výskum z roku 2013 už ukázal, že zatiaľ čo mačky dokázali rozoznať hlas svojho majiteľa od cudzinca, často to jednoducho ignorovali.

Saito dodal, že štúdia, publikovaná v časopise Scientific Reports, vrhá svetlo na vzťah človeka a mačky. "Mačky chápu ľudské podnety lepšie, než si mnohí myslia," povedala, hoci dodala, že to neznamená, že budú reagovať, ako by ich majitelia mohli želať.

01 - Modified: 2018-04-12 07:51:58 - Feat.: 0 - Title: Otázka pre vedcov: Ako pradie mačka? 02 - Modified: 2017-04-18 12:43:08 - Feat.: 0 - Title: Mačacie liečiteľky vás môžu zbaviť stresu a úzkosti
01 - Modified: 2024-04-05 10:46:51 - Feat.: - Title: Mýtus menom mačka: Čo by ste sa mohli OD NICH NAUČIŤ? 02 - Modified: 2024-03-31 07:00:00 - Feat.: - Title: Žena zaplatila obrovskú sumu za dva identické klony zosnulej mačky. Firma vytvorila pomocou DNA genetické dvojča zvieraťa 03 - Modified: 2024-03-14 14:00:00 - Feat.: - Title: Úrady varujú pred mačkou, ktorá sa namočila v toxickej chemikálii. Ide o karcinogénnu látku, spôsobuje vyrážky a zápaly 04 - Modified: 2024-02-27 10:13:31 - Feat.: - Title: Žena, ktorá zabíjala ako v seriáli na Netflixe, pozná svoj trest. Pred vraždou inžiniera hodila mačiatko do mixéru 05 - Modified: 2024-02-04 10:16:50 - Feat.: - Title: Osem z desiatich psov si užíva sledovanie televízie. Poznáme najobľúbenejšie programy aj hudbu, ktorá ich zaručene uvoľní
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
23. apríl 2024 23:00