pexels.com
StoryEditor

Vlasy ako radar. Prezradia všetko o vašej strave a chorobách

Zhoršenú kvalitu vlasov nikdy nepodceňujte. Telo vám môže dávať signál, že zle jete, alebo používate príliš agresívnu kozmetiku. Ale môže vás tiež varovať pred vážnou chorobou, upozorňujú odborníci.

Umyté a upravené vlasy samozrejme vyzerajú lepšie než mastné postrapatenie. Ale nič sa nemá preháňať. Ak sa staráte o svoju hrivu s horlivosťou afektovanej upratovačky, zrejme vám vlasy nepoďakujú a na zástupy obdivovateľov môžete zabudnúť. Vlasy potrebujú pravidelnú hygienu, kvalitnú kozmetiku a tiež zdravý rozum, uvádza sa v článku vytlačenom v magazíne Rodina DNES.

"Šampóny s obsahom silikónov, kondicionéry, ktoré sa nevymývajú, ale aj zažehľovanie keratínu môže spôsobiť ťažobu vlasov, zaťaženie kutikuly, teda ochrannej vrstvy vlasu, a viesť ku zhoršenej kvalite vlasov alebo premasteniu," hovorí dermatologička a vedúca lekárka Centra zdravé vlasy, ktoré pôsobia pri Fakultnej nemocnici Královské Vinohrady, docentka MUDr. Monika Arenbergerová.

Nejde len o množstvo kozmetiky, ale aj o výber stravy. Zaryté dietárky, ktoré nedodajú telu komplexné živiny, môžu za kvalitnú kozmetiku minúť celú výplatu, ale nepomôže im to.

"Správny výber stravy je pre zdravie vlasov a vlasovej pokožky základ. Preto svojim klientom odporúčam výživový plán na mieru, ktorý zostavujeme na základe krvných odberov. Nesprávny výber potravín a zlé množstvo vedie k nedostatku látok, ktoré telo potrebuje na udržanie vyváženej látkovej výmeny. To má vplyv aj na produkciu hormónov v tele. Mazové žľazy sú riadené hormóny, takže strava by mala byť na prvom mieste," dodáva zase trichologička z vlasového centra Clinical Hair & Health Monika Ryjáčková.

Zalejte vlasy dostatkom vody
Práve strava a jej zloženie ovplyvňujú kvalitu vlasov najväčšou mierou. Hoci reklamy presvedčivo tvrdia, že kondicionér alebo maska ​​vyživia váš vlas od končeku ku korienku, v skutočnosti sú tieto prípravky len pomyselnou čerešničkou na torte. To hlavné, čo vlasy skutočne vyživuje, je strava. Tá musí byť hlavne pestrá, bohatá na vitamíny, minerály a bielkoviny. Práve nedostatok bielkovín na kvalite vlasov skôr či neskôr spoznáte.

Bielkoviny čiže proteíny sú stavebnou jednotkou celého tela. Bez nich vlasy stratia objem, začnú sa lámať, rozstrapkajú sa a v prípade drastického nedostatku môžu aj začať padať. Nezabúdajte teda na mäso, vajcia a mliečne výrobky. Bielkovina by mala byť súčasťou každého hlavného jedla.

"Proteíny sa môžu dopĺňať aj počas každého umývania - pšeničný proteín v maske zväčšuje objem a lesk, zároveň má obilný proteín schopnosť zadržiavať vlahu," radí trichologička Ryjáčková.

Proti suchým a krehkým vlasom možno bojovať aj dostatočným množstvom železa, zinku a vitamínov B a C. Tieto látky nájdete najmä v rybách, zemiakoch alebo citrusových plodoch. Mastnejšie typy rýb - čerstvý losos, makrela či sardinky - sú nenahraditeľným zdrojom omega 3 mastných kyselín, ktoré sa na vlasoch prejavia ľahkosťou i leskom.

Pre kvalitu vlasov je dôležitá aj hydratácia. "Pitie alkoholu a kávy nemá dobrý vplyv. Ak sa konzumujú v nadmernom množstve, človek je potom dehydrovaný a s ním i jeho vlasy. Aj ku káve či pohári vína by sme mali vypiť minimálne rovnaké množstvo vody," radí Ryjáčková.

S riedkymi vlasmi pomôže železo
Riedke, lámavé a slabé vlasy môžu signalizovať aj pomerne vážne stavy v organizme. Jedným z nich je chudokrvnosť - nižší obsah červeného krvného farbiva obsiahnutého v červených krvinkách. Na tie sa viaže kyslík, ktorý hemoglobín dopravuje k bunkám. Nedostatok kyslíka sa telo snaží nahradiť rýchlejším tepom srdca i dýchaním, čo spôsobuje dýchavičnosť, únavu, bledosť.

Príčiny anémie sú rôzne: od zápalov, nádorových ochorení po zlú stravu, v ktorej chýba železo. Práve posledne menované býva častým dôvodom ťažkostí. Nedostatok železa trápi až 30 percent populácie. Rizikovou skupinou sú ženy v reprodukčnom veku, a to z dôvodu menštruácie, kritické je aj obdobie po pôrode alebo po operáciách.

Len počas menštruácie stratí žena zhruba 15 mg železa. Ak nie je toto množstvo nahradené, môže sa postupom času problém vyvinúť až v chudokrvnosť. Na kvalite vlasov sa môže prejaviť aj menší úbytok železa. Telo totiž automaticky prepne do režimu prežitia a zásobuje kyslíkom len životne dôležité funkcie a na vlasy sa nedostane. Bez železa potom vlasy začínajú slabnúť a rednúť, sú lámavé a postupne môžu aj vypadávať. Ak máte podozrenie na anémiu, zájdite si radšej k lekárovi, ktorý vám urobí vyšetrenie a poradí, či sú pre vás vhodné tablety.

Kvalitu vlasov ovplyvní aj štítna žľaza
Medzi ďalšie poruchy, ktoré ovplyvňujú kvalitu vlasov, patrí aj znížená alebo zvýšená funkcia štítnej žľazy. Pri týchto poruchách sa znižuje, alebo zvyšuje tvorba hormónov. To má za následok celý rad problémov, ako napríklad nadváhu, zápchu alebo únavu. Nedostatočná, prípadne nadmerná tvorba hormónov má potom samozrejme vplyv aj na kvalitu vlasov. Tie buď začnú vypadávať, alebo bývajú hrubé, lámavé, krehké a rozštiepené.

O nedostatku vyživovania vlasového korienka dochádza aj pri poruchách pankreasu. Vlasy potom menia vzhľad a skracuje sa aj ich životnosť.

A zase ten stres
Stres je nebezpečný pre celý organizmus, vlasy nevynímajúc. Psychické prepätie, úzkosť, strach a vyčerpanie sú zodpovedné za produkciu stresového hormónu kortizolu. Pri jeho vyplavovaní dochádza k zúženiu ciev a tým aj k nedostatočnému prekrvovaniu organizmu a tiež vlasových korienkov.

"Produkcia hormónu kortizolu dokáže veľmi negatívne ovplyvniť vlasový cyklus: vlasy predčasne vypadnú," hovorí Milan Dvořák, vedúci vlasovej poradne a zakladateľ kliniky Inter Clinic Praha-Radotín C. Nestane sa tak hneď. Obvykle vlasy začnú padať až niekoľko mesiacov po prežitom strese.

Okrem toho stres pôsobí aj na farebnosť vlasov. Nie nadarmo ľudia v strese hovoria, že "z toho zošedivejú". Hormóny vylučované pri strese totiž zrejme ovplyvňujú aktivitu melanocytov, v ktorých vzniká pigment vlasu.

01 - Modified: 2017-08-03 12:58:00 - Feat.: 0 - Title: Mastia sa vám vlasy? Na vine môžu byť hormóny, genetika aj sladkosti 02 - Modified: 2018-06-28 11:40:39 - Feat.: 0 - Title: Ničia vlasy aj dôležité orgány. Pozrite sa, čo s vaším telom urobia cigarety
01 - Modified: 2024-03-23 08:15:59 - Feat.: - Title: Vlasy nestačí našampónovať len jedenkrát: Takto by malo vyzerať správne umývanie vašej hrivy 02 - Modified: 2024-03-05 13:00:00 - Feat.: - Title: Na lupiny nestačí len šampón: Tieto domáce triky sú často omnoho účinnejšie 03 - Modified: 2024-01-18 11:50:05 - Feat.: - Title: Nestačí len kvalitná vlasová kozmetika: Viete, ako často by ste si mali strihať vlasy? 04 - Modified: 2024-01-04 11:39:24 - Feat.: - Title: Kvetka Horváthová priznala čo ju takmer pripravilo o vlasy. Dnes neexperimentuje a ctí vernosť 05 - Modified: 2023-12-24 09:33:21 - Feat.: - Title: Toto viac svojim vlasom nerobte! Práve kvôli tomu sa lámu a sú bez lesku...
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
13. apríl 2024 11:39