Pixabay
StoryEditor

Chcete znieť inteligentnejšie? Takáto reč vám k tomu pomôže

30.09.2019, 16:08
Autor:
sansan
Nový výskum ukazuje, že takzvané „nevyplnené pauzy“ počas reči môžu spôsobiť, že zniete inteligentnejšie.

Každý chce rozprávať plynule v úplne formovaných vetách, bez prestávok. Úzkosť z koktania alebo zamotania sa, keď sa snažia nájsť správne slová - stav nazývaný glossofobia - dokáže niektorých ľudí úplne vylúčiť z hovorenia na verejnosti. Jazykovedci však teraz môžu nervóznym hovoriacim ponúknuť drobnú útechu.

Váhanie môže zmeniť spôsob, akým vás vaše publikum vníma. A prekvapivo pozitívnym spôsobom. Štúdia v časopise Lingua zistila, že reč, ktorá obsahuje „nevyplnené pauzy“ - viditeľné ticho medzi slovami, ktoré nemá nič spoločné s interpunkciou - sa posudzuje ako viac presvedčivá a vzdelaná ako reč bez prestávok. 

Existuje nevýhoda: tí istí rečníci sa tiež považujú za menej autoritatívnych a sebaistých. Autor príspevku navrhuje, aby poslucháči verili, že nevyplnené pauzy naznačujú, že niekto starostlivo premýšľa o tom, čo hovorí - a preto predpokladajú, že daná osoba je inteligentnejšia. Naopak ale tí, ktorí premýšľajú a úmyselne, nemusia byť považovaní za asertívnych. Toto potvrdzuje predchádzajúca práca, ktorá ukazuje, že nevyplnené pauzy sa považujú za menej uvoľnené.

​Aj keď štúdia neporovnávala ticho s takzvanými vyplnenými pauzami (kde napríklad zaznievajú slová ako „hm“), možno stojí za to udržať ich na minime. Predchádzajúci výskum ukázal, že takíto rečníci sa považujú za menej dôveryhodných a kompetentných. Na druhej strane vyplnené prestávky nie sú úplne zbytočné. Existujú dôkazy, že upozorňujú poslucháčov na skutočnosť, že prichádza niečo zložité alebo ťažké. 

01 - Modified: 2024-02-03 13:24:29 - Feat.: - Title: Vedci analyzujú Hitlerove prejavy z druhej svetovej vojny. Chcú všetky zvukové prepisy poskytnúť verejnosti v spoľahlivej forme 02 - Modified: 2023-12-15 13:14:03 - Feat.: - Title: Obrovské trápenie twiinsky Daniely. Dcéra Linda nerozpráva, radia jej osteopatiu 03 - Modified: 2023-08-23 04:49:29 - Feat.: - Title: Putin vo vopred nahratom prejave na ekonomickom summite v Afrike útočil na Západ 04 - Modified: 2023-06-28 20:16:51 - Feat.: - Title: Bidena nezachránili ani poznámky. Osemdesiatročný prezident USA povedal, že "Putin prehráva vojnu v Iraku" 05 - Modified: 2023-06-17 13:18:27 - Feat.: - Title: VIDEO Boh ochraňuj kráľovnú! Bidenov prejav vyvolal pochybnosti o jeho zdraví
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 18:28