Pixabay
StoryEditor

Za apokalypsu hmyzu môže svetelný smog. Akonáhle zhasnete, hrozba je preč

06.12.2019, 16:31
Svetelné znečistenie je podľa prieskumu vedcov z Washingtonskej univerzity v St. Louis jedným z hlavných dôvodov úbytku hmyzu. Pritom je podľa nich veľmi zabúdaným faktorom, ktorý by mohol do budúcna spôsobiť úplné vyhynutie hmyzej populácie.

Hlavným problémom je podľa tímu vedcov vedeného ekológom Brettom Seymourom umelé svetlo, uvádzajú Lidovky.cz. „To je osvetlenie spôsobené človekom. Od pouličných lámp, po svetlomety alebo reflektory. Môže to ovplyvniť každú časť hmyzieho života,“ hovorí Seymour pre denník The Guardian.

Dá sa mu zabrániť

Vedci hovoria dokonca o hmyzej apokalypse. Tá je podľa nich ovplyvnená nielen svetlom, ale aj kombináciou ďalších faktorov. „Umelé svetlo v noci spolu s chemickým znečistením, invazívnymi druhmi a zmenou klímy vedie k poklesu hmyzu,“ dospeli vedci podľa denníka k záveru po vyhodnotení všetkých štúdií.

Na rozdiel od ostatných faktorov sa dá svetelnému znečisteniu pomerne ľahko zabrániť. Podľa Seymoureho by stačilo používať správne odtiene svetiel. „Nehovorím, že sa v noci musíme zbaviť svetla, myslím, že ho musíme používať múdro,“ povedal pre The Guardian. Podľa neho je dôležité aj nastavenie svetiel tak, aby mierila iba na potrebnú oblasť. Zároveň je vhodné sa vyvarovať modrobielym svetlám.

„Mohlo by to okamžite znížiť straty hmyzu,“ hovorí ekológ, podľa ktorého nádej predstavujú napríklad LED svetlá, ktoré môžu byť ľahko naladené a tým pádom možno tak zabrániť škodlivým farbám a blikaniu. Ďalším spôsobom, ako zabrániť strate hmyzu, je prebytočné svetlá úplne vypnúť. „Akonáhle zhasnete svetlo, je hrozba pre hmyz preč,“ dodáva Seymour.

Vyhynutie hmyzu

Podľa posledných prieskumov počet hmyzu rapídne klesá. Ich neprítomnosť by podľa vedcov mohla mať zničujúci dopad pre život na Zemi. The Guardian píše, že napríklad v Nemecku a Portoriku sa objavuje neustály úbytok hmyzu a jeho prehlbovaním by hrozil katastrofický kolaps prírodných ekosystémov.

Vedci navyše veria, že existujú ešte milióny ďalších druhov hmyzu, ktoré sú zatiaľ neznáme. Z toho asi polovica je nočný hmyz. Aj na neho má svetelné znečistenie veľký dopad. Jedným z najznámejších príkladov sú podľa The Guardian nočné motýle. Tie obletujú okolo žiaroviek, ktoré mylne považujú za Mesiac. Podľa analýzy publikovanej v časopise Biological Conservation až jedna tretina z nich nadránom umiera.

Umelé svetlo tiež podľa vedcov z univerzity v St. Louis bráni hmyzu v hľadaní partnera alebo dokonca k nájdeniu vody. Aj to je jeden z dôvodov, prečo hrozí jeho úplné vyhynutie. „Pre nás svetelné znečistenie znamená len to, že nevidíme nočné hviezdy, ale pre hmyz je to doslova boj na život a smrť,“ uzatvára Brett Seymour.

01 - Modified: 2024-02-20 11:21:55 - Feat.: - Title: Nebezpečný ázijský komár je oficiálne na Slovensku. Usídlil sa v Bratislave, prenáša až 22 exotických vírusov 02 - Modified: 2023-12-19 16:32:04 - Feat.: - Title: Darček na poslednú chvíľu do 50 eur: Pozrite si výber technologických tipov 03 - Modified: 2023-11-28 11:00:00 - Feat.: - Title: Lekári zostali v šoku: Mucha preletela tráviacim traktom pacienta a vyletela živá. Toto sú najpodivnejšie veci, aké našli v ľuďoch 04 - Modified: 2023-10-28 22:00:00 - Feat.: - Title: Zo zeme vyliezajú po miliardách. Vedci objasnili dlhoročnú záhadu hmyzej invázie 05 - Modified: 2023-10-19 06:01:26 - Feat.: - Title: Zvieratá „na tripe“: Prírodné narkotiká „rekreačne“ užívajú cicavce a aj bezstavovcový hmyz
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 11:42