Rúško si zakryjte nos a ústa a uistite sa, že medzi vašou tvárou a rúškom nie sú žiadne medzery. „Dobré je mať rúško, ktoré má tenký kovový pásik okolo nosa,“ vysvetľuje Fabiánová. Vďaka nemu sa dá košíček ľahko tvarovať, to znamená, že lepšie padne na tvár, a preto tiež lepšie tesní. Ďalšou výhodou je, že sa potom rúško príjemnejšie nosí a menej padá.Reuters
StoryEditor

Päť pravidiel používania rúšok. Kedy ich nosiť a kedy to nemá zmysel

06.03.2020, 15:00
Na Slovensku potvrdili prvý prípad koronavírusu. Jednou možnosťou ochrany je podľa odborníkov aj nosenie rúška. Prečítajte si, ako a kedy má zmysel si rúško nasadiť a akých päť jednoduchých pravidiel je dobré dodržiavať.

Predovšetkým v mestách môžu byť rúška počas najrôznejších druhov epidémií veľmi dobrým pomocníkom, ktorý dokáže predovšetkým ochrániť ostatných pred infekčným ochorením.

Jeho používanie je na prvý pohľad jednoduché, zdravotníci napriek tomu upozorňujú, že je dôležité dodržiavať niekoľko základných pravidiel, ktoré zaručia, že bude ochrana úst a nosa fungovať tak, ako má.

Svetová zdravotnícka organizácia vydala v tejto súvislosti prehľadne niekoľko rád, ktoré je pri používaní rúška nutné dodržiavať. Ako a kedy rúško správne využívať, popísala pre iDNES.cz Kateřina Fabiánová z českého Centra epidemiológie a mikrobiológie infekčných chorôb Štátneho zdravotného ústavu.

Kedy používať ústne rúško:

  • Pokiaľ ste zdraví, používajte ústne rúško len vtedy, ak sa staráte o chorú osobu s podozrením na koronavírus 2019-nCoV
  • Ústne rúško noste, ak kašlete alebo kýchate 
  • Používanie ústnych rúšok je efektívne iba v kombinácii s častým umývaním rúk mydlom a vodou alebo dezinfekčnými prostriedkami na báze alkoholu
  • Pokiaľ nosíte ústne rúško, musíte vedieť, ako ho používať a správne zlikvidovať

„V strednej Európe nie je nosenie rúšok bežnou praxou, pretože je tu oveľa menšia hustota zaľudnenia než vo veľkých ázijských mestách,“ vysvetľuje Fabiánová. Riziko, že tu človek niečo chytí, je tak niekoľkonásobne menšia.

„Odhaduje sa, že u osemdesiatich percent nakazených chorobou COVID-19 prebehne choroba s veľmi miernymi príznakmi,“ dodáva Fabiánová.

„Najjednoduchšie papierové rúška slúžia predovšetkým na to, aby sa u chorého znížilo riziko prenosu bacilov na ostatných,“ vysvetľuje Fabiánová.

Aj rukavice a okuliare 

Existuje aj špeciálne vybavenie, ktoré chráni pred ochorením hlavne užívateľa. Ide o respiračné masky triedy FFP3, ktoré využívajú zdravotníci v prípade kontaktu s pacientom, ktorý má vysoko nákazlivú chorobu. Pre bežné nosenie v meste ale príliš veľký význam nemajú. Po tejto pomôcke je napriek tomu v poslednej dobe v súvislosti s nový typom koronavírusu zvýšený dopyt.

„Rúško má zmysel používať, ak sa staráte o chorého pacienta,“ vysvetľuje Fabiánová. V takom prípade je dobré dodržiavať aj ďalšie hygienické postupy, medzi ktoré patrí časté umývanie rúk, nosenie rukavíc a okuliarov. Dodáva, že ide o všeobecne platné pravidlá, ktoré sa hodia aj v prípade, že má niekto v rodine napríklad bežnú chrípku.

„Ak sa ľudia vracajú z oblasti s výskytom koronavírusu, odporúča sa aktuálne zostať doma dva týždne v izolácii. Lenže ľudia väčšinou nebývajú sami, bývajú so svojou rodinou. Ak napríklad sami nie sú chorí a majú strach, že prípadne môžu nakaziť aj svojich blízkych, potom rúško nie je od veci,“ hovorí Fabiánová. Zníži sa tým riziko akéhokoľvek prenosu infekčnej choroby, a ľudia sa navyše nemusia báť doma bežne fungovať.

Spoločne s častým umývaním rúk je to najdostupnejší a zároveň jednoduchý variant, ako je možné znížiť nebezpečenstvo prenosu prípadnej infekčnej choroby v domácnosti. Už chorý človek by nemal vôbec vychádzať na verejnosť. Ak je to potrebné, napríklad kvôli návšteve lekára, potom sa rúško môže tiež hodiť kvôli ochrane ostatných.

Pozrite sa na zoznam základných pravidiel, ako používať rúško, aby bolo účinné:

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 08:27