Reuters
StoryEditor

Príznakom nákazy môžu byť aj neurologické problémy

03.04.2020, 10:00
Niektorí pacienti nakazení koronavírusom vykazujú tiež neurologické ťažkosti vrátane zmätenosti, záchvatov či mŕtvice. S poukazom na vyjadrenie lekárov po celom svete to tvrdí denník The New York Times (NYT).

Už skôr vedci zaznamenali nezvyčajné symptómy v podobe straty čuchu a chuti či srdcových ťažkostí. V americkom New Orleans potom potvrdzujú, že nákaza viac hrozí obéznym ľuďom.

Na začiatku marca prišiel na pohotovosť vo floridskom meste Boca Raton istý 74-ročný muž, ktorý sa sťažoval na kašeľ a horúčku. Röntgen však vylúčil zápal pľúc, preto lekári poslali pacienta domov.

Druhý deň ho príbuzní do nemocnice priviezli znovu, lebo horúčka sa ešte zvýšila. Pacient mal problémy s dychom, lekárom ale nebol schopný oznámiť svoje meno a vysvetliť, čo ho trápi, lebo nedokázal prehovoriť.

Senior, ktorý sa popri chronickej pľúcnej chorobe potýkal s Parkinsonovou chorobou, sa len trhane oháňal rukami a nohami a zdalo sa, že ho postihol záchvat. Následne u neho bola potvrdená choroba COVID-19.

Blúznivé stavy

V utorok lekári v Detroite zaznamenali ďalší nezvyčajný prípad choroby COVID-19, nakazenou je zhruba päťdesiatročná zamestnankyňa aerolínií. Žena bola zmätená a sťažovala sa na bolesť hlavy. Meno dokázala povedať, postupne ale prestávala reagovať.

Vyšetrenie následne odhalilo v časti mozgu abnormálne opuchy a zápaly a tiež odumieranie časti buniek. Lekári u ženy diagnostikovali akútnu nekrotizujúcu encefalopatiu, ktorá je vzácnou komplikáciou v prípade chrípok a iných vírusových infekcií.

Podobné prípady sprevádzajúce pandémiu choroby COVID-19 ohlásili aj lekári v Taliansku a ďalších krajinách. U niektorých pacientov boli zaznamenané blúznivé stavy ešte pred tým, než sa u nich objavili horúčky a ťažkosti s dýchaním, uviedol lekár Alessandro Padovani z univerzitnej kliniky v talianskej Brescii, kde bola sprevádzkované zvláštne lôžka pre pacientov nakazených koronavírusom s neurologickými komplikáciami.

Pacienti s encefalopatiou sú zmätení, nevšímaví a môžu sa javiť aj otrasení, správať sa podivne, zízať do priestoru a trpieť záchvatmi vyžadujúcimi okamžitú starostlivosť. Experti pri takých stavoch varujú ošetrujúcich lekárov, aby mali na pamäti, že títo pacienti môžu byť nakazení, preto musia sami seba chrániť pred infekciou.

Aj strata čuchu a chuti

Lekári na celom svete už tiež hovorili o doteraz neoverených prípadoch pacientov s chorobou COVID-19, ktorí náhle a nevysvetliteľne úplne alebo čiastočne prišli o čuch a chuť. Tieto stavy, známe v lekárstve ako anosmia, poťažmo dysgeúzia, sú významnými príznakmi spájanými s pandémiou, uviedla Americká akadémia otorinolaryngológia.

Organizácia so sídlom v Alexandrii v štáte Virgínia navrhuje, aby boli tieto príznaky zaradené na zoznam sledovaných prejavov možnej nákazy. Ľudia, ktorí majú tieto príznaky, bez toho aby ich dokázali vysvetliť inými príčinami, by mali uvažovať o svojej izolácii a nechať sa otestovať, odporúčajú americkí experti. 

Na základe dát z genómov ľudí a myší sa David Brann a Sandeep Robert Datta z katedry neurobiológie lekárskej fakulty (Harvard Medical School, HMS) Harvardovej univerzity domnievajú, že určité bunky v zadnej časti nosa obsahujú špecificky tvarované proteíny, na ktoré koronavírus cieli pri vpáde do organizmu.

Odhaľovanie príčiny straty zmyslov má významné dôsledky pre podpornú diagnostiku a určovanie účinkov choroby, zdôrazňujú vedci. „Okrem toho sú pacienti s nepoľavujúcou čuchovou dysfunkciou vystavení riziku výživových nedostatkov alebo zranenia v dôsledku neschopnosti cítiť, nebezpečné 'pachy ako dym, plyn a skazené jedlo a môžu sa u nich rozvinúť duševné poruchy, najmä depresia,“ varujú americkí odborníci.

Rizikom je aj obezita

Ďalšie poznatky týkajúce sa koronavírusu prichádzajú z New Orleans na juhu Spojených štátov. Mesto má v prepočte na obyvateľa až sedemkrát vyššiu úmrtnosť na koronavírus ako New York, teda v USA nákazou najpostihnutejšia oblasť.

Podľa lekárov a zdravotných úradov je zrejme dôvodom horší zdravotný stav obyvateľov New Orleans v porovnaní s ostatnými časťami USA, napísala agentúra Reuters. Miera obezity či počet ľudí trpiacich vysokým krvným tlakom alebo cukrovkou je tu nad americkým priemerom.

Z 270 obetí evidovaných v New Orleans bol u 97 percent diagnostikovaný nejaký chronický zdravotný problém. Cukrovku malo 40 percent nakazených, ktorí v meste zomreli, obezitou potom trpelo 25 percent, srdcové problémy malo 21 percent a problémy s obličkami 23 percent. Za úplne evidentné rizikový faktor považujú odborníci obezitu, ktorá je celoamerickým problémom.

V New Orleans a ani na ďalších miestach Louisiany nie je výnimočné hlásenie nemocníc, že na jednotkách intenzívnej starostlivosti často leží intubovaná celá rodina, teda rodičia s deťmi. Rodinní príslušníci totiž v mnohých prípadoch trpia rovnakými chronickými problémami, čo nehľadiac na vek zvyšuje riziko horšieho vývoja nákazy.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2020-03-28 19:42:09 - Feat.: 0 - Title: Príznaky začínajú pomaly a rýchlo sa zhoršujú, hovoria lekári o víruse 02 - Modified: 2020-03-27 12:35:49 - Feat.: 0 - Title: Kýchanie nie je častým príznakom koronavírusu. Takto ho rozlíšite od sezónnej alergie 03 - Modified: 2020-03-20 10:50:51 - Feat.: 0 - Title: Prvý príznak vírusu? Niektorí pacienti majú najprv len zažívacie problémy, varuje štúdia
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 06:41