Pixabay
StoryEditor

Dekontaminácia povrchov s koronavírusom si vyžaduje dva kroky. Ľudia ten prvý vynechávajú

12.05.2020, 00:00
Autor:
sansan
Zbavenie sa nového koronavírusu z povrchov v domácnosti si vyžaduje dva kroky. Odborník z biohazard tímu hovorí, že ľudia často vynechávajú prvý z nich

Nový koronavírus sa šíri predovšetkým prostredníctvom kvapôčok uvoľnených pri kýchaní alebo kašľaní, ale môže byť aj na povrchoch v domácnosti.

Čistenie je najdôležitejšie

Aby sa znížila pravdepodobnosť infekcie koronavírusom, odporúča sa čistenie povrchov, ktorých sa často dotýkate, ako sú kľučky dverí, umývadlá a toalety.

Čistenie povrchu však nie je to isté ako dezinfekcia. Čistiaci proces zahŕňa umývanie oblasti mydlom a vodou, zatiaľ čo dezinfekcia znamená použitie chemikálie na ničenie baktérií.

„Najdôležitejším krokom je čistenie,“ povedal pre Business Insider Cory Chalmers, riaditeľ profesionálnej americkej upratovacej služby Steri-Clean.

Jeho tím sa špecializuje na čistenie povrchov na miestach kontaminovaných infekčnými chorobami. Za posledný mesiac sa tím takmer výlučne venuje čisteniu miest kontaminovaných novým koronavírusom. Patria sem domy, výletné lode, kancelárie, továrne a reštaurácie s rýchlym občerstvením.

„Mnoho ľudí nastrieka povrch a hneď ho utrie. Ale tým pádom nedovolia, aby dezinfekčný prostriedok vykonával svoju prácu,“ uviedol. 

​Je to preto, že špinavé povrchy sú pokryté zhlukmi baktérií, ktoré odolávajú dezinfekčným prostriedkom. Tieto mikróby musia byť odstránené skôr, ako chemická látka dokáže účinne zničiť akékoľvek pretrvávajúce vírusy alebo baktérie.

Krok za krokom

Chalmers povedal, že prvým krokom v procese čistenia by malo byť namočenie handričky alebo papierovej utierky do mydlovej vody a potom zloženie utierky na štvrtiny. Utierka sníme baktériu z povrchu, takže zostanú iba zvyškové baktérie.

Potom, čo utriete malý povrch, preklopte uterák a použite druhú stranu, potom ho otočte naruby a použite zvyšné štvrtiny.

„Ľudia občas chodia po dome s rovnakou handrou a čistia všetky povrchy. To nepomôže, pretože tak šíria baktérie po okolí,“ povedal Chalmers. „Akonáhle sú utierka alebo handra, ktoré používate, plné zárodkov, už to nebudú absorbovať.“

Po vyčistení povrchu môžete použiť dezinfekčný prostriedok. Chalmers povedal, že na zadnej strane každej dezinfekčnej fľaše si vždy treba pozrieť údaj, koľko musí na povrchu pôsobiť predtým, ako zabije baktérie. Niektoré dezinfekčné prostriedky by na ňom mali zotrvať 10 minút, zatiaľ čo iné len asi 30 sekúnd.

Vírus žije dlhšie na určitých povrchoch

Výskum z University of Hong Kong naznačuje, že nový koronavírus môže prežiť tri hodiny na tlačenom a hodvábnom papieri, ale až dva dni na látke. Vírus má tendenciu prežiť oveľa dlhšie na skle a bankovkách, čo je asi štyri dni.

​Jeho životnosť však závisí aj od teploty a vlhkosti. Výskumníci z Hongkongu zistili, že koronavírus vydržal do dvoch týždňov v skúmavke pri teplote nižšej ako 3,8 stupňa Celzia, ale iba jeden deň pri teplote nižšej ako 37 stupňov Celzia. Skupina vedcov v Pekingu tiež stanovila, že vysoká teplota a vysoká vlhkosť vzduchu môžu znížiť prenos vírusu.

Vzhľadom na to, že je ešte potrebné vykonať viac výskumov, Chalmers uviedol, že čistenie a dezinfekcia sú bezpečnejšie ako čakanie na smrť vírusu.

„Keď ide o nový kmeň vírusu, ako je tento, naozaj nemáme všetky odpovede. Nemyslím si, že máme dostatok faktov na to, aby sme vedeli, že zatvorenie budovy, kancelárie alebo miestnosti tento vírus zabije.“

Koronavírus a COVID - 19

01 - Modified: 2020-04-29 09:00:18 - Feat.: 0 - Title: Koronavírus vydrží v uzavretých priestoroch dlho. Výskum zistil, kde to bolo najhoršie 02 - Modified: 2020-03-14 08:44:10 - Feat.: 0 - Title: Najlepšie tipy na dezinfekciu povrchov. Pozrite sa, čo a ako by ste mali čistiť 03 - Modified: 2020-03-12 17:03:42 - Feat.: 0 - Title: Vedci odhalili, na ktorých povrchoch vydrží koronavírus až 3 dni
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 14:37