StoryEditor

Vedec, ktorý tvorí modely šírenia koronavírusu: Matematika vždy pomáhala riešiť krízy

18.05.2020, 00:00
Vedie tím, ktorý vytvára modely šírenia pandémie koronavírusu či osýpok, venuje sa však aj finančnej matematike. A tvrdí, že vnímať ju ako samostatný predmet je chybou, pretože je podľa neho univerzálnym jazykom vedy.

Dekan Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK Daniel Ševčovič v rozhovore pre HN Magazín prezradil, prečo sa „pani Matematike“ upísal na celý život a prečo mu chýbajú klasické hodiny so študentmi?

Matematická epidemiológia sa vďaka koronakríze ocitla v centre záujmu, vy sa jej však venujete už dlhšie. Ako ste sa vôbec k tejto téme dostali?

Problematikou modelovania epidemiologických situácií sme sa spolu s kolegami z fakulty začali zaoberať v roku 2008 pod vplyvom hrozby vzniku pandemickej situácie pri šírení takzvanej vtáčej chrípky spôsobenej vírusom H5N1. Zaoberali sme modelovaním a vyhodnocovaním socio-ekonomických vplyvov rôznych scenárov očkovania proti tomuto ochoreniu.

​Pod vedením nestora slovenských matematikov profesora Brunovského sme spolupracovali s odborníkmi z farmaceutického priemyslu i so zástupcami pandemickej komisie vlády. Výsledkom bolo modelovanie predpokladaných účinkov a ekonomických nákladov rôznych kombinácií pandemických a prepandemických očkovaní.

Neskôr v roku 2013 sme rozvinuli spoluprácu s lekármi a epidemiológmi z našej Jesseniovej lekárskej fakulty v Martine pod vedením profesorky Hudečkovej. Cieľom projektu bolo biomatematické modelovanie a vyhodnocovanie indikátorov ochorení, ktorým sa dá predchádzať očkovaním, akými sú napríklad osýpky alebo ovčie kiahne.

Čo si máme pod pojmom biomatematické modelovanie predstaviť?

Časť matematického modelovania bola založená na rôznych zovšeobecneniach modelov, ktoré sa snažia opísať dynamické vzťahy medzi jednotlivými skupinami populácie, teda medzi počtami vnímavých (susceptible), infekčných (infectious) a uzdravených (recovered) jedincov vo vekovej a priestorovej štruktúre populácie.

Tieto takzvané SIR modely a ich rôzne zovšeobecnenia (SEIR, SEIR2, kompartmentové modely) patria v súčasnosti medzi najčastejšie používané modely matematickej epidemiológie. Nie je problém naštudovať si jednoduché SIR modely a numericky ich vyčísliť. Najväčším problémom je predovšetkým odhad parametrov modelu, akými sú reprodukčné číslo R0, takzvaná WAIFW (who-acuires-infection-from-whom) matica pre kompartmentové modely a úroveň kolektívnej ochrany obyvateľstva.

Teda zjednodušene povedané, koľko ľudí je schopný ďalej nakaziť jeden človek a kto získal od koho infekciu?

Presne tak. Pri ochoreniach preventabilných očkovaním je to tiež miera zaočkovanosti. Za veľmi dôležité považujem spojenie s našimi lekármi a epidemiológmi. Naučili sme sa vtedy od lekárov veľmi citlivo prezentovať výsledky a zdôrazňovať, že ide predovšetkým o kvalitatívne modely a je obťažné na základe nich stanovovať predpovede s konkrétnymi hodnotami infikovaných osôb na dlhšom časovom horizonte.

Dá sa pomocou nich získať informácia, aká bude reakcia dynamického systému...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-20 15:33:08 - Feat.: - Title: Deviatakov testovali z matematiky aj slovenčiny. Dokážte v tomto kvíze, že poznáte odpovede na otázky základnej školy 02 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 03 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 04 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 05 - Modified: 2024-01-16 13:09:05 - Feat.: - Title: Prečo by para nemohla aj rátať? Odvážny vynález stopol nedostatok financií, prapredok počítačov však fungoval
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 13:53