Reuters
StoryEditor

Protilátky proti koronavírusu môžu zmiznúť za dva až tri mesiace, ukazuje nová štúdia

22.06.2020, 14:00
Autor:
sansan
Ľudia, ktorí si vyvinuli protilátky proti koronavírusu, si ich nemusia udržať veľmi dlho, najmä ak nemali príznaky.

Podľa štúdie uverejnenej v časopise Nature Medicine môžu zotavení pacienti s koronavírusom po niekoľkých mesiacoch rýchlo stratiť protilátky - krvné proteíny, ktoré bojujú s vírusom a môžu zabrániť reinfekcii. Toto zistenie vyvoláva nové otázky ohľadom imunitných pasov a môže byť dôvodom na obavy z vývoja účinnej vakcíny.

Vedci testovali na protilátky u 37 ľudí, ktorí ochoreli a zotavili sa z vírusu v čínskej štvrti Wanzhou. Testovali tiež 37 ďalších, ktorí boli na vírus pozitívni, ale nikdy nevykazovali príznaky. Cieľom štúdie bolo zamerať sa na dve kľúčové otázky: Vyvíja sa u väčšiny ľudí imunita po infekcii? A ako dlho táto ochrana trvá?

Zdá sa však, že u mnohých účastníkov štúdie trvali protilátky iba pár mesiacov. Približne osem týždňov po uzdravení protilátky klesli na nezistiteľné hladiny u 40 percent asymptomatických ľudí a 13 percent tých, ktorí mali príznaky.

Autori štúdie napísali, že ľudia bez symptómov mali celkovo slabšiu imunitnú odpoveď. Ich výskum je jedným z prvých v imunitnej odpovedi medzi asymptomatickými ľuďmi, predchádzajúce štúdie zistili, že u väčšiny ľudí, u ktorých sa prejavujú príznaky COVID-19, sa vyvíjajú protilátky.

Nie je jasné, či nízka úroveň protilátok, dokonca aj nezistiteľná, postačuje na to, aby sa človek znovu neinfikoval. Niektoré výskumy naznačujú, že aj nízky počet protilátok môže stále stačiť na prevenciu reinfekcie. Veľkosť vzorky tejto štúdie bola však malá a testy protilátok môžu byť nespoľahlivé na základe individuálnych údajov.

Rôzne typy imunity

Vedci z Wanzhou testovali dva typy protilátok: imunoglobulín G (IgG) a imunoglobulín M (IgM). Naše telá spravidla vytvárajú IgM, ktoré ako prvé reagujú na vírusovú infekciu, zatiaľ čo IgG sa vyvíjajú počas dlhšieho časového obdobia. To znamená, že IgG je zvyčajne lepším ukazovateľom dlhodobej imunity.

Sedem ľudí z asymptomatickej skupiny novej štúdie a šesť zo symptomatickej skupiny nemalo pozitívne testy na protilátky IgG tri až štyri týždne po tom, ako boli vystavení vírusu. Ešte viac účastníkov nemalo detekovateľné hladiny IgM. Ešte viac účastníkov nemalo detekovateľné hladiny IgM.

Po iba ôsmich týždňoch hladiny IgG klesli u všetkých ľudí okrem troch, ktorí na začiatku mali detekovateľné hladiny. Pokles bol prudký, priemerný pokles o 71 percent v prípade asymptomatickej skupiny a 76 percent v prípade symptomatickej skupiny. Niektorí účastníci už nemali detekovateľné IgG. Podľa prieskumu  ľudia, ktorí mali príznaky, mali na začiatku výrazne vyššie hladiny.

Protilátky však nie sú jediným spôsobom, ako môže ľudské telo vírusu odolať. Používa tiež T-bunky na usmrtenie vírusu a B-bunky na rýchlu produkciu nových protilátok. Ani jedna z nich nebola v novej štúdii meraná.

Vakcíny nemusia chrániť všetkých rovnako

„Sú známe prípady ľudí, ktorí boli jasne infikovaní, a sú negatívne testovaní na protilátky,“ uviedol americký odborník na infekčné choroby Anthony Fauci a dodal, že títo ľudia pravdepodobne protilátky majú, jednoducho však len nie dosť na to, aby ich odhalil test. Ostatní zotavení pacienti medzitým vykazujú vysoké počty protilátok.

Iné typy koronavírusov, ktoré spôsobujú nachladnutie, vyvolávajú imunitu, ktorá trvá menej ako rok a v niektorých prípadoch len niekoľko mesiacov. „S týmto koronavírusom to môže byť úplne iné, ale to zatiaľ nevieme,“ povedal Fauci. Kvôli vakcínam je však potrebné vedieť viac o prirodzených imunitných reakciách ľudí na nový koronavírus.

„Ak je telo schopné imunitnej reakcie na odstránenie vírusu pri prirodzenej infekcii, je to celkom dobrý dôkaz konceptu, ktorý hovorí, že imunitnú odpoveď vytvoríte v reakcii na vakcínu,“ uviedol Fauci. Dodal však, že nikdy nie je zaručené, že vyviniete účinnú vakcínu.

Ak si ľudia, ktorí sa nakazia a zotavia sa sami, nevyvinú silnú imunitnú odpoveď, nemusí to prospieť vývoju vakcín. Štúdia je však malá, takže ďalší výskum by vedcom mohol poskytnúť lepší obraz o tom, ako ľudské imunitné systémy reagujú na COVID-19.

Koronavírus a COVID - 19

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 05:17