TASR/AP
StoryEditor

Ďalší vírus, ktorý môže vyvolať pandémiu. V Číne objavili nový kmeň chrípky

30.06.2020, 15:35
Autor:
dttdtt
Vedci objavili v Číne nový kmeň chrípky, ktorý má potenciál spôsobiť globálnu pandémiu. Vírus sa objavil u ošípaných, ktoré ho prenášajú. Nakaziť sa však môžu aj ľudia. Výskumníci sa obávajú, že nová chrípka by mohla ďalej mutovať a neskôr sa ľahko šíriť z človeka na človeka. Hoci podľa nich zatiaľ nie je dôvod na paniku, je potrebné vírus pozorne sledovať.

Hoci vírus v tomto okamihu nepredstavuje podľa odborníkov bezprostredné nebezpečenstvo, je prispôsobený na infikovanie ľudí. Vzhľadom k tomu, že je úplne nový, ľudia voči nemu môžu mať podľa vedcov len malú alebo vôbec žiadnu imunitu, píše iDNES.cz.

„Je potrebné rýchlo zaviesť opatrenia na kontrolu vírusu u ošípaných a starostlivo sledovať zdravotný stav ľudí, ktorí s nimi pracujú,“ uviedli autori výskumu v odbornom magazíne PNAS. Podľa nich je potrebné novú chrípku sledovať aj v "súčasnom náročnom období", kedy sa svet snaží ukončiť pandémiu koronavírusu.

Posledná pandemická chrípka, s ktorou sa svet stretol, bola prasacia chrípka v rokoch 2009 až 2010. Vírus sa prvýkrát objavil v Mexiku a vznikol zmiešaním vírusov prasacej, ľudskej a vtáčej chrípky. Celosvetovo jej podľahlo 18 500 ľudí.

Nová chrípka dostala názov G4 EA H1N1. Podľa profesora Kin-Čou Čchanga z Nottinghamskej univerzity v Británii, ktorý ho spoločne s ďalšími vedcami v Číne skúma, sa vírus dokáže množiť v bunkách v ľudských dýchacích cestách. Vírus je prasacej chrípke veľmi podobný, ale odborníci zaznamenali aj rad odlišností.

„G4 má všetky potrebné znaky vykazujúce jeho vysokú adaptabilitu k prenosu na človeka,“ stojí v štúdii. V rokoch 2011 až 2018 vedci vykonali rozsiahly výskum, pri ktorom sa v desiatich čínskych provinciách odoberali vzorky z nosovej sliznice u tridsiatich tisícoch ošípaných na bitúnku a veterinárnych klinikách.

Vírusy zo skupiny G4 majú najvyšší potenciál nákazy

Podarilo sa izolovať 179 vírusov prasacej chrípky a väčšina z nich patrila k novej forme, ktorá u ošípaných prevažuje od roku 2016. Tímy vykonali laboratórne pokusy na fretkách, ktoré sa používajú pri výskume chrípky, pretože sa u nich vyskytujú podobné symptómy ako u človeka - kašeľ , horúčka a kýchanie.

Zistilo sa, že vírusy zo skupiny G4 majú najvyšší potenciál nákazy, replikujú sa v ľudských bunkách a u fretiek vyvolávajú ťažšie symptómy ako vírusy iných kmeňov. Ďalším poznatkom je tiež to, že prekonaní bežnej sezónnej chrípky pred nákazou vírusom zo skupiny G4 nechránia.

Zlou správou je, že sa vírusom nakazilo relatívne veľké množstvo ľudí pracujúcich s ošípanými - krvné testy na protilátky ukázali, že sa nakazilo 10,4 percenta týchto ľudí. V populácii všeobecne bolo nakazených 4,4 percenta.

Vírus sa zatiaľ neprenáša z človeka na človeka

Štúdia preukázala, že sa vírus už na človeka preniesol, ale zatiaľ nie je dokázané, že sa šíri z človeka na človeka, čo je podmienka pre vznik pandémie. Súčasná chrípková vakcína proti novému kmeňu nechráni, ale podľa odborníkov je možné ju prípadne upraviť.

„Práve teraz sme rozrušení koronavírusom, a je to správne. Nesmieme ale zabúdať na potenciálne nebezpečné nové vírusy,“ uviedol Čchang pre BBC. „Aj keď tento nový vírus nie je bezprostredným problémom, nemali by sme ho ignorovať,“ dodal.

Podľa Čchanga sa chrípková pandémia síce môže objaviť kedykoľvek, ale stále ide o vzácnu udalosť. „K pandémii dochádza, ak sa objaví nový kmeň, ktorý sa ľahko šíri z človeka na človeka,“ uviedol. Hoci sa chrípkové vírusy neustále menia, zvyčajne v pandémiu neprejdú.

Koronavírus a COVID - 19

01 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 03 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 04 - Modified: 2024-03-13 11:00:00 - Feat.: - Title: Ďalšia pandémia už naplno prepukla. Svet sa jej nedesí, lebo vo veľkom zatiaľ zabíja „len” zvieratá 05 - Modified: 2024-03-01 06:55:07 - Feat.: - Title: Prvý zájazd po rokoch do KĽDR stál 750 eur. Páchlo a všetko sa tam rozpadalo, sťažujú sa turisti na lietadlo
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 11:31