Reuters
StoryEditor

Môže byť britský variant koronavírusu smrteľnejší? Toto sa zatiaľ vie

27.01.2021, 14:29
Autor:
sansan
Oznámenie, že britský kmeň koronavírusu môže byť aj smrteľnejší, vyvolalo nové obavy z variantu, ktorý sa rozšíril do desiatok krajín.

Britskí odborníci pôvodne tvrdili, že ich dôkazy naznačujú, že nový kmeň cirkulujúci vo Veľkej Británii - jeden z niekoľkých, ktorý sa v posledných mesiacoch objavil na medzinárodnej scéne - je o 50 až 70 percent prenosnejší.

V piatok však vláda uviedla, že nový variant môže byť tiež o 30-40 percent smrteľnejší, hoci zdôraznila, že hodnotenie sa opiera o málo údajov, píše ScienceAlert.

Čo sa zmenilo?

V polovici januára vyšli dve samostatné štúdie z London School of Hygiene and Tropical Medicine a Imperial College London.

Spojili údaje od ľudí, ktorí mali pozitívny test na vírus v komunite - a nie v nemocnici - s údajmi o úmrtí a zistili zhruba 30-percentné zvýšenie rizika úmrtia súvisiaceho s novým kmeňom.

Skupiny používali mierne odlišné metódy, ale obe sa zhodovali ľuďmi s novým variantom a so staršími variantmi, pričom sa brali do úvahy ďalšie premenné ako vek a umiestnenie a kontrola nemocníc, ktoré sú pod tlakom.

Ostatné štúdie Exeter University a Public Health England tiež zistili vyššie úmrtnosti a obe priniesli ešte vyššie čísla.

Na základe týchto analýz existuje „reálna možnosť“, že infekcia novým variantom je spojená so zvýšeným rizikom úmrtia v porovnaní s predtým cirkulujúcimi variantmi.

Zvýšenie prenosnosti spojené s variantom už vyvolalo poplach, pretože čím viac ľudí vírus infikuje, tým viac ľudí utrpí vážny priebeh a riziko smrti.

„Bohužiaľ to vyzerá, že by tento vírus mohol byť súčasne„ infekčnejší a potenciálne smrteľnejší,“ uviedol v pondelok na tlačovom brífingu John Edmunds, profesor Centra pre matematické modelovanie infekčných chorôb. „Takže je to, bohužiaľ, skutočne vážny obrat k horšiemu,“ uviedol.

Aké spoľahlivé sú zistenia? Vedci tvrdia, že v údajoch stále panujú nejasnosti a že obraz sa vyjasní v najbližších týždňoch.

Edmunds uviedol, že zistenia sú „štatisticky významné“. Ale uviedol, že zatiaľ čo štúdie využívali informácie od tých, ktorí boli testovaní v komunite, väčšina ľudí, ktorí zomrú na COVID-19, idú priamo do nemocnice a sú tam testovaní. Vedci zatiaľ tieto nemocničné informácie nemajú.

Toto oneskorenie v údajoch by mohlo byť dôvodom, prečo štúdie nenašli dôkazy o zvýšení počtu hospitalizácií u ľudí s novým variantom, čo sa javí v rozpore so zisteniami o zvýšenej závažnosti ochorenia.

Údaje o úmrtnosti použité pri výskume pokrývajú iba 8 percent z celkového počtu úmrtí počas sledovaného obdobia a výsledky nemusia byť preto reprezentatívne pre celkovú populáciu.

Prečo smrteľnejší?

Jedna mutácia zvyšuje najmä schopnosť vírusu silnejšie sa zachytávať na ľudských bunkách. Podľa Petra Horbyho, profesora infekčných chorôb na Oxfordskej univerzite dôkazy naznačujú, že to znamená, že by to mohlo uľahčiť infikovanie.

„Ak je potom schopný rýchlejšie sa šíriť medzi bunkami v pľúcach, môže to zvýšiť rýchlosť ochorenia a rýchlosť zápalu, ktorý potom môže postupovať rýchlejšie, ako vaše telo dokáže reagovať, takže by to mohlo vysvetliť obe vlastnosti vírusu," povedal.

Bjorn Meyer, virológ francúzskeho inštitútu Pasteur uviedol, že problémom môže byť vírusová záťaž. „Vírus sa nemusel vyvinúť tak, aby bol smrteľnejší ako taký, ale mohol sa vyvinúť tak, aby rástol viac alebo lepšie, čo by mohlo celkovo spôsobiť väčšie škody na pacientovi,“ uviedol.
Ovplyvňuje to liečbu?

Horby, ktorý označil steroid dexametazón za účinný pre ťažko chorých pacientov v nemocnici, uviedol, že neexistujú dôkazy o tom, že by liečba fungovala menej dobre.

Protizápalové látky, ako je dexametazón, by mali fungovať rovnako, pretože nesúvisia s vírusom, súvisia s reakciou hostiteľa,“ uviedol.

Pokiaľ ide o vakcíny, predbežná štúdia z Británie a Holandska tento mesiac zistila, že variant nebude schopný vyhnúť sa ochrannému účinku súčasných vakcín.

Spoločnosti Pfizer / BioNTech a Moderna tiež zverejnili prvé výskumy, ktoré naznačujú, že ich vakcíny budú proti uvedenému kmeňu stále účinné.

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 20:27