StoryEditor

Bradatá história. Na čo slúži mužom porast na tvári?

19.02.2021, 23:00
Fúzy, kotlety, strnisko či kozia briadka. Strihy a typy ozdoby mužských tvárí sú takmer také pestré ako dámske účesy. Ako sa vnímanie porastu tváre vyvíjalo počas dejín ľudstva? A na čo vlastne brada „pánom tvorstva“ slúži?

Keby brada stačila k múdrosti, cap by sa vyrovnal Platónovi, znie grécke príslovie. Starí Gréci vedeli, o čom hovoria, možno aj preto, že o bujný porast tváre nikdy nemali núdzu.

Stačí sa pozrieť na sochu hociktorého helénskeho filozofa či učenca. Brady a fúzy sa však počas histórie ľudstva netešili vždy obľube.

​Ako sa menilo ich vnímanie od pravekých lovcov až po moderných hipsterov? A aké sú najnovšie zistenia vedcov o tom, prečo ochlpenie tváre zostalo mužom dodnes?

Evolučná výhoda

Začnime hneď evolučne, nech vieme, prečo na mužskej tvári dosiaľ rastú hustejšie či redšie fúzy. A teraz myslíme fúz vo význame jednotlivého chĺpka.

Prečo ich príroda pánom necháva aj v čase, keď zdanlivo neprinášajú žiadny úžitok? Podľa zistení vedcov z oddelenia biológie a mechanického inžinierstva Univerzity v Utahu pretrvávanie ochlpenia tváre nemá až taký súvis s ochranou pred mrazom.

Aj keď je pravda, že napríklad muži niektorých juhoamerických indiánskych kmeňov, ale aj juhovýchodnej Ázie na tele aj na tvári takmer nezarastajú, čo vzhľadom na tropické prostredie, v ktorom žijú, má zjavnú logiku.

Prečo však, môže znieť otázka, nemajú prirodzene holú tvár napríklad černosi, hoci ich pravlasťou je suchá a horúca Afrika?

Nuž, ako vyplýva zo štúdie, ktorú spomínaní vedci zverejnili v apríli minulého roka v časopise Integrative Organismal Biology, brada v dávnej minulosti síce plnila ochrannú funkciu, no nie pred zimou, ale pred fyzickým násilím.

Dokladajú to sériou pokuso...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 02 - Modified: 2024-03-08 23:00:00 - Feat.: - Title: Pánom vstup (konečne) povolený: Muži, ktorí sa prebili do ženského sveta 03 - Modified: 2024-03-01 12:05:39 - Feat.: - Title: Čoraz viac mužov dostáva od žien zásnubné prstene. Trendu podľahli aj celebrity, klenotníctva zažívajú nový boom 04 - Modified: 2024-02-24 10:34:51 - Feat.: - Title: Ženy musia pracovať o dva mesiace dlhšie, aby dosiahli plat ako muži 05 - Modified: 2024-02-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Vedci odhalili tajomstvo erekcie, pomôcť k nej môže aj najjedovatejší pavúk sveta
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 01:18