StoryEditor

Psychológ: Mládež zvláda izoláciu horšie ako seniori

08.03.2021, 14:08
V rodinách eskaluje napätie, na krízových linkách pribúdajú zúfalí mladí ľudia, ktorí uvažujú o samovražde. Podľa psychológa a programového riaditeľa občianskeho združenia IPčko je však stále témou číslo jeden samota.

Deťom a tínedžerom chýbajú rovesníci a riešia problémy s rodičmi. Prečítajte si rozhovor so psychológom a programovým riaditeľom IPčka Marekom Madrom.

Ešte začiatkom minulého roku ste hovorili, že najčastejším problémom mladých ľudí je samota. Je to tak aj dnes?

Téma pocitov samoty je vlastne od vzniku IPčka témou číslo jeden. Mladí ľudia sa cítia osamelo, nepochopení a neprijatí aj napriek tomu, že sú obklopení rovesníkmi a ďalšími inými ľuďmi.

Za týmto pocitom stojí tlak na výkon – sú tlačení do výkonov doma, v škole aj vo vzťahoch. Keď zlyhajú, nemajú pri sebe nikoho, s kým by sa mohli porozprávať.

Je to pomerne zaujímavý fenomén, kedysi sa deti a mladí ľudia báli toho, že ak sa niečo nepodarí, príde trest. Boja sa zlyhania, preto všade niečo hrajú – ideálne dieťa, ideálneho žiaka, ideálneho partnera a kamaráta.

Predošlá generácia mladých ľudí mala práve vo svojich kamarátoch ľudí, pred ktorými sa mohla ukázať vo svojej prirodzenosti, podstate a bez masky, a tak boli aj v rovesníckej skupine prijatí.

Dnes túto masku nosia aj pred svojimi priateľmi a súvisí to s tým, že chcú niekam patriť, byť súčasťou nejakej skupiny.

Dnes sú mladí doma, bez kamarátov. Dostáva samota ešte extrémnejšiu podobu?

V spojitosti s pandémiou sme sa ocitli v situácii, ktorá je pre nás všetkých nezvyčajná a náročná. Priniesla so sebou mnohé rizikové faktory, s ktorými sa každodenne stretávame – karanténa, sociálna izolácia, strata zamestnania a finančných istôt, strach o seba i o blízkych, úzkosť, stres, strata istoty, bezpečia a obavy z toho, čo prinesie budúcnosť.

Výskumy naozaj ukazujú, že sociálnu izoláciu a pandemickú situáciu zvládajú mladí ľudia najťažšie. Aktuálne sú vo vývinovom období, keď je pre nich dôležitá partia – rovesníci. Prirodzene sa odťahujú od svojich rodičov a prijatie hľadajú v sociálnych vzťahoch.

Zároveň je toto vývinové obdobie jedným z najnáročnejších z psychickej aj fyzickej stránky. Hľadajú sa, formujú a prichádzajú do situácii, ktoré si vyžadujú nejaké riešenie, na ktoré však ešte nemajú dostatočné životné skúsenosti.

Pandemická situácia a izolácia je niečo, čo prišlo zo dňa na deň, nedalo sa na to pripraviť a už to celé trvá pomerne dlho...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov 02 - Modified: 2024-04-14 17:00:00 - Feat.: - Title: Život s hendikepovaným dieťaťom nie je vždy jednoduchý: Tieto známe osobnosti to však zvládajú bravúrne 03 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Deti, ktoré vychovala nemocnica? Takúto kampaň na 2 % ste ešte nevideli 04 - Modified: 2024-04-12 14:46:46 - Feat.: - Title: Slovensko upadlo do najhoršieho stavu za 100 rokov. Starne, pôrodnosť klesá a nevytrhli nás ani migranti 05 - Modified: 2024-04-10 21:21:51 - Feat.: - Title: Europarlament predlžil pravidlá boja proti sexuálnemu zneužívaniu detí online, pomôže platformám ho odhaliť
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
16. apríl 2024 10:24