Reuters
StoryEditor

Aké je riziko nákazy na koncerte? Odhaľujú to zahraničné štúdie

19.04.2021, 10:27
Autor:
jhrjhr
Barcelona usporiadala koncert pre 5000 ľudí v rámci testu, či je aj za čias pandémie možné organizovať hudobné akcie. Výskumníci z Univerzity Martina Luthera Halle-Wittenberg zase v auguste usporiadali tri experimentálne koncerty v Nemecku.

Na konci marca Barcelona usporiadala koncert pre 5000 ľudí v rámci testu, či je aj za čias pandémie možné organizovať hudobné akcie. Všetci museli mať negatívne testy na koronavírus.

U jedného z účastníkov bol ale pri neskoršom testovaní zaznamenaný pozitívny výsledok. Štúdie z iných koncertov v Španielsku a Nemecku ukazujú, že je riziko nákazy nízke, píše iDNES.cz.

Len jeden prípad nákazy

Na vypredanom vystúpení indie rockovej skupiny Love of Lesbian fanúšikovia hudby nemuseli dodržiavať rozostupy, povinné boli len respirátory a negatívne testy vykonávané katalánskymi zdravotníkmi.

Štyria ľudia kvôli prítomnosti koronavírusu v tele neboli na koncert vpustení, usporiadatelia im vrátili vstupné.

Jeden účastník bol po konaní koncertu pozitívne testovaný, pred hudobnou akciou sa však zúčastnil slávnostnej večere, na ktoré boli nakazení.

V deň koncertu mal negatívny test, po opätovnom testovaní už bol pozitívny, napísal server Euro Weekly News.

Všetci návštevníci vystúpenia súhlasili, že sa podrobia pätnásťdennému zdravotnému monitoringu. Podľa organizátorov ojedinelý prípad svedčí, že sa vírus na akcii nerozšíril.

"Ak mal negatívny antigénový test, znamená to, že jeho vírusová záťaž nebola taká, aby bol schopný preniesť vírus," uviedol hovorca Festivalov pre kultúru, organizátorov akcie.

Ministerstvo zdravotníctva zatiaľ nevydalo k udalosti pripravovanú výskumnú správu. Štúdia predchádzajúceho, decembrového koncertu v Barcelone pre 500 ľudí ukázala, že nikto z účastníkov nemal po konaní akcie pozitívne testy na koronavírus.

Dôležitá ventilácia

Optimisticky vyznieva aj štúdia troch experimentálnych koncertov v Nemecku, ktoré v auguste usporiadali výskumníci z Univerzity Martina Luthera Halle-Wittenberg.

"Neexistuje žiadny argument, prečo by ste nemohli mať taký koncert," povedal denníku The New York Times Michael Gekle, jeden z členov tímu a dodal: "Riziko nakazenia je veľmi nízke."

Aj tu museli mať účastníci negatívne testy. V prvom scenári nedodržiavali rozostupy, v druhom ich dodržiavali len čiastočne a v treťom sa museli prísne dištancovať.

Vedci zistili, že riziko prenosu aerosólov znižovali nielen rozostupy, ale aj pravidelná cirkulácia vzduchu. "Vedeli sme, že je ventilácia dôležitá, ale neočakávali sme, že bude až také zásadné," tvrdí Gekle.

01 - Modified: 2024-04-17 10:18:27 - Feat.: - Title: Jonas Brothers presúvajú turné, vystúpiť mali v Prahe aj Viedni. Uviedli chabý dôvod, ľudia sa búria a chcú vrátiť peniaze 02 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 03 - Modified: 2024-04-18 09:39:22 - Feat.: - Title: Zaži vedecko-hudobný festival, ktorý nemá obdobu. Laureáti Nobelovej ceny a významné osobnosti sa stretnú už onedlho v Bratislave 04 - Modified: 2024-03-19 07:52:32 - Feat.: - Title: Reflexia krásy baroka a technológií: Bratislavu a Bystricu ovládne hudba barokového génia Antonia Vivaldiho 05 - Modified: 2024-03-18 13:00:00 - Feat.: - Title: Olivia Rodrigo rozdávala na koncerte núdzové antikoncepčné tabletky a kondómy. Bojuje tak za práva na potrat, naštvala tým politikov
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 09:40