Každý opaľovací krém určený k ochrane pokožky pred slnečnými lúčmi má dve základné zložky. Aktívna časť a nosič (emulziu). Aktívna časť sa stará o samotnú ochranu pokožky, zatiaľ čo emulzia slúži k ľahkému a pokiaľ možno rovnomernému a odolnému rozotreniu a rozkladaniu aktívnych zložiek po pokožke. Aktívne zložky môžeme ďalej rozdeliť podľa toho, aký princíp využívajú k ochrane pred UV žiarením: absorbenty - vstrebávajú (absorbujú) UV žiarenie, ktoré sa tak nedostane k bunkám pokožky, a namiesto toho sa mení na teplo. Obvykle ide o organické zlúčeniny, teda také molekuly, ktoré obsahujú atómy uhlíka. reflektory - odrážajú žiarenie, aby sa nedostalo k bunkám pokožky. Zvyčajne sa používajú oxidy zinku alebo oxidy titánu. Krémy väčšinou kombinujú viac rôznych látok, aby docielili vyššiu ochrany proti slnečnému žiareniu. Emulzia, ktorá sa stará o rozprestretie a udržanie aktívnych ingrediencií na tele, má obvykle formu krému, pleťového mlieka, gélu, spreja alebo peny. Obsahuje olej slúžiaci na uchovanie aktívnych látok aj na odpudzovanie vody. Aj tak je krém potrebné opakovane aplikovať aj počas jediného dňa, na čo ľudia často zabúdajú.Pixabay
StoryEditor

Stredozemné more zamorujú chemikálie z krémov na opaľovanie, varujú vedci

19.04.2022, 10:02
Autor:
khkh
V Stredozemnom mori sa hromadia chemické látky z opaľovacích krémov a kontaminujú tamojšie rastliny, varujú vedci. Podľa nich to môže mať neblahý vplyv na ekosystém pomerne uzavretého a plytkého mora, ku ktorému každý rok jazdia stámilióny turistov. V minulosti už krémy na opaľovanie zakázali napríklad na ostrove Palau či na Havaji.

Filtre proti ultrafialovému žiareniu sa ukladajú do stoniek trávy posidonie morskej, ktorá rastie na dne Stredozemného mora. Rastlinu už teraz ohrozujú zmeny klímy a prejavy ľudskej činnosti, kvôli ktorým jej postupne ubúda. Teraz vedci varujú, že aj chemikálie z krémov na opaľovanie sa na vegetácii môžu negatívne podpísať.

„Túto morskú enklávu ovplyvňujú aktivity v prístavoch, vypúšťanie vody aj turizmus. Vzhľadom na to, že Stredozemné more je plytké, malé aj veľmi uzavreté, koncentrácia látok pohlcujúcich UV žiarenie môže dosiahnuť vysoké hodnoty,“ hovorí Silvia Díaz Cruzová, spoluautorka štúdie zverejnenej na portáli Marine Pollution Bulletin.

Vzorky vody, ktoré vedci odobrali pri brehoch Mallorky, obsahovali rôzne množstvo zložiek, ktoré sa obvykle nachádzajú v opaľovacích krémoch. Napríklad oxybenzón alebo metylparabény. Aký vplyv majú tieto chemické látky na samotnú morskú trávu, ešte vedci celkom jasne nevedia. Obávajú sa však, že hrozí poškodenie celého ekosystému.

„Ak zistíme, že opaľovacie krémy ovplyvňujú fotosyntézu a produktivitu morskej trávy, budeme mať problém. Tieto trávy totiž zohrávajú dôležitú ekologickú úlohu na brehoch Stredozemného mora,“ popisuje pre denník The Guardian ďalšia z autoriek štúdie Nona Agawinová.

Lány morskej trávy napríklad pohlcujú oxid uhličitý, sú útočiskom pre mnohé morské živočíchy a pomáhajú taktiež brániť erózii pobrežných oblastí. Agawinová preto dodáva, že pokiaľ sa obavy vedcov potvrdia, mali by sa pre milovníkov kúpania nájsť alternatívne druhy ochrany pred slnkom.

V minulosti už krémy na opaľovanie práve pre ich neblahé vplyvy na podmorský život zakázali na Havaji, Floride či Palau. Pretože niektoré UV filtre škodia koralovým útesom a mimo nich aj rybám, korytnačkám či delfínom.

Stredozemné more obmýva krajiny južnej Európy a severnej Afriky od Španielska po Turecko. Región patrí medzi najnavštevovanejšie na svete a ešte pred pandémiou do neho podľa webu Statista zamierilo 300 miliónov ľudí ročne.

01 - Modified: 2024-04-25 19:40:55 - Feat.: - Title: Nemecký parlament o rok predĺžil účasť krajiny na misii Európskej únie v Stredozemnom mori 02 - Modified: 2024-04-19 12:00:00 - Feat.: - Title: NASA objavila baktérie odolné voči kozmickému žiareniu. Teraz ich chcú používať v produktoch, ktoré má doma každý 03 - Modified: 2024-03-26 13:30:50 - Feat.: - Title: Aercheológovia našli v Stredozemnom mori objav, ktorý ich prekvapil. Naši predkovia ho zostavili takmer 6000 rokov pred Kristom 04 - Modified: 2024-03-14 15:12:39 - Feat.: - Title: Pri nehode lode v Stredozemnom mori zomrelo 60 migrantov, tvrdia preživší 05 - Modified: 2024-02-28 18:50:24 - Feat.: - Title: Loď Sea-Eye 4 zachránila v Stredozemnom mori 57 migrantov, dvaja neprežili
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 21:45