StoryEditor

Pánko, prines! Ako nás krotia domáci miláčikovia

25.04.2022, 00:00
Máte doma zvieracieho maznáčika? A točí sa okolo neho úplne všetko vo vašom živote? Niet sa za čo hanbiť. Pôvodne si síce ľudia skrotili zvieratá, dnes to však často vyzerá naopak. A nejeden majiteľ štvornohého chlpáča by nenamietal proti spojeniu: môj pes, môj pán.

Genetická výbava človeka má zrejme významný vplyv na to, či vlastníte psa. Aspoň to tvrdí Tove Fall, profesor z univerzity v Uppsale. Švédsky vedec viedol výskum zaoberajúci sa tým, či ľudia majú vlastníctvo psa v génoch.

„Niektorí majú možno vyššie vrodené sklony k starostlivosti o domácich miláčikov ako iní,“ komentoval výsledky práce svojho tímu. Nie je zas také veľké prekvapenie, že si človek vybudoval pevné puto práve so psom.

Vzťah so štvornohým priateľom je pre človeka najdlhší zo všetkých domácich zvierat. Pes, respektíve pôvodne vlk, sa stal podľa všetkého úplne prvým domestikovaným zvieraťom.

Je dokázané, že psy žili v tesnom vzťahu s človekom ešte za pravekých čias lovcov a zberačov v Európe pred 15-tisíc rokmi. Niektoré, zatiaľ však nepreukázané tvrdenia hovoria dokonca o tom, že k prvej domestikácii vlkov došlo už pred 30-tisíc rokmi.

Problém je v tom, že domestikácia je dlhodobejší proces, a preto je ťažké určiť, kedy presne sa tak stalo. V každom prípade aj laici sa zhodnú: bolo to už veľmi dávno.

Zvesené uši

Vedci sa snažia objasniť, ako a prečo sa človek s vlkom zblížil. Prečo práve vlk, a nie iné zviera? Vlk sa pravdepodobne začal k človeku približovať ako prvý, pretože zistil, že zo zvyškov potravy by sa mohol ľahko uživiť.

Ak nebol plachý, prípadne neútočil a narazil na „slušného“ pračloveka, ktorý ho hneď nechcel zabiť, mohol sa postupne odvážiť prísť bližšie. Pračlovek prišiel na to, že vďaka vlkovi má pokoj od menšej hávede, ale aj väčších šeliem.

Vlk si totiž bránil svoje územie pred nepriateľom, tým ochraňoval aj pračlovek...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-20 17:00:00 - Feat.: - Title: KVÍZ: Milovníčky mačiek zbystrite. Viete o týchto miláčikoch naozaj všetko? Otestujte sa 02 - Modified: 2024-04-12 14:58:26 - Feat.: - Title: Najlepším priateľom človeka kedysi bola líška, tvrdí štúdia 03 - Modified: 2024-04-05 10:46:51 - Feat.: - Title: Mýtus menom mačka: Čo by ste sa mohli OD NICH NAUČIŤ? 04 - Modified: 2024-03-31 07:00:00 - Feat.: - Title: Žena zaplatila obrovskú sumu za dva identické klony zosnulej mačky. Firma vytvorila pomocou DNA genetické dvojča zvieraťa 05 - Modified: 2024-03-25 10:03:46 - Feat.: - Title: Psy chápu význam podstatných mien, zistil nový výskum
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
23. apríl 2024 06:31