Nepríjemný zápach rybiny, ako keď sa vykúpete v rybníku, tak zvyknú cítiť ľudia, ktorí majú choré pľúca, priedušky, ale napríklad aj hrubé črevo.Reuters
StoryEditor

Pľúcna embólia ohrozuje aj zdravých. Pozrite sa, čo vás môže varovať

17.06.2021, 00:00
V súčasnosti sa o nej hovorí hlavne kvôli tomu, že môže byť ťažkou komplikáciou covidu. Ale pľúcna embólia je vážna choroba aj sama o sebe. Útočia aj na zdravých jedincov.

Krvná zrazenina dokáže napáchať peknú škodu v celom tele. Ak sa dostane do pľúc, čo sa stáva práve pri pľúcnej embólii, riziko sa stupňuje, uvádza iDNES.cz.

Ak je malá a príde sa na ňu včas, väčšinou vám žiadne následky nezostanú. Avšak keď nie, môže to skončiť aj tragicky.

"Až tretina z tých, čo sa nelieči skoro a žijú so zrazeninou dlhšiu dobu, nakoniec zomrie," varuje štúdia odborníkov z Mayo Clinic.

Veľké škody vie spôsobiť aj vo chvíli, keď napadne pacienta s nákazou koronavírusom. Pľúca totiž ešte viac oslabí a to môže byť fatálne. Aby s ňou človek mohol bojovať, musí ju predovšetkým rozoznať.

Nečinnosť je najzákernejšia príčina

Príčinou jej vzniku môže byť napríklad dedičnosť, dôvody sú ale aj iné. "Môže sa nimi stať aj zranenie či iné poškodenie organizmu," približuje lekár Daniel Murrell s tým, že už len dlhšiu prítomnosť sadry na niektorej z končatín môže odštartovať problém.

Tiež sa môžete dostať do skupiny obyvateľov, ktorí sú jednoducho viac ohrození. "Sú to napríklad tehotné a rodiace ženy. Ďalej potom s príhodami častejšie bojujú obézni ľudia a fajčiari," vypočítava odborník.

Posledná príčina je najzákernejšia a môže postihnúť každého. Ide totiž o nečinnosť. Nie je to ale tá, ktorá zahŕňa celkovú lenivosť a pasívny spôsob života.

Aj keď ste veľmi aktívni, môžete napríklad absolvovať dlhý let (samozrejme v inej dobe) alebo napríklad len sedieť dlhú dobu bez hnutia s nohou cez nohu.

"Rovnako tak sa pľúcna embólia náhle objavila u jedincov, ktorí museli ležať na posteli napríklad po operácii. Aj tu je potrebné si dávať pozor," varuje Daniel Murrell. Rovnako tak je dobré mať na pamäti svoj vek. Po šesťdesiatom roku života sa riziko embólie zvyšuje.

Pomôže cvičenie aj správny pitný režim

Choroba sa neskôr prejavuje pomaly a často sú jej symptómy zamieňané za inú chorobu. Aj preto sa veľakrát stane, že sa na ňu nepríde včas. Preto je lepšie snažiť sa správať tak, aby sme problémom predišli.

Prvým krokom k prevencii je v tomto prípade pravidelné cvičenie. Aj keď sa nemôžete hýbať kvôli tomu, že ste potrebné pripútaní na lôžko a zotavujete sa s z iných ťažkostí, hýbte aspoň chvíľu rukami a nohami. Stačí pár minutiek každú hodinu - už to pomôže.

Keď viete, že budete dlho sedieť alebo ležať, vezmite si radšej kompresné ponožky. Tie zoženiete v lekárňach za cenu okolo 300 korún.

Tiež dostatočne pite - zvlášť vodu a stopercentné ovocné a zeleninové šťavy. Vyvarujte sa nadmiere kofeínu a alkoholu.Snažte sa tiež čo najmenej fajčiť, a ak sedíte, skúste to s nohami vedľa seba a nie prekríženými.

Nenoste upnutú bielizeň ani oblečenie. Nechajte telo dýchať a nestláčajte ho. No a čo, že sa tak občas nejaký ten faldík ukáže. Myslite na svoje zdravie.

Ak ste k tomuto problému náchylní, urobte si čas a aspoň dvakrát denne si dajte na pol hodinky nohy hore. To nie je tak zlý postup, nie? Občasný relax potrebuje predsa každý.

Prejavy pľúcnej embólie

Navonok môže sprvu vyzerať ako niečo úplne iné. Ale nenechajte sa mýliť. Prejavuje sa vždy rovnako.

Medzi hlavné symptómy sa radí: úzkosť, chladná a modrastá koža, bolesť na hrudníku (môže sa rozšíriť na chrbát, ruky, krk, ramená i čeľuste), časté mdloby, nepravidelný srdcový tep, zrýchlené dýchanie, zúrivý tlkot srdca, nervozita a nesústredenosť, pľuvanie krvi, slabý pulz.

01 - Modified: 2021-05-09 09:05:59 - Feat.: 0 - Title: Infarkt, trombóza žíl, embólia pľúc. Množia sa ťažké postcovidové stavy
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
09. apríl 2024 14:47