Pixabay
StoryEditor

Ohrození tasmánski diabli zmasakrovali tisíce tučniakov. Je to rana, vravia vedci

23.06.2021, 10:41
Program na záchranu ohrozených tasmánskych diablov sa na malom ostrove pri Tasmánia vypomstil - predátori tam zlikvidovali populáciu tučniakov.

Mäsožravý vačkovec je považovaný za ohrozený druh. Ochrancovia prírody preto v roku 2012 na ostrov Maria umiestnili menšie množstvo týchto zvierat v snahe ich populácii zachrániť, pretože ich počty zdecimovala nákazlivá forma rakoviny.

Ich presťahovanie však malo katastrofický dopad na iné zvieratá na ostrove. Zmizla tamojšia populácia tučniakov najmenších, ktorú v roku 2012 tvorilo tritisíc chovných párov.

"Strata troch tisíc párov tučniakov z ostrova, ktorý je národným parkom, ktorý by mal byť pre tento druh útočiskom, je v zásade veľká rana," uviedol Eric Woehler, vedec z organizácie BirdLife Tasmania.

Už vlani odborný časopis Biological Conservation zverejnil text, podľa ktorého tasmánski diabli na ostrove Maria "eliminovali" kolóniu morských vtákov víchrovníkov. "Je jasné, že tasmánskí diabli mali na ostrove Maria katastrofický ekologický dopad na vtáčiu faunu," podotkol Woehler.

Tasmánski diabli sa na ostrov dostali v rámci vládneho programu na ich záchranu. Medzinárodná únia ochrany prírody (IUCN) ich eviduje na svojom červenom zozname a považuje ich za ohrozený druh. Podľa Woehlera sa však ich počty v Tasmánii a v pevninskej Austrálii zvýšili.

V kontinentálnej Austrálii sa minulý mesiac - prvýkrát po zhruba 3000 rokoch - narodili tasmánski diabli vo voľnej prírode. Vybratie diablov medveďovitých z ostrova Maria by preto na ne nemalo žiadne "nepriaznivé dôsledky", tvrdí Woehler.

Program bude pokračovať podľa plánu

Hovorca tasmánskej vlády sa podľa BBC News však nechal počuť, že program na ochranu zvierat sa bude "naďalej vyvíjať v súlade s novými vedeckými poznatkami a novými prioritami", pričom ostrov označil za dôležitú súčasť ochrany ohrozených zvierat.

Tasmánski diabli vymizli z divokej prírody pevninskej Austrálie pravdepodobne kvôli psom dingo, pôvodným obyvateľom a devastujúcemu suchu, domnievajú sa vedci. Zvieratá sa podľa nich už pred 3000 rokmi uchýlili do ostrovnej Tasmánie.

Aj tam však ich počty od 90. rokov minulého storočia dramaticky klesali kvôli nákazlivej forme rakoviny. Tvárové nádory zdecimovali ich populáciu zo zhruba 140-tisíc na 20-tisíc jedincov.

01 - Modified: 2024-04-12 14:58:26 - Feat.: - Title: Najlepším priateľom človeka kedysi bola líška, tvrdí štúdia 02 - Modified: 2024-04-06 06:00:00 - Feat.: - Title: Niektoré psy vedia pomáhať omnoho viac, ako sme si doteraz mysleli. Z ľudského dychu dokážu rozoznať aj stres 03 - Modified: 2024-03-20 09:00:00 - Feat.: - Title: Farmársky Frankenstein. Dedko desať rokov ilegálne krížil obrie chránené ovce, aby ich neskôr predával lovcom ako trofeje 04 - Modified: 2024-03-13 19:25:20 - Feat.: - Title: Dôvodov stratiť hlavu, nohu či chvostík môže byť celý rad. Teda pokiaľ si viete vypestovať nové​ 05 - Modified: 2024-03-06 15:19:20 - Feat.: - Title: Videli ste už hnedú pandu? Vedci vyriešili ich záhadu
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 08:55