Reuters
StoryEditor

Telá nezaočkovaných ľudí sa môžu stať „továrňami“ na rôzne varianty

13.07.2021, 14:05
Autor:
sansan
Zatiaľ čo niektoré mutácie môžu vírusu uškodiť, iné by mu mohli pomôcť. Napríklad mutácia by mohla pomôcť vírusu byť viac prenosným.

„Nezaočkovaní ľudia sú potenciálnymi továrňami variantov,“ povedal pre CNN lekár William Schaffner, profesor divízie infekčných chorôb vo Vanderbiltovom univerzitnom lekárskom stredisku. „Čím je viac neočkovaných ľudí, tým je viac možností na množenie vírusu,“ dodal.

Varianty sa totiž vyvíjajú v tele osoby infikovanej koronavírusom. „Mutuje a mohlo by to vypustiť von alternatívnu mutáciu, ktorá bude ešte vážnejšia,“ vysvetlil Schaffner.

Niektoré mu škodia, niektoré pomáhajú

Zatiaľ čo niektoré mutácie môžu vírusu uškodiť, iné by mu mohli pomôcť. Napríklad mutácia by mohla pomôcť vírusu byť viac prenosným.

Keď sa vírus rozšíri na inú osobu, mutácia sa replikuje, a ak je úspešná a šíri sa ďalej, stáva sa variantom. Neočkovaní ľudia poskytujú príležitosť na to, aby sa mutácia naďalej replikovala.

„Pretrvávajú tie mutácie, ktoré uľahčujú šírenie vírusu v populácii,“ uviedol Andrew Pekosz, mikrobiológ a imunológ na Bloombergovej škole Johna Hopkinsa. „Zakaždým, keď sa vírus zmení, dáva mu to inú platformu na pridanie ďalších mutácií. Teraz máme vírusy, ktoré sa šíria efektívnejšie.“

Ak sa vírus nemôže šíriť, nemôže mutovať. Existuje už niekoľko variantov koronavírusu, vrátane štyroch, ktoré Svetová zdravotnícka organizácia označuje ako znepokojujúce.

Opätovné infekcie

Medzi tieto štyri patria alfa, prvýkrát objavený vo Veľkej Británii, beta, prvýkrát objavenýv Južnej Afrike, gama, prvýkrát objavený v Brazílii a delta, prvýkrát objavený v Indii.

Predstavujú riziká, pretože sú buď prenosnejšie, spôsobujú horšie choroby alebo sa môžu vyhnúť ochrane imunitného systému.

Tieto varianty boli tiež objavené v období, keď boli prípady infekcie vysoké. Odborníci na verejné zdravie sa už obávajú rizík, ktoré variant delta predstavuje pre tých, ktorí už sú zaočkovaní.

Aj keď sa zistilo, že vakcíny sú účinné proti variantom, proti niektorým nemusia byť. Zistilo sa, že dve dávky vakcíny Pfizer sú účinné na 88 percent pri prevencii symptomatických prípadov covidu proti variantu delta.

Odborníci sa však obávajú, že sa variant môže šíriť a spôsobiť opätovné infekcie, najmä v komunitách s nízkou zaočkovanosťou. Čím menej ľudí je očkovaných, tým väčšia je šanca, že vírus preskočí z jednej osoby na druhú.

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 19:38