Pixabay (Ilustračná snímka)
StoryEditor

Vedci potvrdili, že mačky sú lenivé a chcú všetko zadarmo

19.08.2021, 00:00
Ak ste presvedčení, že je vaša mačka lenivá, máte pravdu. Aspoň podľa vedcov z Kalifornskej univerzity, ktorí vykonali experiment so sedemnástimi kastrovanými domácimi mačkami. Výsledkom sa nestačili čudovať.

Všetkým mačkám ponúkli voľne prístupnú tácku s granulami a vedľa toho dávkovač s hlavolamom. Aj v druhom prípade síce bolo granule vidieť, ale presunúť ich do otvorenej misky vyžadovalo trochu úsilia.

Zo sedemnástich testovaných mačiek sa len štyri snažili dostať jedlo z hlavolamu, osem mačiek sa o to vôbec nepokúsilo. Čo je vo svete zvierat dosť neobvyklé, píše iDNES.cz.

"Existuje niekoľko výskumov, ktoré ukazujú, že väčšina zvieracích druhov vrátane vtákov, hlodavcov, vlkov, primátov - dokonca aj žirafy - pre svoje jedlo radšej pracuje, radšej si ho zaslúžia," uviedla hlavná autorka štúdie Mikel Delgadová, odborníčka na mačacie správanie.

Vedci sa domnievajú, že napríklad u primátov je tomu tak preto, že im úsilie vynaložené na získanie potravy umožňuje dozvedieť sa viac o ich okolí a prostredí, v ktorom žijú.

Táto túžba "zaslúžiť sa" o jedlo sa označuje anglickým termínom "contrafreeloading", ktorý prvýkrát opísal zvierací psychológ Glen Jensen v šesťdesiatych rokoch dvadsiateho storočia.

Vtedy zistil, že potkany dávajú prednosť krmivu z dávkovača, u ktorého musia stlačiť gombík, pred krmivom, ktoré majú voľne k dispozícii.

A podľa Delgadovej nejde zďaleka len o potkany. Okrem vyššie spomínaných zvierat to majú rovnako napríklad aj ovce, psy alebo kozy. Mačky svojim postojom "chcem to zadarmo" vo zvieracej ríši vyčnievajú.

"Nie je to tak, že by mačky nikdy nepoužili dávkovač s hlavolamom, ale všeobecne zjedli oveľa viac jedla z voľne prístupného podnosu, strávili u neho viac času, a keď prišli do miestnosti, ako prvé zamierili práve k jedlu, ktoré nevyžadovalo úsilie," dodala Delgadová pre Daily Mail.

Všetkých sedemnásť mačiek na sebe malo počas experimentu monitor aktivity. Toto zariadenie potom vedcom prezradilo, že aj mačky, ktoré boli zo všetkých najaktívnejšie, preferovali voľne prístupnú potravu na plytkej tácke. Otázkou zostáva, či by sa nekastrované mačky správali rovnako.

Výskumníci v štúdii publikovanej vo vedeckom časopise Animal Cognition ešte upresnili, že mačky, ktoré jedli viac jedla z dávkovača s hlavolamom, toho zjedli dokopy viac. To by podľa nich mohlo naznačovať vzťah medzi hladom a úsilím, teda "čím väčší hlad mám, tým viac sa snažím".

01 - Modified: 2024-04-23 07:53:02 - Feat.: - Title: VIDEO Medveď v bratislavskej zoo sa prvýkrát dotkol skutočnej zeme. Takmer 30 rokov poznal iba betónové steny 02 - Modified: 2024-04-20 17:00:00 - Feat.: - Title: KVÍZ: Milovníčky mačiek zbystrite. Viete o týchto miláčikoch naozaj všetko? Otestujte sa 03 - Modified: 2024-04-12 14:58:26 - Feat.: - Title: Najlepším priateľom človeka kedysi bola líška, tvrdí štúdia 04 - Modified: 2024-04-06 06:00:00 - Feat.: - Title: Niektoré psy vedia pomáhať omnoho viac, ako sme si doteraz mysleli. Z ľudského dychu dokážu rozoznať aj stres 05 - Modified: 2024-03-20 09:00:00 - Feat.: - Title: Farmársky Frankenstein. Dedko desať rokov ilegálne krížil obrie chránené ovce, aby ich neskôr predával lovcom ako trofeje
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 07:44