Tasmánsky tiger v ZOO v Hobarte v roku 1933. FOTO: Profimedia
StoryEditor

Návrat vyhynutého zvieraťa? Vedci chcú oživiť tasmánskeho tigra, mláďa očakávajú o desať rokov

17.08.2022, 13:26
Autor:
ČTKČTK

Skupina vedcov plánuje odobrať kmeňové bunky žijúcemu druhu vačkovca s podobnou DNA a pomocou technológie úpravy génov potom „oživiť“ vyhynutý druh – alebo vytvoriť veľmi podobný.

Austrálski a americkí vedci sa pustili do nákladného projektu, ktorého cieľom je vzkriesiť vyhynutého tasmánskeho tigra, informovala dnes BBC.

Posledný tasmánsky tiger, alebo vakovlk tasmánsky, uhynul v 30. rokoch minulého storočia. Podľa tímu vedcov by však bolo možné tento druh znovu vytvoriť pomocou kmeňových buniek a technológie úpravy génov. Do prírody by sa podľa nich prvý tasmánsky tiger mohol vrátiť o desať rokov. Iní odborníci sú však skeptickí a tvrdia, že oživenie vyhynutých druhov je iba sci-fi.

Dočkáme vedeckých prelomov?

Skupina vedcov plánuje odobrať kmeňové bunky žijúcemu druhu vačkovca s podobnou DNA a pomocou technológie úpravy génov potom „oživiť“ vyhynutý druh – alebo vytvoriť veľmi podobný. V prípade, že by sa to podarilo, išlo by o mimoriadny úspech. Vyžadovalo by to však niekoľko vedeckých prelomov.

"Domnievam sa, že za desať rokov by sme mohli mať prvé živé mláďa vakovlka tasmánskeho od doby, kedy bol skoro pred sto rokmi vyhubený lovom," povedal Andrew Pask, ktorý vedie výskum na Melbournskej univerzite.

Samotársky vakovlk, ktorý si kvôli zvislým tmavým pruhom na zadnej časti žltohnedo alebo sivo sfarbeného tela vyslúžil prezývku tasmánsky tiger, bol v minulosti hojne rozšírený v Austrálii aj na Novej Guinei.

Populácia tasmánskych tigrov sa znížila, keď pred desiatkami tisíc rokov prišli do Austrálie ľudia, a znova, keď sa objavili divé psy dingo. Neskôr sa tieto mäsožravé vačkovce voľne pohybovali iba na ostrove Tasmánia a nakoniec ich lovili v takej miere, že boli vyhubené. Posledný žijúci vakovlk bol odchytený v roku 1933 a o tri roky neskôr uhynul v zoologickej záhrade v Hobarte.

Viacerí odborníci sú skeptickí

Ak by sa vedcom podarilo tohto vačkovca oživiť, znamenalo by to prvú "deextinkciu" v histórii. Mnohí odborníci pochybujú, či sa to podarí. "Deextinkcia je veda z ríše rozprávok," povedal denníku Sydney Morning Herald Jeremy Austin z Austrálskeho centra pre starovekú DNA. Dodal, že projekt je "skôr o mediálnej pozornosti pre vedcov a menej o serióznej vede".

Myšlienka vrátiť na svet tasmánskeho tigra sa objavuje už viac ako 20 rokov. V roku 1999 začalo Austrálske múzeum realizovať projekt klonovania tohto zvieraťa a od tej doby sa v rôznych intervaloch vykonávali pokusy o získanie alebo obnovenie životaschopnej DNA zo vzoriek.

Najnovší projekt je výsledkom spolupráce vedcov z Melbournskej univerzity a texaskej spoločnosti Colossal. Táto americká firma sa vlani dostala na titulné stránky novín so svojimi plánmi použiť podobnú technológiu editácie génov na oživenie mamuta srstnatého. To sa však zatiaľ nepodarilo.

01 - Modified: 2017-04-05 18:06:28 - Feat.: - Title: Návrat vyhynutého druhu? Vedci hľadajú tasmánskeho tigra
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 04:21