Dvojmesačné mláďatá tuleňa slonieho. FOTO: Jessica Kendall-Bar/REUTERS
StoryEditor

Klesajú na dno a robia pri tom vývrtky. Tulene slonie spia len dve hodiny denne, odhalil výskum

23.04.2023, 18:30
Autor:
ČTKČTK

Počas mesiacov, ktoré trávia na mori, konkuruje tento druh tuleňov, čo sa týka najkratšieho spánku medzi všetkými cicavcami, len slonom africkým.

Zdá sa, že tulene slonie driemu na pláži si užívajú dokonalý odpočinok. Prelomový výskum však odhalil, že tieto morské cicavce po väčšinu svojho života spia len dve hodiny denne, ktoré nazbierajú vďaka sérii krátkych zdriemnutí počas hlbokých ponorov, aby sa vyhli predátorom. O štúdii napísal denník The Guardian.

Počas mesiacov, ktoré trávia na mori, konkuruje tento druh tuleňov, čo sa týka najkratšieho spánku medzi všetkými cicavcami, len slonom africkým. Vedci zistili, že spia v desaťminútových intervaloch počas hlbokých, tridsaťminútových ponorov. Často sa pri snívaní špirálovito stáčajú dole a občas si ľahnú na morské dno, aby si zdriemli.

Spôsob, ako sa vyhnú predátorom

"Jednou z ústredných otázok týkajúcich sa sloních tuleňov bolo roky to, kedy spia," povedal morský ekológ Daniel Costa z Kalifornskej univerzity v Santa Cruz, hlavný autor štúdie. "Domnievali sme sa, že musia spať počas tzv. unášavých ponorov, kedy prestanú plávať a pomaly sa potápajú, ale v skutočnosti sme to nevedeli," dodal.

Costovo laboratórium sleduje tulene slonie v rezervácii Aňo Nuevo už viac ako 25 rokov a pomocou stále dokonalejších sledovacích zariadení sleduje ich pohyb a správanie pri potápaní počas potravinových migrácií, kedy sa vydávajú do severnej časti Tichého oceánu až na osem mesiacov.

"Teraz sme konečne schopní povedať, že počas týchto ponorov určite spia, a tiež sme zistili, že v porovnaní s inými cicavcami celkovo nespia príliš dlho," dodal Costa.

Vedci sa domnievajú, že spánok pri potápaní umožňuje tuleňom vyhnúť sa predátorom. Najzraniteľnejšie voči žralokom či kosatkám sú na hladine oceánu, takže tam trávia len niekoľko minút, aby sa medzi ponormi nadýchli.

Snívajú a vznášajú sa v špirále

V najnovšej štúdii vedci vybavili 13 mladých samíc neoprénovou čiapkou, ktorá na ich hlave upevnila senzory, ktoré spoľahlivo zaznamenávali mozgové vlny. Na sledovanie pohybu cicavcov výskumníci použili aj časové záznamníky, akcelerometre a ďalšie prístroje.

Záznamy zhotovené tuleňmi sloními počas viac ako 100 ponorov ukázali, že tieto morské cicavce pri klesaní prešli do hlbokého spánku, pričom sa ďalej kontrolovane potápali smerom dole, a potom do spánkovej fázy REM, v ktorej prichádzajú sny, a tulene sa pri nej otočia hlavou a vznášajú sa v "spánkovej špirále".

V hĺbkach, v ktorých k tomu dochádza, majú slonie tulene obvykle negatívny vztlak a pokračujú v pasívnom páde v akejsi vývrtke podobne ako padajúci list. V plytších vodách nad kontinentálnym šelfom niekedy spia, zatiaľ čo odpočívajú na morskom dne.

Tím teraz plánuje použiť podobné metódy na štúdium mozgovej aktivity u ďalších druhov, ako sú tulene či uškatce, ale aj potápačov, ktorí sa potápajú bez prístrojov.

menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 10:01