1/11V galérii nájdete jedlé a jedovaté huby, ktoré sa na seba podobajú. FOTO: Pixabay.com
2/11Muchotrávka červenkastá vs. muchotrávka tigrovaná
Muchotrávka červenkastá(na snímke) je jedna z vôbec najchutnejších húb. Predtým ľuďom nahrádzala mäso. Rastie od mája do októbra. Klobúk je v mladosti pologuľovitý, neskôr až plochý, dorastá priemerom 5 až 20 centimetrov.
Pokožka je mäsovo ružovkastá, biele lupene pri poranení zružovejú, rovnako ako ostatné miesta pri napadnutí hmyzom.
Odlišné znaky: Od muchotrávky tigrovanej ju odlíšite vďaka prsteňu. Muchotrávka červenkastá ho má výrazne ryhovaný, muchotrávka tigrovaná hladký. Červenkastá má navyše hlúbik pokrytý viacerými kruhmi malých bradaviek, tigrovaná ho má zakončený bielou obrubou. FOTO: Houbař.cz
3/11Muchotrávka červenkastá vs. muchotrávka tigrovaná
Muchotrávka tigrovaná(na snímke) rastie od júna do októbra v listnatých lesoch a parkoch, predovšetkým v teplejších oblastiach. Klobúk má priemer 4 - 12 cm, býva šedohnedý alebo žltohnedý.
Dužina je biela a nemenná. Je prudko až smrteľne jedovatá, vyvoláva mykoatropínovú otravu. Následky môžu byť vážne aj po požití malého množstva. FOTO: Houbař.cz
4/11Plávka trávozelená vs. muchotrávka zelená
Plávka trávozelená(na snímke) rastie hlavne pod brezami, ale aj smrekmi, často na lesných cestách alebo aj v parkoch, od júna do októbra.
3 - 10 cm veľký klobúk je zelený, uprostred hnedastý. Hlúbik je krehký, biely, v starobe hrdzavý. Rovnako ako ostatné plávky chutí skvele v zmesiach alebo vypražená do škvarkov.
Odlišné znaky: Plávku rozoznáte podľa toho, že nikdy nemá prsteň ani pošvu naspodku hlúbika. Tá je pri muchotrávke zelenej ľudovo nazývaná kalich smrti. FOTO: Houbař.cz
5/11Plávka trávozelená vs. muchotrávka zelená
Muchotrávka zelená(na snímke) je naša najjedovatejšia huba, ktorá má na svedomí až 90 percent všetkých úmrtí po otravách hubami.
Rastie od júna do októbra, predovšetkým v listnatých lesoch. Sfarbenie klobúka môže byť žltkasté, zelené, ale aj belavé.
Základným poznávacím znakom je zhrubnutý spodný kotúč, ktorý obopína voľná pošva ako pančucha. FOTO: Houbař.cz
6/11Hríb zrnitohlúbikový vs. hríb satan
Hríb zrnitohlúbikový(na snímke) rastie už od mája, ale hojný je predovšetkým v lete a na jeseň. Nájdete ho vo všetkých typoch lesov, najviac v smrečinách a hlavne v podhorských oblastiach.
Má tmavohnedý až hnedočierny zamatový klobúk, dužina je sýto žltá, po poranení intenzívne modrá.
Hlúbik je červeno šupinkatý. Je obľúbený pre svoju pevnosť, chutný je v omáčkach aj naložený v octe. Vyžaduje dlhšiu tepelnú úpravu.
Odlišné znaky: Hríb zrnitohlúbikový má tmavší klobúk a na hlúbiku červené šupiny. Hríb satan má na hlúbiku červenú sieťku. FOTO: Wikimedia Commons/Jean-Pol Grandmont
7/11Hríb zrnitohlúbikový vs. hríb satan
Hríb satan(na snímke) nájdete len veľmi vzácne, predovšetkým v teplých listnatých lesoch, pod bukmi, dubmi, lipami, brezami a hrabmi.
Klobúk má belavý alebo sivý, dužina je belavá, na reze slabo modrá. Za surova je prudko jedovatý, vyvoláva silné žalúdočné a črevné problémy. Pretože ide o vzácnu hubu, treba ho chrániť a nezbierať. FOTO: Houbař.cz
8/11Rýdzik smrekový vs. rýdzik kravský
Rýdzik smrekový(na snímke) môžete nájsť od augusta do novembra, často v mladých smrečinách alebo na trávnatých okrajoch lesov či okolo lesných potokov.
Klobúk má oranžový s tmavšími sústrednými kruhmi. Staršie plodnice mávajú zelené fľaky. Bohužiaľ je často napadnutý hmyzom.
Chuť má koreňovú, skvele chutí na masti alebo naložený do octu.
Odlišné znaky: Rýdzik smrekový roní červené mlieko, rýdzik kravský pálčivé biele. FOTO: Houbař.cz
9/11Rýdzik smrekový vs. rýdzik kravský
Rýdzik kravský(na snímke) má klobúk, ktorý je na okrajoch nápadne chlpatý, červenkastý so svetlejšími pruhmi.
Môže dosiahnuť šírku až 12 cm. Rastie najčastejšie pod brezami a vo svetlých lesoch, niekedy aj mimo nich, predovšetkým v lete a na jeseň.
Vyznačuje sa ostrou pálčivou chuťou. Vyvoláva silné hnačky a zvracanie. FOTO: Wikimedia Commons/Tocekas
10/11Kuriatko jedlé vs. kališník hnedooranžový
Kuriatko jedlé(na snímke) je jedna z najobľúbenejších húb. Rastie od júna do októbra v ihličnatých lesoch, často pod smrekmi, miestami veľmi hojne.
Klobúk má žltý alebo oranžovohnedý, lievikovitý, na okrajoch ohýbaný, dužinu bielu.
Najlepšia je v smotanových omáčkach, polievkach, vyprážaná na oleji, s estragónom. Hodí sa aj na nakladanie.
Odlišné znaky: Kuriatko jedlé vyrastá zo zeme na rozdiel od hlivy olivovej, ktorá vyrastá v trsoch z dreva. Rovnako podobná strmelka lievikovitá (jedlá) z dreva nikdy nerastie.FOTO: Pixabay.com
11/11Kuriatko jedlé vs. kališník hnedooranžový
Kališník hnedooranžový(na snímke) sa najčastejšie vyskytuje v teplejších oblastiach, na kmeňoch či pňoch listnatých stromov, obvykle vo väčších trsoch. Lievkovitý klobúk je oranžový alebo hnedastý, dužina žltkastá, tuhá.
Spôsobuje ľahšie otravy. Je príčinou žalúdočných problémov, ktoré však po niekoľkých hodinách skončia bez následkov. FOTO: Wikimedia Commons