27.12.2023, 00:00
Zabijaci imunity. Zlozvyky, ktoré nás ničia:
Reklama
Kliknutím na šípku pokračujte v prezeraní galérie
1/7Tuk uložený v oblasti pása je rizikovým faktorom.FOTO: Unsplash/towfiqu Barbhuiya
2/7Údeniny – obsahujú rôzny mix chemických konzervačných látok a tiež dusičnany, ktoré sa v tráviacom trakte môžu premeniť na dusitany, nebezpečné pre deti, či nitrozoamíny, ktoré zas môžu prispieť k rakovine hrubého čreva a konečníka. Rozhodne by sa nemali v jedálničku objavovať denne.FOTO: Pixabay
3/7Vyprážané potraviny – hranolčeky, smažený syr či rezne vďačia za svoju návykovú chuť procesu, pri ktorom sa sacharidy alebo škrob na ich povrchu menia na chrumkavú zlatistú až hnedú kôrku. Pri dlhej tepelnej úprave vzniká okrem iného akrylamid, látka, ktorá je dokázaný karcinogén.FOTO: Pixabay
4/7Plesnivé a nahnité potraviny – mykotoxíny, ktoré sa v nich vyskytujú, prenikajú do celého plodu a sú toxické. Mimoriadne nebezpečné sú takzvané aflatoxíny, pretože majú schopnosť hromadiť sa v ľudskom tele, poškodzujú pečeň a môžu prispieť k vzniku zhubných nádorov.FOTO: Pixabay.com
5/7Živočíšne tuky – pravidelne cyklicky zatracované a ospevované. Dodávajú pokrmom chuť, no rozhodne to s nimi netreba preháňať, pretože stále majú potenciál zvyšovať cholesterol a prispievať k zanášaniu ciev.FOTO: Pixabay
6/7Alkohol – cirhóza pečene, zápaly žalúdka a pankreasu, zvýšenie krvného tlaku, poškodenie nervov a vznik záchvatových ochorení s kŕčmi... treba ešte niečo dodať pri otázke, prečo nie je vhodným každodenným spoločníkom?FOTO: Pixabay
7/7Sladkosti a sladidlá – nadmerný príjem cukru sa obvykle pretaví do tukových zásob, ktoré majú prozápalový charakter.
Paradoxne rizikovejšie ako repný cukor bývajú rôzne náhradné sladidlá, ktoré môžu narúšať hormonálny systém. Pozor najmä na light verzie rôznych limonád či sladených nápojov.FOTO: Pixabay