​Syndróm zmeny osobnosti sa u mnohých na dovolenke prejaví veľmi výrazne.FOTO: Pixabay
StoryEditor

​Syndróm zmeny osobnosti na dovolenke. Prečo sa vtedy správame inak

01.09.2024, 00:00
  • Tichí sa stávajú hlasnými, unavené päťdesiatničky sa menia na sexuálne dračice. 
  • Abstinenti sa rozpijú, neistým narastie sebavedomie až do nebies a kritizujú kadečo.
  • Na dovolenke sa správame inak ako bežne.

Psychológovia používajú výraz HPS, teda Holiday Personality Syndrom. Opisujú tak jav, keď sa ľuďom na dovolenke mení správanie, robia veci a hovoria vety, ktoré pre nich v bežnom životnom rytme nie sú typické.

„Naša spoločenská brzda na dovolenke povoľuje. Nedá sa povedať, že hlasnejšie sú bandy detí, mužov, žien či seniorov. Takmer každá skupina v počte šesť a viac ľudí je v cudzej krajine hlasnejšia ako doma. Akoby si hovorili: Mám predsa dovču,“ uvažuje Daniel Šmíd, odborník na etiketu a autor kníh na túto tému. Fenoménom zmeny správania na dovolenke sa dlhodobo zaoberá. „V myšlienkach máme, že sme si niečo dovolili, hoci to väčšinou niekto dovolil nám. Potom si dovoľujeme viac voči miestnym,“ uvádza.

image

Letné kúpanie v minulosti. Stačilo málo, aby ženu pre škandalózne správanie od vody odvliekli policajti

„Už vám prezliekli?“ spýtala sa ma pred časom pri raňajkách v malom rodinnom hotelíku v Grécku jedna z turistiek. Jednoducho ku mne s touto dôležitou otázkou pristúpila vo chvíli, keď som práve jedla. „Hmm, uhhh, no asi nie, neviem, prečo?“ odpovedala som. „No že už sme tu dva dni. Tak to som teda zvedavá,“ povedala a odkráčala.

Dva dni znamenali, že pani bola v hoteli rovnako dlho ako ja, takže v posteli strávila druhú noc. Izby aj priestory okolo voňali čistotou, personál bol milý a neustále sa nás pýtal, či je všetko v poriadku, zametal a upratoval. Ďalší deň ráno. „Stále nič, čo?“ vypytovala sa turistka aj pri ďalších stoloch. Premýšľala som, ako často si asi ona mení obliečky doma, a podľahla som ľahkej depresii z toho, že som špindíra, ktorá nepovažuje za bežné robiť tak každé dve noci.

V ten deň som po návrate z pláže zistila, že mám čerstvé obliečky. Mala som radosť, že poriadkumilovná pani bude mať radosť. Čakala som, že ďalšie ráno sa okolo nej bude šíriť oblak pozitívnej nálady a spokojnosti, lenže dotyčná na malej hotelovej terase pre zhruba dvadsať raňajkových hostí hlasno telefonovala.

Počuť bolo nielen ju, ale aj ženu na druhom konci, pretože – aby sa dalo hovoriť aj jesť súbežne – telefón ležal na stole zapnutý nahlas. Starší nemecky hovoriaci pár sa po chvíli začal pozerať zľahka prekvapene. Z gest týchto hostí bolo cítiť, že hlasný hovor nie je práve to, čo očakávajú od pokojných raňajok pod olivovníkmi.

A to netušili, aké mali šťastie, že nerozumeli po česky. Rozhovor, veľa hlasný rozhovor, sa evidentne týkal zdravotných problémov rodinnej príslušníčky dotyčnej dámy. Bohužiaľ došlo aj na pomerne podrobné opisy zdravotných ťažkostí žien v období menopauzy. Pani tam mala aj partnera...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-08-29 08:55:20 - Feat.: 1 - Title: Letné prázdniny sú čoraz viac finančne náročné. Prehlbujú rozdiely obyvateľstva, upozorňuje analytik 02 - Modified: 2024-08-13 08:29:49 - Feat.: 1 - Title: Cestovné agentúry nemusia klientom v prípade krachu vrátiť peniaze 03 - Modified: 2024-08-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Marečku, podajte mi smartfón. Plusy a úskalia starnutia 04 - Modified: 2024-08-06 08:05:00 - Feat.: 0 - Title: Letné kúpanie v minulosti. Stačilo málo, aby ženu pre škandalózne správanie od vody odvliekli policajti
01 - Modified: 2024-08-30 10:54:19 - Feat.: - Title: KVÍZ: Milujeme ich všetci a k letu dokonale pasujú. Otestujte sa, či poznáte známe dovolenkové destinácie 02 - Modified: 2024-08-27 13:49:27 - Feat.: - Title: Krainová sa po DEVIATICH rokoch vyfotila na tom istom mieste v bikinách. Tá zmena vás inšpiruje! 03 - Modified: 2024-08-26 08:00:00 - Feat.: - Title: FOTO Najnovší trend cestovateľov? Afganistan. Taliban to podporuje a láka na rušné trhy, jazerá aj horské priesmyky 04 - Modified: 2024-08-22 05:00:00 - Feat.: - Title: Spomienky, krajiny a dobrodružná láska! Tajomstvo odhalené, kľúč k spokojnému vzťahu nájdete na cestách 05 - Modified: 2024-08-21 09:00:00 - Feat.: - Title: Travel blogeri pre Brainee: Aké miesta doma i v zahraničí odporúča Milan bez mapy, Janka Travelhacker či Martin Navrátil?
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
01. september 2024 00:04