StoryEditor

Odborník: Covid a zmeny klímy v nás vyvolávajú strach. Kvôli tomu druhému však zomrie viac ľudí

Odborník na klimatickú zmenu Michal Nekvasil o tom, aké počasie môžeme očakávať v nasledujúcich rokoch, čo môže pre životné prostredie urobiť úplne každý, a prečo stále nestráca nádej.

Vplyvy zmeny klímy už zažívame na vlastnej koži: prichádzajú ničivé povodne a suchá, stretávame sa s extrémnymi výkyvmi počasia.

Michal Nekvasil, ktorý pôsobí ako poradca pre otázky klimatickej zmeny Európskej komisie, pre Lidovky.cz upozorňuje, že situácia je vážna, o optimizmus ale ešte neprišiel.

Posledná správa Medzivládneho panelu pre zmenu klímy pri OSN z augusta tohto roku ukázala, že nádej, aby sa planéta neoteplila o 2°C, stále je.

Len treba konať rýchlo, pretože k dramatickým zmenám musí dôjsť počas nasledujúcej dekády. „Máme problém, nie je ale neriešiteľný,“ verí špecialista.

Aké dôsledky má zmena klímy na naše každodenné životy?

Predovšetkým extrémne výkyvy počasia, ktoré sú z veľkej časti dôsledkom klimatickej zmeny. Povodne a suchá sú častejšie a ničivejšie ako predtým, dažde splachujú domy a vysychajú studne aj záhradky. Od 90. rokov vieme, a augustová správa OSN to len potvrdila, že medzi činnosťou človeka a dopadmi klimatickej zmeny je jednoznačná súvislosť. Riešenie klimatickej krízy teda máme, aspoň zatiaľ, vo svojich rukách.

Na pandémiu koronavírusu reagoval svet veľmi rýchlo a počas roka sa vyvinula vakcína. Ako spoločnosť prinútiť, aby podobný postoj zaujala aj v súvislosti s klimatickými zmenami?

Covid a zmena klímy majú niekoľko spoločných znakov. Oboje v nás vyvoláva pocit neistoty a ohrozuje ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-16 09:43:46 - Feat.: - Title: Koralové útesy po celom svete čelia vlne blednutia, zistili vedci 02 - Modified: 2024-04-10 13:27:05 - Feat.: - Title: Extrémy sú tu, už niet cesty späť. Marec bol najteplejší v histórii meraní, už ako desiaty mesiac za sebou 03 - Modified: 2024-04-10 09:00:00 - Feat.: - Title: Budeme piť ťavie mlieko namiesto kravského? Výhodami totálne valcuje, v niektorých krajinách už zakladajú megafarmy 04 - Modified: 2024-04-09 13:19:33 - Feat.: - Title: Švajčiarska vláda robí málo proti globálnemu otepľovaniu. Klimatické seniorky uspeli na Štrasburskom súde 05 - Modified: 2024-04-08 12:00:00 - Feat.: - Title: Nebezpečné horúčavy. Nová štúdia prezradila, ako vysoké teploty ovplyvňujú naše pohlavné bunky
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 12:10