Pixabay
StoryEditor

Matematika vedie k diskriminácii a mikroagresiám, tvrdí americká profesorka

21.02.2018, 10:08
Autor:
mhmh
Kto je schopný v matematike, je považovaný za bieleho, tvrdí v príručke pre učiteľov matematiky americká profesorka. Podľa nej môže matematika podnecovať diskrimináciu a aj vďaka nej vzniká v spoločnosti privilégium bieleho muža.

"Na mnohých úrovniach matematika sama funguje ako belosť. Tí, ktorí získavajú kredit za rozvoj matematiky, ktorí sú schopní v matematike a sú považovaní za súčasť matematickej komunity, sú všeobecne vnímaní ako bieli," tvrdí americká profesorka matematiky Rochelle Gutiérrezová z Illinoiskej univerzity.

Podľa nej je schopnosť riešiť geometrické, či početné úlohy a samotná výučba matematiky jedným z dôvodov, prečo existuje v spoločnosti "privilégium bieleho muža". Gutiérrezová túto tézu predstavila v zborníku pre učiteľov matematiky, ktorý vyšiel koncom minulého roka, píšu Lidovky.

"Školské osnovy matematiky zdôrazňujú termíny ako je Pytagorova veta, či počty s pí a vytvárajú tak dojem, že matematika bola vyvinutá Grékmi a ďalšími Európanmi," uvádza podľa denníka Independent profesorka a dodáva, že rovnosť medzi študentmi pri výučbe matematiky bude možná iba za predpokladu , že učitelia pochopia, aký status má matematika v spoločnosti.

Gutiérrezová verí, že zameranie spoločnosti na počty ako na jednu z najdôležitejších schopností spôsobuje diskrimináciu voči niektorým menšinám, ktoré nemajú nadanie na matematiku.

Počty ako inteligencia
"Keď je niekto vnímaný ako znenazdajky, bude sa u neho neustále vytvárať pocit menejcennosti," vysvetľuje Gutiérrezová. Matematické nadanie je totiž v spoločnosti podľa matematičky spájané s inteligenciou a mnohí ľudia tak kvôli nedostatku nadania trpia. Jej prieskum vraj ukázal, že mnoho ľudí prežívalo v hodinách matematiky mikroagresie, keď boli hodnotení, či dokážu uvažovať abstraktne.

Aj cez niektoré kontroverzné názory sa vedenie Illinoiskej univerzity v reakcii pre Fox News profesorky zastáva. Podľa rektora Johna Wilkin je Gutiérrezová uznávaná a obdivovaná odborníčka s mnohými publikáciami v rešpektovaných vedeckých časopisoch.

"Rovnako ako všetci ostatní na našej fakulte profesorka Gutiérrezová má právo na akademickú slobodu nutnú k vedeniu výskumu a dosiahnutiu záverov, aj keď niektorí nemusia s týmito závermi súhlasiť," uviedol rektor. "Prehlbovanie pedagogického poznania je však to, o čo sa u nás na fakulte snažíme."

01 - Modified: 2024-03-20 15:33:08 - Feat.: - Title: Deviatakov testovali z matematiky aj slovenčiny. Dokážte v tomto kvíze, že poznáte odpovede na otázky základnej školy 02 - Modified: 2024-03-08 23:00:00 - Feat.: - Title: Pánom vstup (konečne) povolený: Muži, ktorí sa prebili do ženského sveta 03 - Modified: 2024-01-16 13:09:05 - Feat.: - Title: Prečo by para nemohla aj rátať? Odvážny vynález stopol nedostatok financií, prapredok počítačov však fungoval 04 - Modified: 2024-01-09 15:28:04 - Feat.: - Title: Koľko miesta potrebujete na „puzzle“? Vedci už poznajú odpoveď 05 - Modified: 2024-01-02 10:20:13 - Feat.: - Title: Hodnotenie matematiky úrovňami ako v cudzích jazykoch? Drucker presadzuje dvojstupňovú maturitu
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 04:35