StoryEditor

Obrovská trhlina v Keni. Afrika sa láme na dve časti

05.04.2018, 15:12
Autor:
sansan
Veľká trhlina, ktorá sa rozprestiera na niekoľkých kilometrov, sa nedávno objavila v juhozápadnej Keni.

Trhlina, ktorá naďalej rastie, spôsobila zrútenie časti diaľnice Nairobi-Narok a sprevádzala ju seizmická činnosť v tejto oblasti, informuje Quartz.

Zem je stále meniaca sa planéta, hoci v niektorých ohľadoch môže byť zmena pre nás takmer nepozorovateľná. Platňová tektonika je toho dobrým príkladom. Ale každú chvíľu sa deje niečo dramatické a vedie k obnoveným otázkam o africkom kontinente rozdeľujúcom sa na dve polovice.

Zemská litosféra, tvorená kôrou a hornou časťou plášťa, sa rozpadá na množstvo tektonických dosiek. Tieto dosky nie sú statické, ale vzájomne sa pohybujú rôznymi rýchlosťami, "kĺzajú" nad astenosférou. O tom, aké mechanizmy sú za ich pohybom, sa stále diskutuje, ale pravdepodobne budú zahŕňať konvekčné prúdy v astenosfére a sily generované na hraniciach medzi doskami.

Tieto sily môžu spôsobiť aj pretrhnutie dosiek, vytváranie riftu (priekopovej prepadliny) a potenciálne vedú k vytvoreniu nových hraníc. Východoafrický riftový systém je príkladom toho, kde sa to momentálne deje.

Východoafrická priekopová prepadlina sa rozprestiera viac ako 3 000 km od Adenského zálivu na severe smerom na Zimbabwe na juh a rozdeľuje africkú dosku na dve nerovnaké časti: Somálsku a Núbijskú dosku. Aktivita pozdĺž východnej vetvy priekopovej prepadliny, ktorá prebieha pozdĺž Etiópie, Kene a Tanzánie, sa stala zrejmou, keď sa náhle objavila veľká trhlina v juhozápadnej Keni.

Prečo sa extenzia deje?
Keď je litosféra vystavená vodorovnej extenznej sile, roztiahne sa a stane sa tenšou. Nakoniec sa roztrhne, čo vedie k vytvoreniu priekopovej trhliny.

Tento proces je sprevádzaný povrchovými prejavmi pozdĺž priekopovej prepadliny vo forme sopečnej činnosti a seizmickej aktivity. Rifty sú počiatočným štádiom kontinentálneho rozpadu a ak sú úspešné, môžu viesť k vytvoreniu novej oceánskej kotliny. Príkladom miesta na Zemi, kde sa to stalo, je južný Atlantický oceán, ktorý vznikol z rozpadu Južnej Ameriky a Afriky asi pred 138 miliónmi rokov.

Kontinentálna extenzia si vyžaduje existenciu dostatočne veľkých síl na prelomenie litosféry. Pod Východoafrickou priekopovou prepadlinou je veľké množstvo magmy, ktorý sa niekde dostáva na povrch. V dôsledku nárastu teploty sa litosferická doska mierne stenčuje a dvíha sa nahor.

Rozdelenie nie je jednoduché
Rifty vykazujú veľmi výraznú topografiu, charakteristickú sériou zlomami ohraničených priehlbín obklopených vyšším terénom. Vo východoafrickom systéme možno z vesmíru jasne vidieť sériu vyrovnaných riftových údolí, ktoré sú od seba oddelené veľkými ohraničujúcimi zlomami.

Nie všetky tieto fraktúry sa vytvorili súčasne, ale nasledovali postupnosť začínajúcu v afarskej oblasti v severnej Etiópii asi pred 30 miliónmi rokov a šíriacu sa smerom na juh smerom k Zimbabwe v priemere 2,5-5 cm za rok.

Vytváranie nových zlomov, prasklín a trhlín alebo obnovenie pohybu starých zlomov, ako sa nubiánske a somálske dosky ďalej rozširujú, môžu viesť k zemetraseniam.

Vo východnej Afrike sa však väčšina tejto seizmicity šíri cez širokú zónu naprieč riftové údolie a má relatívne malú magnitúdu. Sopečná činnosť je ďalším povrchovým prejavom prebiehajúceho procesu rozpadu kontinentu.

Časová os v akcii
Východoafrická priekopová prepadlina je unikátna v tom, že nám umožňuje pozorovať rôzne fázy extenzie pozdĺž jeho dĺžky. Na juhu, kde je rift mladý, sú miery rozšírenia nízke a zlomy sa vyskytujú v širokej oblasti. Vulkanizmus a seizmicita sú obmedzené.

Smerom k Afarskej oblasti je však celé dno riftového údolia pokryté vulkanickými skalami. To naznačuje, že v tejto oblasti sa litosféra ztenčila takmer až k úplnému rozpadu. Keď sa to stane, stuhnutím magmy v priestore vytváranom rozbitými doskami sa začne formovať nový oceán. Nakoniec, počas desiatok miliónov rokov, rozšírenie dna oceánu bude pokračovať po celej dĺžke trhliny. Oceán sa zaplaví a v dôsledku toho sa africký kontinent zmenší a v Indickom oceáne vznikne veľký ostrov zložený z častí Etiópie a Somálska vrátane Afrického rohu.

01 - Modified: 2024-04-23 13:53:26 - Feat.: - Title: Vnútri najsmrteľnejšej jaskyne na svete. Nachádza sa v nej vírus, ktorý môže spôsobiť ďalšiu pandémiu 02 - Modified: 2024-04-18 07:39:21 - Feat.: - Title: V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Beňu 03 - Modified: 2024-04-12 15:44:28 - Feat.: - Title: V západnej a strednej Afrike čelí hrozbe hladu takmer 55 miliónov ľudí, tvrdí OSN 04 - Modified: 2024-04-11 18:48:12 - Feat.: - Title: Ukrajina otvára veľvyslanectvá v Afrike, aby konkurovala vplyvu Ruska 05 - Modified: 2024-04-08 09:00:46 - Feat.: - Title: VIDEO Muž prebehol celú Afriku. Vyše 16-tisíc kilometrov zdolal za necelý rok, počas cesty ho stihli aj okradnúť
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 21:46