MODIS/NASA
StoryEditor

Grónsko má záhadnú "temnú zónu". Vedci prišli na to, čo ju spôsobuje

16.04.2018, 16:25
Autor:
sansan
Zhora vyzerá ľadový príkrov Grónska ako obrovské biele pole, z väčšej časti. V letných mesiacoch je západná oblasť zatienená temnou zónou, ktorá sa v posledných rokoch zdá byť temnejšia a hrozí, že urýchli rýchlosť topenia.

Nová štúdia ponúka vysvetlenie tohto javu a viní z toho nečistoty, ako napríklad uhlík a ľad obývajúce riasy, píše Space.com.

"Tmavá zóna je pokrytá jemne rozptýlenou vrstvou prachu a čierneho uhlíka, ktoré poskytujú výživu pre tmavé riasy," uviedol spoluautor štúdie Alun Hubbard, profesor Nórskeho centra pre arktický plynový hydrát, životné prostredie a klímu. 

Ľadový príkrov pokrýva viac ako 80 percent pevniny Grónska, asi 1,7 milióna štvorcových kilometrov. Ľad má v priemere viac ako 1,6 kilometra a 8 percent svetovej sladkej vody. Ak sa úplne roztopí, globálna hladina mora by podľa NASA vzrástla o 7 metrov.

Kvôli tejto katastrofálnej perspektíve sa vedci snažili pochopiť, prečo sa zmenšovanie grónskeho ľadového príkrovu v posledných desaťročiach zrýchľuje.

Biely sneh a ľad majú vysokú odrazivosť, čo znamená, že odrážajú viac energie slnka ako absorbujú. Tmavé škvrny však absorbujú viac energie a môžu vyvolať pozitívnu spätnú väzbu, ktorá vedie k ešte väčšiemu topeniu v ľadovom príkrove. 

Hubbard a jeho kolegovia odišli do Grónska v auguste 2014 a použili ručne vypustený dron na zachytenie obrázkov s vysokým rozlíšením časti temnej zóny. Zatiaľ čo korytnačky a kaluže topiacej sa vody vysvetlili niektoré z tmavých škvŕn, výskumníci zistili, že väčšina tienistých povrchov mala rovnomerný nános nečistôt.

Tieto nečistoty zahŕňajú zachytený prach a sadze, ktoré sa nahromadili v priebehu rokov z požiarov a tovární, ako aj tmavo sfarbené kvitnúce riasy z mikróbov, ktoré môžu prežiť v drsnom prostredí Grónska.

Niektoré nedávne výskumy naznačujú, že v temnej zóne môže existovať ďalší komplexný účinok spätnej väzby. A to sú kvitnúce riasy poháňané niektorými nečistotami, ktoré sa zachytili v ľade.

"Riasy potrebujú živiny a potraviny, najmä prach, organický uhlík a vodu," vysvetlil Hubbard. "V lete sú  hojné a kvitnúce riasy rastú. Keďže riasy majú tmavé sfarbenie, posilňujú tmavú zónu, čo prináša pozitívny efekt spätnej väzby, kde ľadový príkrov absorbuje ešte viac slnečného žiarenia a produkuje ešte viac topenia. "

01 - Modified: 2024-03-26 13:27:56 - Feat.: - Title: Rýchlosť topenia grónskeho ľadovca môže predpovedať letné počasie v Európe, hovorí vedkyňa 02 - Modified: 2024-02-14 23:00:00 - Feat.: - Title: Ľad sa rýchlo topí a prichádza k invázii vegetácie. Zelené Grónsko je však hrozbou pre svet 03 - Modified: 2024-02-02 13:00:00 - Feat.: - Title: Konečne dobrá správa pre planétu? Grónsko pohltí viac metánu, než ho vypustí do ovzdušia 04 - Modified: 2024-01-31 22:38:53 - Feat.: - Title: Grónsko pohltí viac metánu, než ho vypustí do ovzdušia 05 - Modified: 2024-01-23 14:17:26 - Feat.: - Title: Výskum: Grónsko stráca ľad oveľa rýchlejšie, ako sa predpokladalo
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 14:19