CERN
StoryEditor

Príbehy vedkýň a vlastné experimenty. CERN láka dievčatá na fyziku

11.02.2019, 21:25
Autor:
sansan
Dnešný deň patril všetkým ženám a dievčatám vo vede. Pri tejto príležitosti Európske laboratórium jadrového výskumu (CERN) vo Švajčiarsku a Medzinárodná skupina popularizácie časticovej fyziky IPPOG, pripravili niekoľko projektov, na ktorých sa podieľala aj Slovenka Dr. Barbora Bruant Gulejová.

Strategická riaditeľka IPPOG-u a koordinátorka ekonomickej spolupráce Slovenska a CERNu, stojí za medzinárodnou kampaňou IPPOG-u „Girls, do physics!“, ktorá bola dnes zverejnená.

Vo väčšine krajín je počet dievčat, ktoré majú záujem o štúdium fyziky, veľmi nízky. Všeobecne platí, že fyzika je menej populárna než iné vedy, pretože sa označuje za príliš komplikovanú a bez dobrej pracovnej perspektívy.

"Je dôležité prelomiť tieto stereotypy na základe nesprávnych predstáv o fyzike v spoločnosti. Fyzika je pilier všetkých prírodných vied. Fyzika je o chápaní základných zákonov prírody, sveta/vesmíru, v ktorom žijeme. Vysvetľuje, ako funguje svet okolo nás a v nás. Učebné osnovy však často študentom takýto pohlaď na fyziku neprinášajú," uvádza Barbora Bruant Gulejová (na snímke).

Riešenie fyzikálnych problémov podľa nej uspokojuje zvedavosť či rozvíja analytické myslenie a ľudia z oblasti fyziky a vedy, techniky, inžinierstva a matematiky (STEM) sú veľmi žiadaní v mnohých profesiách, vrátane podnikania a priemyslu. Ich zručnosti poskytujú solídny základ pre hľadanie úspešnej kariéry.

V súčasnosti sa v Európe rozhodne študovať v oblasti vedy, techniky, inžinierstva a matematiky menej než 20 percent mladých ľudí, zatiaľ čo počet pracovných miest v tejto oblasti narastá 3-krát viac ako akomkoľvek inom zamestnaní. Ak sa to nezmení, do roku 2025 bude 7 miliónov nových európskych pracovných miest v oblasti STEM a ľudí na tieto pozície nebude dostatok.

Práve preto sa International Particle Physics Outreach Group (IPPOG), ktorá je globálnou sieťou vedcov a špecialistov v komunikácii a vzdelávaní pôsobiacich v oblastiach zameraných na fyziku častíc a príbuzných vedeckých predmetov, prostredníctvom svojich programov a aktivít snaží motivovať a vyškoliť ďalšiu generáciu výskumníkov, vedcov a inžinierov. Oslovuje široké publikum na celom svete vrátane študentov, učiteľov, širokej verejnosti a rôznych zainteresovaných strán spoločnosti. IPPOG je možné nájsť aj na Instagrame, Facebooku  a Twitteri.

Jej vlajkovou loďou sú International Physics Masterclasses organizované po celom svete, ktoré ponúkajú študentom stredných škôl možnosť "stať sa vedcom na jeden deň". Na oslavu Medzinárodného dňa žien a dievčat vo vede 11. februára organizuje IPPOG každoročne špeciálnu edíciu International Physics Masterclasses iba pre dievčatá.

Cieľom tohtoročnej pilotnej kampane Girls, do Physics! je inšpirovať dievčatá, aby sa zaujímali a študovali fyziku a súvisiace STEM predmety a prelomili stereotyp, že fyzika je vhodnejšia pre chlapcov. Dievčatá majú za úlohu vytvoriť svoj vlastný fyzikálny projekt alebo vedecký experiment a zverejniť ho na Instagrame. Kampaň potrvá do 8. marca, čiže Medzinárodného dňa žien a najlepšie projekty budú ocenené a zverejnené na webstránke," hovorí Bruant Gulejová.

CERN navyše oddnes až do 15. februára ponúka miestnym školám v blízkosti Ženevy možnosť privítať ženu vedkyňu/inžinierku, aby prezentovala svoju prácu v (zmiešaných) triedach. Povedia svoj príbeh, odhalia tajomstvá vedy a možno aj predvedú nejaké pokusy. Cieľom je zmeniť vnímanie študentov na vedecké a inžinierske povolania a poskytnúť im ženské vzory. 

Dnes som navštívila dve školy a žiaci vo veku 10-12 rokov boli veľmi zvedaví. Zhodou okolnosti práve dievčatá vedeli o CERNe najviac. Často sa stáva, že malé dievčatá zaujíma veda, no neskôr sa na základe tlaku spoločnosti rozhodnú študovať radšej humanitné predmety. Je to škoda, a práve preto je potrebné viac komunikovať úlohu vedy pre spoločnosť a búrať stereotypy," uviedla na záver Bruant Gulejová.

01 - Modified: 2019-02-08 12:12:44 - Feat.: 0 - Title: „Podhodnotené“ ženy vo vede. Aj napriek nobelovkám
01 - Modified: 2024-02-06 11:01:41 - Feat.: - Title: Už len krôčik. A máme v rukách takmer neobmedzený zdroj energie, hovorí fyzik 02 - Modified: 2023-10-28 11:00:00 - Feat.: - Title: Koniec nádejí všetkých fanúšikov sci-fi? Nová divoká fyzikálna teória vysvetľuje, prečo nie je cestovanie v čase možné 03 - Modified: 2023-10-03 13:10:43 - Feat.: - Title: Nobelovku za fyziku získali experimenty so svetlom, ktoré zachytávajú „najkratšie okamihy“ 04 - Modified: 2023-09-20 12:13:19 - Feat.: - Title: Stretávame sa s nimi každý deň. Poznáš ich správne názvy? Otestuj sa, či ovládaš základné fyzikálne javy 05 - Modified: 2023-09-07 08:25:27 - Feat.: - Title: Objav nového supravodivého materiálu sa nepotvrdil
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 11:20