Jazero Fanaco, ktoré zásobuje vodou veľkú časť južnej Sicílie vrátane mesta Agrigento, ukazuje extrémne nízku hladinu vody po zime v Castronovo di Sicilia. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Dovolenkový raj zasiahla katastrofa. Tyrkysové jazerá zmizli, Sicília sa mení na púšť

13.08.2024, 15:38
Autor:
ČTKČTKpebpeb
  • Na najväčšom talianskom ostrove panuje núdzový stav kvôli suchu.
  • Sicílska vláda vyhlásila stav katastrofy.
  • Úrady medzitým vydali na Sicílii najvyšší stupeň varovania.

Na Sicílii sú na sucho počas horúcich letných mesiacov zvyknutí, tento rok je však mimoriadne katastrofálny. Obraz talianskeho ostrova v Stredozemnom mori utvárajú vyschnuté jazerá a horúcim teplom vysušené polia.

Niekde je krajina toto leto takmer na nepoznanie: Jazerá, ktoré sa kedysi tyrkysovo leskli, sú teraz zabahnené alebo vyschnuté, píše nemecká agentúra DPA.

Poľnohospodári sa sťažujú na zdecimovanú úrodu a sedliaci kvôli nedostatku vody stoja pred obtiažnym rozhodnutím, koľko svojich zvierat musia poraziť, než príliš schudnú.

image

Stovky Sicílčanov protestovali proti nedostatku vody, ostrov postihlo sucho

Voda na prídel

Pre obyvateľov mnohých oblastí Sicílie - zvlášť zasiahnutá je južná provincia Agrigento - je voda z vodovodu prísne na prídel. V dlhých radoch stoja s kanistrami, aby si doniesli vodu z verejných zdrojov.

Klimatická kríza zasiahla tvrdo najväčší taliansky ostrov

V dovolenkovom raji panuje núdzový stav kvôli suchu. Sicílska vláda vyhlásila stav katastrofy. Taliansky inštitút pre ochranu životného prostredia na stredomorskom ostrove medzitým vydal najvyšší stupeň varovania.

Extrémny nedostatok vody vyvolali aktuálne veľké horúčavy aj stále neprichádzajúci dážď. Nemecké ministerstvo zahraničia aktualizovalo svoje cestovné odporúčania, aby dovolenkárov upozornilo na riziká plynúce zo sucha.

Sicílčania sa v uplynulých rokoch prispôsobili dlhým obdobiam sucha a bez dažďa. V cisternách umiestnených v podzemí alebo na strechách uchovávajú vodu a do odľahlých obcí vodu dodávajú veľké cisternové vozidlá. Ale akékoľvek snahy už toto leto nepomáhajú. Z pevninského Talianska priplávajú námorné cisternové lode, aby obyvateľov zásobili vodou.

Tento rok podľa údajov civilnej ochrany napršalo tak málo, ako už veľmi dlho nie. A prognózy pre nasledujúce roky neveštia nič dobré.

Podľa správy experta na životné prostredie z Palermskej univerzity Leonarda Nota bude v budúcnosti pršať čoraz menej často, ale o to prudšie, zatiaľ čo ľahších a trvalejších dažďov, ktoré prenikajú hlboko do podzemných vôd a nasycujú pôdu, bude ubúdať.

Vinní sú aj ľudia

Podľa expertov spôsobili nedostatok vody na Sicílii čiastočne aj ľudia. Mnoho vodovodov na ostrove je zanedbaných, kvôli čomu sa množstvo vody stratí.

Okrem toho už roky chýbajú stratégie, ktoré by problém riešili. Experti sa sťažujú na nečinnosť politikov a zlé hospodárenie s vodou. Spolu s nedostatkom dažďa v zimných mesiacoch a teplom to teraz ukazuje svoje trpké dôsledky.

Poľnohospodári a obyvatelia sa sťažujú, že politici sa síce z roka na rok predbiehajú v oznámených opatreniach, ale nakoniec sa podľa nich takmer nič nedeje.

image

Ryanair zvýši počas letnej sezóny ceny leteniek, chýbajú mu lietadlá. Šéf firmy ukázal na Boeing

"Pýtam sa, čo politici robia," pohoršuje sa Giovanni Bonanno, ktorý pri Agrigente pestuje kaktusové figy. Vlády v Ríme a Palerme uvoľnili milióny eur. "To nie je to, čo potrebujeme. Potrebujeme lepšie priehrady a studne," hovorí Bonanno.

"Skutočný roľník miluje svoju pôdu, každé ráno vstane a drie. Chceme mať možnosť pracovať," hovorí pestovateľ.

Mrzutosť Sicílčanov zosilňuje to, že na jednej strane sú priehrady vyschnuté, na druhej strane sú v mnohých turistických oblastiach bazény naplnené po okraj. Jazero Fanaco, ktoré vodou zásobovalo niekoľko obcí, vysychá, najväčšie prirodzené jazero Sicílie Pergusa je tiež takmer vyschnuté.

Prvé hotely bez vody

Sicílske úrady sa skutočne veľmi snažia, aby si rekreanti nedostatok vody a sucha nevšimli. Najmä na silne zasiahnutom juhu Sicílie patrí medzi najobľúbenejšie atrakcie pre turistov predovšetkým takzvané chrámové údolie.

Miestne úrady sa snažia turistov upokojiť, že sa nemusia obávať žiadnych následkov sucha. Zásobovanie vodou sa stalo prioritou. Ale podľa talianskych médií dochádza voda aj prvým hotelom.

Dopady na turizmus v aktuálnej situácii nie sú zrejmé, tvrdí zväz hotelierov Federalberghi. Zväz podnikateľov Confcommercio však bije na poplach a varuje pred ohrozením turistického ruchu nedostatkom vody. Zväz vyzval, aby sa nepodceňovali dôsledky pre dôležitý zdroj príjmov Sicílie.

Vyvodia úrady z tohto extrémneho leta dôsledky na budúce roky? Predpovede odborníkov neveštia nič dobré. Niektorí predpovedajú, že tretina Sicílie by sa do roku 2030 mohla premeniť na púštnu krajinu.

Leonardo Noto z Palermskej univerzity vo svojej správe predpokladá, že ostrov bude do konca storočia stále suchší a podobnejší púšti.

Experti a obyvatelia Sicílie sa zhodujú na tom, že hospodárenie s vodou treba naliehavo zmeniť. Do tej doby musia Sicílčania hľadať nové riešenia. Niektorí si tento rok provizórne zhromažďujú vodu vo vaniach alebo zásobníkoch na balkóne - okrem nádržiach v podzemí, ktoré si zaobstarali už pred rokmi.

01 - Modified: 2024-09-05 13:29:46 - Feat.: - Title: Slovensko nie je pripravené čeliť hrozbe klimatickej krízy, tvrdia experti 02 - Modified: 2024-08-27 18:22:17 - Feat.: - Title: Kapitán jachty Bayesia, ktorá sa potopila pri Sicílii, odmietol vypovedať 03 - Modified: 2024-08-27 10:38:58 - Feat.: - Title: Na Sicílii je extrémne sucho, podnikavci predávajú vodu za premrštené ceny 04 - Modified: 2024-08-24 11:52:39 - Feat.: - Title: Sicílska prokuratúra začala vyšetrovať potopenie jachty, pri ktorom zomrelo sedem ľudí 05 - Modified: 2024-08-23 11:27:48 - Feat.: - Title: Z jachty potopenej pri Sicílii vytiahli telo poslednej nezvestnej osoby
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
13. september 2024 15:09