infarktReuters
StoryEditor

Nová liečba srdca je najväčší prielom od statínov, tvrdia vedci

07.09.2017, 10:30
Autor:
sansan
Americkí vedci zistili, že podanie protizápalových injekcií ľuďom, ktorí prežili infarkt myokardu, pre nich predstavuje nižšie riziko ďalšieho infarktu a rakoviny.

Protizápalové injekcie môžu znížiť riziko srdcových infarktov a môžu spomaliť progresiu rakoviny, čo podľa výskumníkov predstavuje najväčší prielom od objavenia statínov, píše Guardian.

Pacienti, ktorí prežili srdcový záchvat a dostali injekciu protizápalového lieku nazývaného kanakinumab, mali v budúcnosti menej záchvatov. Úmrtí, ktoré spôsobila rakovina, bola približne polovica. Pritom, tieto lieky sa bežne používajú len pri zriedkavých zápalových ochoreniach.

Statíny sú hlavným liekom na prevenciu infarktu a pracujú hlavne znížením hladiny cholesterolu. Ale štvrtina ľudí, ktorí mali jeden infarkt, dostane ďalší do piatich rokov napriek tomu, že pravidelne užívajú statíny. Predpokladá sa, že je to kvôli nekontrolovanému zápalu v srdcových tepnách.

Výskumný tím z Bostonu testoval na vzorke 100-tisíc pacientov, či zacielenie sa na zápal silným protizápalovým činidlom bude mať lepší účinok ako liečba statínmi. Vo výskume, ktorý trval štyri roky, všetci z nich dostávali vysoké dávky statínov ako aj kanakinumab alebo placebo, ktoré im boli podávané injekciou každé tri mesiace.

U pacientov, ktorí dostali injekciu kanakinumabu, tím hlásil nižšie riziko kardiovaskulárnych príhod , a to o 15 percent, vrátane fatálnych a nefatálnych infarktov a mŕtvice. Tiež potreba drahých intervenčných postupov, ako napríklad operácia bypassu a vloženie stentov, sa znížila o viac ako 30 percent. Nebol celkový rozdiel v úmrtnosti medzi pacientmi užívajúcimi kanakinumab a tými pacientmi, ktorí dostávali placebo. Liečivo nemenilo ani hladiny cholesterolu.

Podľa vedúceho výskumného tímu Paula Ridkera štúdia prináša novú éru terapeutiky. "Po prvýkrát sme definitívne dokázali, že znižovanie zápalu nezávisle od cholesterolu znižuje kardiovaskulárne riziko," povedal. Toto má podľa neho ďalekosiahle dôsledky. Využívaním úplne nového spôsobu liečby pacientov budú schopní výrazne zlepšiť výsledky pre niektoré veľmi rizikové skupiny ľudí.

Ridker povedal, že štúdia ukázala, že použitie protizápalových liekov bolo ďalším veľkým prelomom po prepojení so životným štýlom a neskôr so statínmi.

Pri liečbe sa však ukázali aj nejaké nedostatky. Výskumníci uviedli zvýšenie pravdepodobnosti úmrtia na závažnú infekciu približne u jedného z 1000 liečených ľudí, hoci to bolo kompenzované neočakávaným poklesom úmrtí na rakovinu vo všetkých typoch  o polovicu. Obzvlášť šanca podľahnúť rakovine pľúc sa znížila o viac ako 75 percent. Dôvodom zatiaľ vedci úplne nerozumejú. Teraz  plánujú ďalšie testy na vyšetrenie potenciálneho ochranného účinku kanakinumabu proti rakovine.

Kardiológ Martin Bennett z Cambridge uviedol, že výsledky pokusov boli dôležitým pokrokom v pochopení toho, prečo ľudia srdcové záchvaty dostávajú. Povedal však, že má obavy z vedľajších účinkov, vysokých nákladov na lieky a skutočnosti, že miera úmrtnosti nie je lepšia u tých, ktorí dostali liek.

Lekár Jeremy Pearson z British Heart Foundation je naopak optimistický v súvislosti s pokusom otvoriť dvere novým typom liečby infarktu. "Tieto vzrušujúce a dlho očakávané výsledky skúšok konečne potvrdzujú, že prebiehajúci zápal prispieva k riziku vzniku srdcových ochorení a jeho zníženie by mohlo pomôcť zachrániť životy."

01 - Modified: 2024-04-16 07:47:28 - Feat.: - Title: Oscarom za vedu bol ocenený prelomový výskum v oblasti liečby rakoviny 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Deti, ktoré vychovala nemocnica? Takúto kampaň na 2 % ste ešte nevideli 03 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Onkologička: Muži majú horšiu prognózu rakoviny prsníka ako ženy 04 - Modified: 2024-04-10 11:00:00 - Feat.: - Title: Vedci bijú na poplach, muži sa musia mať na pozore. Predpovedajú, že do 20 rokov sa tento konkrétny druh rakoviny zdvojnásobí 05 - Modified: 2024-04-08 13:30:20 - Feat.: - Title: Pijete bezkofeínovú kávu? Zrejme sa v nej nachádza látka, ktorá sa používa ako rozpúšťadlo a spôsobuje rakovinu
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 11:54