Crohnova choroba alebo ulcerózna koltitída je totiž pomerne vzácna, napriek tomu veľmi vážna, a jej výskyt sa začína zvyšovať. Najčastejšie postihuje tenké črevo, napadá ale aj ostatné časti tráviaceho traktu. Vedci si lámu hlavu nad tým, ako vlastne táto choroba vzniká. Medzi rizikové faktory pravdepodobne patrí užívanie antibiotík, fajčenie, užívanie hormonálnej antikoncepcie a nezdravé stravovacie návyky. Práve tie hrajú dôležitú úlohu pri liečbe, je totiž nutné dodržiavať takzvanú bezlepkovú diétu. Teda takú, pri ktorej v črevách nezostávajú zbytky zanechávané napríklad potravinami bohatými na vlákninu.Youtube
StoryEditor

Autoimunitné ochorenie ako prekliatie modernej doby

25.09.2017, 00:01
Autor:
apeape
Napriek tomu, že máme vakcíny na mnohé zákerné choroby a proti ďalším ich vedci vyvíjajú, na niektoré ochorenia je medicína jednoducho krátka, iba zmierňuje príznaky.

Aj keď sa v poslednej dobe najčastejšie skloňuje rakovina, preklatie dnešnej doby číha aj v iných ochoreniach – autoimunitných, píšu Lidovky.

Na prvý pohľad sa niektoré autoimunitné ochorenia môžu zdať banálne. Napríklad s alergiami sa stretávame na každom kroku. Problém však spočíva v tom, že na mnohé z týchto ochorení sa ťažko hľadá skutočne účinný liek. S drvivou väčšinou z nich sa jedinec musí potykať celý život.

V galérii si prečítajte o niektorých z nich.

O čo ide?

Autoimunitné ochorenia sú zákerné, útočia totiž zvnútra. Telo si začne myslieť, že mu jeho vlastné bunky škodia, a začne na ne skrz imunitný systém útočiť. Prečo sa tak deje, to vedci dodnes nedokázali presne určiť. Isté je, že autoimunitné choroby postihujú až trikrát častejšie ženy než mužov. 

Ženský imunitný systém je totiž dokonalejší, zároveň ale náchylnejší k podobným neduhom. Celkovo postihujú autoimunitné choroby zhruba 5 až 7 percent populácie. Konkrétne severná Európa a Severná Amerika sú na popredných priečkach, čo sa týka ich výskytu.

Náchylnosť ku konkrétnym chorobám sa nedá celkom rozpoznať. Napríklad pri alergii alebo lupienke hrá určitú úlohu dedičnosť. Vplyv na onemocnenie má aj životné prostredie a životospráva. Podľa niektorých odborníkov dochádza k poruche imunitného systému skrz niekedy až prehnanú starosť o to, aby sme sa náhodou nenakazili nejakou chorobou. Aj keď táto teória nebola potvrdená, je dokázané, že na autoimunitné ochorenie môžu mať vplyv práve poruchy antigénov vzniknutej modifikácie z liekov, napríklad antibiotík. Určitý vplyv potom môže mať tiež očkovanie.

Podľa odborníkov sú vinníkmi niektorých autoimunitných ochorení aj hormóny. Predovšetkým tie pohlavné majú údajne vplyv na vznik reumatoidnej artritídy. Ženy môžu mať problém aj pri užívaní hormonálnej antikoncepcie. Vôbec najnovším objavom je potom ten, že autoimunitné ochorenie v tele podporuje a riadi špecifický druh B lymfocytov. Tie sa objavujú celkovo vo väčšom množstve u starších žien než u mladších žien a mužov celkovo.

Liečba existuje, ale…

Bohužiaľ, podobne ako u rakoviny, šanca na úplné vyliečenie zatiaľ neexistuje. Pomocou nesteroidných antireumatík, kortikosteroidov alebo imunosupresív sa však dajú príznaky chorôb potlačiť. Prelomom je použitie cielenej biologickej liečby, u ktorej sa experti stretávajú so skvelými výsledkami – napríklad u pacientov s Crohnovou chorobou.

Účinným doplnkom, navyše s menej výraznými vedľajšími účinkami než klasické liečivá, býva prírodná liečba. Spolu s ňou je ale nutné dodržiavať zdravý životný štýl a pohybovať sa v čistom prostredí, ideálne v prírode. Vedci z oxfordskej univerzity navyše prišli s dôkazom, že na výskyt autoimunitných ochorení a niektorých druhov rakoviny má vplyv i nedostatok vitamínu D, preto je vhodné do jedálnička zaradiť rybie mäso alebo vaječné žĺtky. Dôležitý je tiež pravidelný pobyt na slnku, avšak s dostatočnou ochranou kože s pomocou opaľovacích krémov.

01 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Keď imunita naháňa alergiu. Ako sa zbaviť kýchania či svrbenia 02 - Modified: 2024-03-14 18:47:28 - Feat.: - Title: Mali letieť lieky na chrípku, no príroda to zmenila. Skorá jar posilnila dopyt po ďalšom rade medikamentov 03 - Modified: 2024-03-02 10:30:00 - Feat.: - Title: Žena alergická na spermie opisuje svoj partnerský život. Pri každom kontakte s nimi zažíva neznesiteľné pálenie 04 - Modified: 2023-12-27 15:44:32 - Feat.: - Title: Alergia na zimu a chlad nie je výmysel: Sledujte tieto príznaky a vopred tak predídete problémom 05 - Modified: 2023-11-23 06:00:00 - Feat.: - Title: TIP na test ako zistiť či ste alergický na zimu: Prináša totiž nečakané zdravotné komplikácie
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
22. apríl 2024 05:04