StoryEditor

Začala sa chrípková sezóna. Všetko, čo o nej potrebujete vedieť v čase covidu

07.10.2021, 14:26
Autor:
sansan
Dá sa naraz ochorieť na chrípku aj covid? Je možné spoľahlivo rozlíšiť ich príznaky? Ktorá vakcína proti týmto ochoreniam má prednosť? Odborníci odpovedajú na 20 najčastejších otázok o chrípkovej sezóne v čase šírenia covidu.

Chrípková sezóna sa na severnej pologuli oficiálne začína od 40. kalendárneho týždňa aktuálneho roka a pretrváva do 18. kalendárneho týždňa nasledujúceho roka. Jej priebeh bude aj tento rok ovplyvnený pandémiou covidu.

Kolektív autorov zložený z hlavných odborníkov Ministerstva zdravotníctva SR, Úradu verejného zdravotníctva SR, regionálnych úradov verejného zdravotníctva a odborníkov zo Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti odpovedal na 20 najčastejších otázok o chrípkovej sezóne v čase šírenia covidu.

Začala sa chrípková sezóna, čo to pre nás v súčasnej situácii znamená?

Ide o obdobie, kedy epidemiológovia predpokladajú postupný nárast chrípky a chrípke podobných ochorení. Aktivita chrípky sa obvykle zvyšuje približne v priebehu decembra. V tohtoročnej sezóne však možno očakávať skorší nástup zvýšeného výskytu chrípky a chrípke podobných ochorení.

Chrípku spôsobuje vírus chrípky, ktorý má niekoľko typov a subtypov. Chrípke podobné ochorenia vyvolávajú adenovírusy, rinovírusy, respiračný syncyciálny vírus či baktéria Mycoplasma pneumoniae. Chrípka a chrípke podobné ochorenia sú respiračné infekcie, ktoré majú podobné príznaky ako covid. A to môže situáciu komplikovať.

Prečo je dôležité očkovať sa proti chrípke, ak mala predošlú sezónu aj vzhľadom na vtedy nastavené protiepidemické opatrenia významne nižší výskyt?

Význam očkovania sa po atypickej prechádzajúcej chrípkovej sezóne dokonca zvyšuje. Pri nízkom zaznamenanom výskyte chrípky v uplynulej sezóne sa totiž predpokladá, že tunajšia populácia nemá dostatočné ochranné hladiny protilátok, ktoré by inak vznikli po kontakte s chrípkovým vírusom.

Vírusy chrípky sa medzi jednotlivými chrípkovými sezónami spravidla líšia. Je však medzi nimi určitá podobnosť a človek, ktorý prekoná jeden typ chrípky, má vo väčšine prípadov určitú pamäťovú imunitu, ktorá chráni jeho organizmus.

Vzhľadom na relatívne nízky výskyt chrípky v uplynulej sezóne však môžeme predpokladať, že populácia bude k chrípkovým vírusom vnímavejšia a zvýšený výskyt chrípky by mohol vyústiť aj do chrípkových epidémií.

Ako sa môžeme chrániť pred chrípkou a covidom?

Chrániť sa môžete v prvom rade očkovaním. Proti chrípke a aj proti covidu existujú dostupné, bezpečné a účinné vakcíny. Očkovaný človek má vysokú pravdepodobnosť ochrany pred ťažkým priebehom ochorenia a trvalými následkami týchto vírusových ochorení.

Naďalej sa chráňte dodržiavaním zásady ROR (správne nasadené rúško alebo respirátor na ústach aj nose - aspoň dvojmetrový odstup od cudzích ľudí - časté umývanie/dezinfekcia rúk). Neumytými rukami sa nedotýkajte tváre, úst ani očí – vírus sa môže do organizmu dostať napríklad aj cez očné spojovky.

Dbajte na pravidelné a nárazové vetranie miestností. Postupy zdravotne bezpečného správania v každodenných situáciách počas epidémie covidu bližšie opisuje aj dokument Epiketa na webe ÚVZ SR.

Aké zdravotné komplikácie môže spôsobiť chrípka alebo covid?

Chrípka a covid nie sú banálne ochorenia. Obe môžu mať ťažký priebeh, spôsobiť vážne zdravotné komplikácie, viesť k trvalým zdravotným následkom a spôsobiť smrť.

Ochorenia môžu viesť napríklad k zápalom pľúc, zlyhaniu dýchania či zápalovým ochoreniam srdca. Pacientom sa v dôsledku vírusovej infekcie môžu zhoršiť chronické zdravotné ťažkosti alebo ich môže postihnúť syndróm akútnej respiračnej tiesne.

Štúdie dokázali, že po prekonaní chrípky je u dospelých vo veku 40 a viac rokov riziko vzniku infarktu myokardu desaťkrát a mozgovej príhody osemkrát vyššie ako bez prekonanej chrípky.

Covid postihuje okrem samotných p...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-10-04 17:05:29 - Feat.: 0 - Title: Odborníci varujú pred twindémiou. To, čo pomáha pri covide môže, naopak, zhoršiť priebeh chrípky 02 - Modified: 2021-10-01 12:37:12 - Feat.: 0 - Title: Štúdia: Dlhá chrípka existuje, ale je menej častá ako dlhý covid 03 - Modified: 2021-09-29 08:25:10 - Feat.: 0 - Title: Možno sa naraz zaočkovať proti chrípke aj proti covidu? Odborníci to neodporúčajú
01 - Modified: 2024-03-09 15:46:23 - Feat.: - Title: Covid a chrípka sú nebezpečné. Starším ľuďom sa rozhodia všetky chronické choroby, hovorí pre HN infektológ 02 - Modified: 2024-03-08 11:33:38 - Feat.: - Title: Po covide a chrípke nastupuje na Slovensku nepríjemný jarný vírus. Vo svete má ročne tisíce obetí 03 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 04 - Modified: 2024-02-16 14:39:31 - Feat.: - Title: Odborníčka o chrípke: Zistilo sa, že vírus má tendencie spôsobovať závažnejšie ochorenie 05 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 09:36