Pixabay
StoryEditor

Digitálna tabletka je na svete. Bude strážiť, či pacient dodržiava liečbu

14.11.2017, 15:10
Autor:
ČTKČTK
Prvý digitálny liek - pilulku so zabudovaným senzorom - schválil do užívania americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

Tým sa otvoril nový front nielen pre farmaceutický priemysel, ale aj takzvaný internet vecí, teda prepojenie vstavaných zariadení s webom, napísal denník Financial Times.

Tabletka vysiela z pacientovho žalúdka dáta o tom, či a kedy si liek vzal. Údaje potom môžu lekárom i pacientom pomôcť lepšie zvládať liečbu. Všadeprítomné nedodržiavanie liečebného režimu, ktoré je časté najmä u pacientov s chronickými chorobami, má negatívny vplyv ako na pokladnice zdravotných poisťovní, tak na výrobcu liečiv. Ak sa pacientov stav kvôli chýbajúcej liečbe zhorší, zdravotníckemu systému to prináša nové náklady a farmaceutické spoločnosti zase pociťujú pokles spotreby svojich liekov.

Technológia, ktorú pred desiatimi rokmi vyvinula americká firma Proteus Digital Health, bude prvýkrát zavedená do antipsychotika Abilify japonskej farmaceutickej spoločnosti Otsuka Pharmaceutical. V USA tento liek užíva sedem miliónov ľudí.

"Technológia umožní ľuďom riadiť svoju medikáciu pomocou mobilného telefónu," uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Proteus Andrew Thompson. Akonáhle pacient prehltne tabletku, senzor, ktorý je vo vnútri, vyšle signál náplasti nalepenej na jeho tele a tá odovzdá oznámenie o užití lieku aplikácii v jeho smartfóne. Súčasne sa odosiela informácia príslušnému lekárovi, prípadne príbuzným a iným osobám.

A čo sa týka ochrany súkromia, Andrew Thompson tvrdí, že dáta neopustia pacientovo telo. Prenesú sa len na náplasť a pred odoslaním na mobilný telefón sú zakódované. Spoločnosť Ostuka potom zdôraznila, že systém sa bude používať jedine so súhlasom pacienta.

01 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty 02 - Modified: 2024-04-13 19:32:53 - Feat.: - Title: V prípade nelegálneho reexportu liekov za vyše sedem miliónov eur zatiaľ nikoho neobvinili 03 - Modified: 2024-04-12 16:05:06 - Feat.: - Title: Na očkovanie v lekárňach si ešte počkáme, hoci to už zákon umožňuje, hovorí pre HN riaditeľ siete lekární 04 - Modified: 2024-04-11 12:05:06 - Feat.: - Title: Ešte jednu pilulku a dosť. Väčšina ľudí si závislosť na liekoch nepripúšťa, nepatríte medzi nich? 05 - Modified: 2024-04-09 14:36:50 - Feat.: - Title: Sú pre vás lieky na chudnutie ako Ozempic? Zvážte tieto riziká a výhody
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 20:57