Wikimedia Commons
StoryEditor

Zaujímavosti o prvých transplantáciách: Ruku si pacient nechal amputovať, dcéra dostala matkinu maternicu

02.12.2017, 23:01
Autor:
ČTKČTK
Prvá transplantácia ľudského srdca prebehla 3. decembra 1967. Uskutočnil ju profesor Christian Barnard (na fotografii) v Kapskom Meste. Pacient zomrel 18 dní po operácii na zápal pľúc.

Pri tejto príležitosti prinášame chronologický výber prelomových udalostí v transplantáciách ďalších ľudských orgánov.

Prvá vierohodná a úspešná ľudská transplantácia na svete prebehla v roku 1905. Ľudskú rohovku transplantoval v Olomouci rakúsky očný chirurg Eduard Zirm. Aloisovi Glogarovi, ktorému poleptalo oči vápno, daroval tkanivo chlapec, ktorému bolo oko vyňaté kvôli nádoru.

Svetový primát v úspešnej transplantácii ľudského orgánu, mnohými prameňmi neuznávaný, si pripísal Američan Richard Lawler, ktorý v roku 1950 transplantoval obličku Ruth Tuckerovej. Necelý rok po operácii sa však zistilo, že telo implantát odmietlo, ale pacientke medzitým začala znova pracovať jej vlastná oblička.

Bostonskí špecialisti Joseph Murray a John Merrill bývajú považovaní za prvých lekárov na svete, ktorí v roku 1954 úspešne transplantovali obličku medzi jednovaječnými dvojčatami. Prvú transplantáciu obličky vykonal v roku 1936 Rus Sergej Voronov, pacientka ale po dvoch dňoch zomrela.

V roku 1963 americký chirurg James Hardy vykonal prvú transplantáciu pľúc. Pacient ale po niekoľkých dňoch zomrel.

Americký lekár Richard Lillehei z Minnesotskej univerzity v Minneapolise so svojím kolegom Williamom Kellym v roku 1966 vykonal v kombinácii s transplantáciou obličiek prvú transplantáciu pankreasu od mŕtveho darcu pacientovi.

Americký lekár Thomas Starzl v roku 1967 vykonal prvú úspešnú transplantáciu pečene. Pacient žil rok, než zomrel na nádorové ochorenie. O prvú transplantáciu pečene sa Starzl pokúsil už v roku 1963, pacientka ale pri zákroku zomrela.

Lekári pod vedením Williama DeVries v roku 1982 implantovali v americkom Utahu prvé umelé srdce, ktoré malo slúžiť ako dlhodobejšia náhrada. Prvý pacient s týmto srdcom, ktoré skonštruoval Robert Jarvik, zomrel po 112 dňoch na mŕtvicu, druhý žil 620 dní.

Prvú transplantáciu ruky vykonal v roku 1998 medzinárodný tím lekárov pod vedením Jeana-Michela Dubernarda v Lyone. Pravú ruku a časť predlaktia anonymného darcu transplantovali Novozélanďanovi Clintovi Hallama, ktorý si ju však vo februári 2001 nechal amputovať, pretože sa s ňou vraj nemohol "psychicky zžiť".

Francúzski chirurgovia v meste Amiens v roku 2005 vykonali prvú a úspešnú transplantáciu časti ľudskej tváre. Pacientke transplantovali kožu, podkožné tkanivo a časť svalstva tváre s cievami ženy, ktorá bola v stave klinickej smrti.

Španielskym lekárom sa ako prvým na svete v roku 2010 podarilo vykonať kompletnú transplantáciu tváre muža, ktorý mal po dopravnej nehode úplne zdeformovanú tvár. Lekári použili z veľkej časti tkanivo od anonymného mŕtveho darcu, dali si záležať na tom, aby sa operovaný čo najviac podobal sám sebe pred osudnou haváriou. Pacient sa mohol pozrieť do zrkadla asi týždeň po operácii, až keď psychológovia uznali, že je na to pripravený, oznámil vedúci tímu chirurgov Joan Pere Barret.

Odborníci z Marylandskej univerzity v roku 2012 vykonali unikátnu operáciu, pri ktorej dostal Američan pri transplantácii novú tvár, čeľuste aj jazyk. Muž prišiel o tvár a skoro o život 15 rokov pred operáciou pri prestrelke. Od úrazu žil celé roky v ústraní a nosil masku.

Čínski chirurgovia ako prví na svete v roku 2006 transplantovali penis, darcom bol muž v stave klinickej smrti. Po úspešnej operácii bol penis čiastočne funkčný, ale lekári ho pacientovi po dvoch týždňoch odstránili kvôli jeho psychickým problémom.

Lekári Sahlgrenovej univerzitnej nemocnice v Göteborgu v roku 2012 prvýkrát transplantovali maternicu. Žena dostala orgán od svojej matky.

Mladá Švédka sa v roku 2014 stala prvou ženou na svete, ktorá porodila dieťa donosené v transplantovanej maternici.

01 - Modified: 2024-04-11 07:49:39 - Feat.: - Title: Experiment, ktorý môže zmeniť svet. Vedci úspešne vstrekli pacientovi do tela kašu, z ktorej mu narastie nová pečeň 02 - Modified: 2024-04-04 11:00:00 - Feat.: - Title: Je možná transplantácia mozgu ako z oscarového filmu Poor Things? Tieto problémy musíme prekonať, aby sme menili naše telá 03 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Keď štítna žľaza spustí alarm. Ako zasahuje srdce či psychiku 04 - Modified: 2024-03-19 10:29:47 - Feat.: - Title: Nový HIT v estetike: Transplantácia obočia pomáha ženám budovať sebavedomie 05 - Modified: 2024-03-16 09:00:00 - Feat.: - Title: Maliar, ktorý prišiel o končatiny, dostal novú nádej. Chirurgom sa podarilo transplantovať mu obe ruky od darkyne orgánov
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
16. apríl 2024 22:17